Barn mishandles i Den sentralafrikanske republikk

 • bangui_3.jpg

  Barn har funnet midlertidig sikkerhet i en kirke etter at en kristen milits angrep muslimske nabolag i hovedstaden Bangui i julehelgen. Foto: Andreea Campeanu/REUTERS ©
 • bangui_1.jpg

  Et barn sover etter at familien har funnet midlertidig sikkerhet i en kirke etter at en kristen milits angrep muslimske nabolag i hovedstaden Bangui i julehelgen. Foto: Andreea Campeanu/REUTERS ©
 • bangui_2.jpg

  Franske soldater patruljerer gatene i Bangui i et forsøk på å stanse voldshandlingene i Den sentralafrkanske republikk. Foto: Andreea Campeanu/REUTERS ©

- Angrep mot barn har sunket til et nytt, ondt lavmål. Minst to barn er halshugget og ett lemlestet, i en voldsspiral som har grepet hovedstaden Bangui siden begynnelsen av desember. Vi er vitne til et enestående nivå av vold mot barn. Flere og flere barn blir rekruttert til væpnede grupper. Grusomme hevnangrep rettes direkte mot barn, sier Souleymane Diabate, som er UNICEFs stedlige representant i landet.

Sikkerheten forverres stadig i Bangui etter at kraftige kamper brøt ut 19. desember. I følge Røde Kors ble 71 personer drept i dagene før jul, mens 40 personer og seks soldater fra den internasjonale fredsstyrken ble drept på 1. juledag.

UNICEF og våre partnere har bekreftet drapene på minst 16 barn. Minst 60 barn er skadd siden volden brøt ut i Bangui 5. desember. I følge Diabate er de forskjellige væpnede gruppene ansvarlig for å gi barna all nødvendig beskyttelse mot voldshandlingene.

- Målrettede angrep mot barn er et brudd på både internasjonal humanitær lov og menneskerettighetene. De må stoppe umiddelbart. Vi trenger konkret handling nå for å forebygge vold mot barn, sier Diabate. Dette inkluderer:

 • Tydelige ordre fra befalspersoner innen væpnede styrker og væpnede grupper om å stanse alle overgrep mot barn. Ordrene må gjøre det klart at barn ikke skal bli rekruttert inn i kampene, og heller ikke være mål for voldshandlinger.
 • Umiddelbar løslatelse av alle barn tilknyttet med væpnede styrker og grupper, samt beskyttelse av disse mot represalier. Transittmottak som opprettes for reintegrering av frigitte barn skal også beskyttes mot angrep.
 • Forbud mot angrep på helse- og utdanningspersonell, og forbud mot bruk av sivile områder som skoler og sykehus for militære formål.
 • Sørge for sikker, uhindret passasje av humanitær bistand.

370.000 mennesker - nesten halve befolkningen i Bangui - er nå fordrevet til 55 leirer og mottak over hele hovedstaden i løpet av de siste tre ukene. Sjansen for en snarlig retur er derfor redusert, samtidig som det er et desperat behov for nødhjelp er desperat. 

Minst 785.000 mennesker er blitt internt fordrevne i landet siden utbruddet av voldshandlingene over et år siden.

UNICEF intensiverer nå hjelpearbeidet blant internt fordrevne. Dette inkluderer levering av rent vann, sanitæranlegg og medisinsk utstyr, samt opprettelse av trygge steder for å gi barn nødvendig beskyttelse.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Når barn blir soldater

350 barnesoldater løslatt i Sentralafrika

Den sentralafrikanske republikk : - De leker ikke krig

Unicef