- 2019 blir et tøft år for barna

  • un0274854.jpg

    Syriske Zainab, 9 år (i midten) med søsteren Yasmeen, 8 år, og lillebror Mohammad, 3 år i en flyktningleir i Jordan.

Voldelige konflikter har nå ført til at nødvendigheten for humanitær hjelp har nådd et kritisk nivå. Og hele 88 prosent av UNICEFs nødhjelpsbudsjett for 2019 vil gå til barn rammet av vold og konflikt.

UNICEF anslår at over 34 millioner barn som lever i konfliktsoner, ikke får nødvendig beskyttelse. Og internasjonal humanitær lov krever at barn skjermes i krig.

- Likevel ser vi stadig oftere at krigende parter gir blaffen. Fra Den sentralafrikanske republikk til Sør-Sudan, og fra Syria til Afghanistan fortsetter angrepene mot barn med uforminsket styrke, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Mål for 2019

I 2019 har UNICEF satt et mål om å hjelpe 41 millioner barn i 59 land. Rundt 88 prosent av nødhjelpen er rettet mot barn som er rammet av humanitære kriser, forårsaket av voldelige konflikter.

- Alle krigsmetoder blir tatt i bruk, uansett hvor dødelige de er for barn: Alt fra angrep på skoler, sykehus og andre sivile infrastrukturer, til kidnapping, rekruttering, seksualisert vold som våpen og ikke minst å hindre barn humanitær hjelp, sier Viken.

For UNICEF handler det ikke bare om å møte barnas umiddelbare behov, men også å kunne gi dem en tryggere og lysere framtid. Vårt mål for 2019 er derfor å sørge for at:

  • 4 millioner barn og verger får tilgang til psykososial støtte
  • 4 millioner barn får behandling for akutt underernæring
  • 10 millioner barn blir vaksinert mot meslinger
  • 10 millioner barn får grunnleggende utdannelse

42 millioner mennesker få tilgang til rent vann

Se filmen: Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge, forteller hva UNICEF skal gjøre for verdens barn i 2019. 

 

De tre største krisene

UNICEF anslår i sin årlige prognose for nødhjelp at det trengs 33 milliarder kroner for å nå disse målene.

I Jemen mangler for eksempel over seks millioner barn beskyttelse, samtidig som to millioner barn står i fare for å sulte. I DR Kongo har antallet barn og voksne som sulter, økt med 30 prosent siden 2017. Her mangler også fire millioner barn beskyttelse, mens i Syria er tallet over fem.

- Vi er svært bekymret for det vi ser barn utsettes for. Dette kan ikke bli den nye normalen, fortsetter Viken. 

Millioner fikk behandling i 2018

I 2018 klarte UNICEF å sørge for blant annet at fire millioner barn ble vaksinert mot meslinger, over to millioner sultrammede barn fikk behandling, nesten seks millioner barn fikk tilgang til utdanning og over 35 millioner mennesker fikk tilgang til rent vann. Det har bidratt til å forandre livet til veldig mange barn.

- Vi trenger hjelp fra givere og partnere får å nå målene, og alle monner drar. For eksempel koster det kun 3,39 kroner å vaksinere et barn for meslinger og 3,22 kroner for en energimatpakke til et underernært barn. Det viser at absolutt all hjelp er god hjelp. Barna trenger oss, og de trenger oss NÅ, sier Viken.

Volden i Syria rammer barna hardest

Ett år siden hungersnøden på Afrikas Horn

SMS i kampen mot AIDS

Unicef