Gled et barn du ikke kjenner

  • ensomt-juletre-oslo-1802.jpg

    Kevin Hansi og Lars Erik Stavik hos Nordic Choice-hotellet i Folketeaterpassasjen i Oslo gleder seg til å gi gavene videre til Fattighuset.

Juleglede og julefred er ikke noen selvfølge for alle. Derfor har hotellkjeden Nordic Choice Hotels engasjert seg for å kunne gi julegaver til barn som trenger litt ekstra julemagi. Gjennom kampanjen «Ensomt juletre trenger gaver» har hoteller i hele Norge tatt imot julegaver som de gir videre til lokale organisasjoner, og for hver julegave som kommer inn gir hotellet i tillegg 10 kroner til UNICEF, altså juleglede til to barn.

Gaver som gjør en forskjell

Alle Nordic Choice Hotels' 194 hoteller har tatt imot gaver gjennom hele førjulstiden. Julegavene går til lokale organisasjoner der hotellet ligger. I Kongsberg går for eksempel gavene til Krisesenteret, mens i Oslo går gavene blant annet til Kirkens Bymisjon og Fattighuset.

Vi har besøkt Clarion Collection Hotel Folketeateret i Oslo og snakket med resepsjonssjef Lars Erik Stavik, som kan fortelle at de har valgt å gi julegavene som kommer inn til Fattighuset. – Det er 7. gang vi har julekampanjen «Ensomt juletre», men vi har aldri hatt det samme engasjementet tidligere, forteller Lars Erik. - Det er takket være Kevin og Sandra som er ildsjeler for kampanjen, og skapt engasjement både blant de ansatte og hotellgjestene.

Nordic Choice-hotellene selger også gavekort til hotellgjestene. Kortene koster 50 kroner, som går direkte til den lokale organisasjonen hotellet har valgt å samarbeide med. Også her plusser hotellet på 10 kroner til UNICEF. – Vi hadde en opptelling i dag, og det har kommet inn 2500 kort, sier Lars Erik i Folketeaterpassasjen.

– Sosialt engasjement er viktig, sier resepsjonssjefen, og er utrolig glad for at det finnes ildsjeler rundt om i hotellene.

Flere tikroner blir hundretusener til utsatte barn

I 2017 kom det inn 63.880 gaver, som altså vil si 638.800 kroner til UNICEF. Choice er en av UNICEFs signaturpartnere. Det vi si at de er opptatt av barn som ikke har det like bra som oss, og ønsker å bidra gjennom å samarbeide med UNICEF om prosjektet Sweet Dreams. Prosjekt hjelper barn i Kambodsja som er eller har vært utsatt for menneskehandel. Gjennom prosjektet får barna en seng å sove i, omsorg og muligheten til å gå på skole.

Menneskehandel er verdens nest største kriminelle virksomhet. Over 1,2 millioner barn rammes hvert år. I Kambodsja blir unge jenter som solgt til kinesiske menn. Kina har på grunn av den mangeårige ettbarnspolitikken et underskudd på jenter i befolkningen, og «importerer» derfor koner fra nabolandet. Andre barn blir solgt som arbeidere i blant annet klesbransjen, og får ofte minimalt med lønn og dårlige arbeidskår.

Mange forbinder slavehandel med fortiden. Men handel med mennesker rammer 20 millioner mennesker hvert år, kvinner, menn og barn blir utnyttet og tvunget til å utføre arbeid eller tjenester.

Tvunget til å tigge

Sovanphum fra Kambodjsa var bare 2 år da han ble bortført av sin egen bestemor til Thailand for å tigge. I 2015 ble han fanget opp av politiet i Thailand og overført til den statlige hjelpeorganisasjonen Poipet Transit Center. Da var han ikke i god forfatning etter 4 år på gata. Han ble overført til Goutte D’eau i Kambodsja og fikk hjelp både fysisk og psykisk. Organisasjonen har også bidratt med skolemateriell, skoleuniform, sykkel og utdanning til gutten. I 2017 ble han reintegrert med familien sin i landsbyen Kbal Spean, og får besøk to ganger i måneden av en sosialarbeider for psykososial oppfølging, og er en av mange heldige som har blitt reddet ut fra menneskehandleres kontroll.

Andre måter å støtte barn som trenger det mest

Det er flere måter å hjelpe barn på nå i juletiden. Istedenfor å kjøpe en ting til venner og familie som allerede har alt de trenger, kan man bli enige om å heller gi gaven til noen som trenger mer enn en varm tanke. Et konkret forslag er å gi et pledd til et syrisk barn, som går en kald vinter i møte. Les mer om UNICEFs verdensgaver.

 

  • Vannmangel i Kongo

Skittent vann drepte 1000 barn i går

-Å bo i teltleiren er hardt

  • bekymret for menneskehandel

Barna i Nepal må beskyttes mot menneskehandel

Unicef