Verdens første dronefraktede vaksine

  • Dronefrakt-Vanatu.jpg

    Vanuatu i Stillehavet startet 18. desember dronelevering av vaksiner til avsidesliggende områder. ©UNICEF/UN0264778/Chute

En måned gamle Joy Nowai i Vanuatu i Stillehavet fikk tirsdag verdens første dronefraktede vaksine, levert med kommersiell transport.

Nesten 20% av barna i Vanuatu får ikke de vaksinene de trenger. Nå samarbeider UNICEF med regjeringen i øyriket om den første kommersielle dronekontrakten for levering av vaksiner via luftveien.

Helsehjelp i utilgjengelige områder

Vanuatu består av over 80 fjellrike øyer som strekker over 1300 kilometer. Landsbygda Cooks Bay, der lille Joy bor, kan kun nås til fots eller med småbåt. Hit ble vaksineleveransen fløyet nesten 40 kilometer, og 13 barn og 5 gravide ble vaksinert av sykepleier Miriam Nampil.

Vaksiner er vanskelig å transportere ettersom de trenger bestemte temperaturer.

- Det er ekstremt vanskelig å bære kjølebokser for å holde vaksinene kalde mens man krysser elver, går over fjell og følger kronglete stier, ofte i regnvær. Jeg har valgt å bruke småbåter, men disse blir ofte blir kansellert på grunn av dårlig vær, sier sykepleieren som injiserte verdens første droneleverte vaksine.

Begrenset tilgjengelighet gjør at 1 av 5 barn ikke får viktige vaksiner. 

- Med disse dronene, kan vi nå mange flere barn i de mest avsidesliggende områdene, sier Nampil.

Et stort sprang for global helse

- Dagens droneflyving er et stort sprang for global helse, sier Henrietta H. Fore, UNICEFs administrerende direktør. - Det er i dag vanskelig å nå alle verdens barn med vaksiner. Droneteknologi er banebrytende for å nå fram til barn som bor i områder det er vanskelig å komme til.

Verdens første avtale mellom en regjering og et dronefirma

Dette er første gang en regjering skriver kontrakt med et kommersielt dronefirma om transport av vaksiner til fjerntliggende områder. Den australske droneoperatøren Swoop Aero ble valgt etter en anbudsprosess. I forkant av valget av droneoperatør, kjørte helsedepartementet testflyvinger i samarbeid med UNICEF der last ble fraktet 50 kilometer over flere øyer og landet innenfor 2 meters radius fra målet.

På lang sikt er regjeringen i Vanuatu interessert i å integrere dronelevering av vaksiner i sitt nasjonale vaksinasjonsprogram, i tillegg til mer utbredt bruk av droner til andre medisinske distribusjoner. Dataene fra testflyvingen på Vanatu vil også bli brukt til å vise hvordan droner kan brukes kommersielt i lignende forhold andre steder i verden.

Mål om rent drikkevann er nådd

Sahel: Kolerautbrudd

På flukt med hæren i hælene

Unicef