Iskald vinter for barna i Syria

En iskald vinter nærmer seg i Syria og landene rundt. Mange millioner barn har måttet flykte fra hjemmene sine, og har verken lue, votter eller en dyne å bre over seg. I år kan du gi dem en julegave som varmer.

Regn, kulde og lang skolevei

For mer enn 110.000 fortrengte familier som oppholder seg i Atmah-leiren i nordre Idlib er vinteren spesielt streng i år. Med utslitte telt, mangel på vinterklær og pledd, og ingen tilgang på varmeovner eller andre varmekilder, er barn og familiene deres ute av stand til å beskytte seg mot de synkende temperaturene. Mye regn har gjort forholdene enda verre, da det har oversvømt teltene og etterlatt leiren dekket med tykk gjørme.

Dette gjør det vanskelig for barna å gå til nærmeste skole, som er to kilometer unna leiren.

Uten livsgrunnlag

For de 10.000 menneskene som nå bor i Areesheh, en teltleir midt i ørkenen i nordøstre Syria kommer vinteren som nok et problem etter årevis med vold, forflytning og tap av livsgrunnlag.

Etter å ha rømt fra den økende volden i Deir-ez-Zor de to siste årene med få eiendeler, lever disse barna og deres familier under kummerlige forhold, uten varme klær, pledd eller varmekilder.

 

Iman på 11 år vasker familiens klær utenfor teltet deres i Areesheh-leiren. Iman og familien hennes flyktet fra hjemmet sitt i Deir-ez-Zor da volden eskalerte for over et år siden, og søkte tilflukt i leiren. «Jeg føler ikke fingrene mine, vannet et iskaldt», sier hun. Teltet deres ble oversvømt for to uker siden på grunn av voldsomt regnvær. Iman og familien har noen få pledd og en bensindrevet ovn, men det er fremdeles veldig kaldt. «Vi trenger nye telt, pledd og varme klær for å beskytte oss mot kulden», sier hun.

Ingen beskyttelse mot kulda

Barna bekymrer seg for vinteren. I Syria er nesten ingen hus isolerte, og familier som bor i forfalne bygninger og tynne telt har nærmest ingen beskyttelse mot kulda. I Aleppo brenner familier det de finner av søppel og plast, og forsøker å varme seg under avispapir, sier Halfdan Broch-Due.

Broch-Due jobber for UNICEF i Damaskus i Syria, og har også reist rundt i grenseområdene. Han forteller at kulda nå har begynt å komme krypende til det krigsherjede landet – ekstra kaldt er det om natten.

- I desember og januar møter befolkningen snø, slaps og minusgrader – spesielt i nordområdene. Det blir en svært tøff og kritisk tid for de over 6 millioner internt fordrevne barna, sier han.

Når barna blir kalde og våte, har de også større sjanse for å pådra seg livsfarlige sykdommer som lungebetennelse. 

– Overlykkelig av en jakke

 Det er ikke bare mangel på husly som gjør at barna fryser. Mange av dem har heller ikke vinterklær, noe som gjør dem spesielt sårbare for sykdommer og sult.

– Jeg har sett mange barn møte vinteren i bare tynne, slitte bukser, åpne sko og t-skjorte. Vi har til og med sett barn som går barbeint når snøen kommer, forteller Broch-Due.

For de syriske barna kan en jakke og et pledd utgjøre en livsviktig forskjell. Derfor jobber UNICEF sammen med lokale partnere for å gi de syriske barna varme klær og tepper. 

I år har du mulighet til å gjøre vinteren bedre for de syriske barna. Gjennom UNICEFS verdensgaver kan du nemlig gi en myk julegave til dem som trenger det aller mest.

Om du kjøper verdensgavene varme pledd eller vinterklær til syriske barn, får du også med kort du kan gi til den som får gaven, enten det er pappa, venninna di eller en god kollega.

Det er en gave som garantert varmer flere enn en!

– Når barna åpner disse pakkene med varme klær, blir de overlykkelige. Du kan selv tenke deg de gangene du har fått låne et par votter på en kald vinterdag etter å ha glemt dine hjemme. Her snakker vi om barn som har frosset i flere uker eller måneder om gangen, sier Broch-Due:

– Med nye vinterstøvler og jakker kan de plutselig leke og få lov til å være barn igjen. For familien er det ikke minst en stor avlastning av bekymringer.

Saddam, 11 år, samler steiner for å dekke det gjørmete kjøkkengulvet ette kraftig regn for kort tid siden. Saddam og familien flyktet for et år siden fra landsbyen deres i Deir-ez-Zor da volden eskalerte og søkte tilflukt i Areesheh-leiren nordøst i Syria. "Det er veldig kaldt her, spesielt på natten. Da vi bodde hjemme i landsbyen vår likte jeg vinteren, fordi da kunne vi gå inn for å bli varme", sier 11-åringen. 

Skolebarn klarer ikke holde blyanten

I tillegg til internt fordrevne barn, har mange syriske familier flyktet over grensen til Tyrkia, Irak og Libanon.

I disse fjellområdene, hvor syriske familier bor i primitive flyktningleirer, kan kulda bli ekstremt tøff. For å gi barna tilbake en glede i hverdagen, og verdig fremtid, er det uhyre viktig at de får gå på skole. Men fordi både barna og skolene mangler ovner, pledd og varme klær, blir det vanskelig å gjennomføre skoledagen. Barna har så kalde fingre at de ikke klarer å holde i blyanten.

Flere hundretusen syriske barn har flyktet til nabolandene Tyrkia, Libanon og Irak, hvor de bor i primitive teltleirer. Her laver snøen ned på vinteren, og barna trenger sårt vintersko. 

Nå håper UNICEF at enda flere nordmenn ser gleden i å gi en myk julegave som nytter. I Norge vet vi hvor vondt det er å være kald og våt på føttene. Et par vintersko og et par votter kan gjøre den kommende tiden så fryktelig mye bedre for fryktelig mange barn.

Det hjelper å hjelpe

UNICEF støtter allerede barn og familiene deres med trygt drikkevann, hygieneartikler, vanntanker, latriner og dusjer. UNICEF sørger også for å gi dem helsetjenester og mat gjennom permanente og mobile klinikker, og har etablert barnevennlige områder og selvlæringssentre der barn har tilgang til nødvendige skolesekker, skrive- og læremateriell.

UNICEF planlegger også å distribuere vinterklær og pledd, i tillegg til digitale kuponger som gir dem muligheten til å kjøpe klær selv i forhåndsutvalgte butikker. For å kunne nå 540.000 sårbare barn i hele Syria med disse tjenestene, trenger UNICEF 22,8 millioner dollar – eller nærmere 192 millioner kroner. 

Ny rekord for UNICEF-runden

Jordan: Tar vare på hver eneste dråpe

Klasse 6B - fem kjente utfordringer i barns hverdag

Unicef