Verdens barnedag - for hvert barn

Hvert år feirer UNICEF verdens internasjonale barnedag 20. november. Denne dagen setter vi ekstra søkelys på rettigheter barn har ifølge Barnekonvensjonen.

I år er det fokus på trygg læring. I land over hele verden har skolebarn jobbet med Barnas opprop, der de først har lært hvilke rettigheter barn har, og deretter utarbeidet forslag til hva som bør endres for at disse skal oppfylles. Da snakker vi både om på skolen, i lokalsamfunnet, i landet de bor i og i hele verden.

Engasjerte elever

På barnas dag oppfordrer vi barn i hele verden til å ta ordet. I Norge har over 80 skoleklasser deltatt i opplegget, 20. november henges oppropene på veggen på skolen de går på.

Klasse 6B ved Kastellet skole i Oslo er en av klassene som har deltatt. – Det er en gjeng engasjerte elever som har jobbet med dette prosjektet, sier Helle Eiborg, som er prosjektkoordinator for UNICEF Norge. Hun besøkte Kastellet på dagen, og var til stede da elevene henger opp oppropet de har utarbeidet. – Det er spennende å se hva de har skrevet i oppropene, sier hun.

Markeres over hele verden

For å feire denne årlige merkedagen skal stjerner innen underholdning, representanter for sport og næringsliv, samt medlemmer av regjerninger over hele verden, overlate kontrollen til skolebarn som skal fokusere på saker som er viktige for dem. Noe av det som vil skje er:

  • Ikoniske landemerker skal lyssettes med UNICEFs blåfarge, som Sydneys operahus i Australia, Beijing National Aquatics Center, Water Cube i Kina, Petra i Jordan, og Empire State Building i New York, USA.
  • I land rundt om i verden skal barn ta over parlamenter, blant annet i Montenegro, Peru, Tonga, Surinam og Zambia. Statsministeren i Irland, Leo Varadkar, vil ta del i «Kids takeover» (Barna tar over) på sitt kontor.
  • I Brussel skal unge delegater «ta over» det europeiske parlamentet, og fortelle ledere om hva «Europas barn ønsker».
  • I Burkina Faso skal ungdom fra Vest- og Sentral-Afrika ta del i en samling taler - Afrika-dialoger – der de forteller beslutningstakere om «det Afrika de ønsker».  
  • I India skal cricket-spilleren Sachin Tendulkar spille fotball med barn, der de oppfordrer publikum til å kle seg i blått. I tillegg får barn ta over den nasjonale kringkastingen, Doordarshan, og gi priser til ministere som bringer saker som omhandler barn inn i parlamentet.
  • I Kina, Laos, Libanon, Nigeria, Oman, Tanzania og USA tar barn over nyhetene for å rapportere om saker som er viktige for dem.
  • I Nederland får 30 barn anledning til å få prøve seg i sine drømmejobber, fra å være manager for et fotballlag til å jobbe med Nederlands mest populære såpeopera, Goede Tijden, Slechte Tijden.
  • Mer enn 50 organisasjoner rundt om i verden vil overlate sine roller til barn eller vise støtte for hvert barn, inkludert FC Barcelona, Beko, All Black, Quantas og Amadeus. Johnson & Johnsons hovedkontor vil også tas over av barn når de annonserer at de støtter UNICEFs helseprogrammer med $10 millioner. LEGO-gruppen og LEGO Foundation vil være vertskap for en rekke «Bygg forandringen»-eventer rundt i verden, der barn er invitert til å dele sine synspunkter om hva en drømmeskole ser ut.
  • Samarbeid med en rekke unge ambassadører vil annonseres som en del av Verdens Barnedag.

En bedre verden

Mødre og fedre, lærere, sykepleiere og leger, statsledere og samfunnsaktivister, religiøse og eldre, næringslivstopper og media så vel som unge mennesker og barna selv kan spille en viktig rolle i å gjøre verdens barnedag relevant for sine samfunn, nærmiljø og land. 

Verdens barnedag gir oss muligheten til å være inspirerende talsmenn, for å promotere og feire barns rettigheter, og overføre disse til samtaler og handlinger som vil bygge en bedre verden for barn. 

«Barns rettigheter viser oss veien til et bedre liv, hvor alle i fellesskap kan ha det godt og føle seg trygge.» Det sier en klok elev som har arbeidet med rettigheter. Barns rettigheter blir brutt hver eneste dag. 262 millioner barn og unge får ikke gå på skole. 650 millioner jenter blir gift før de fyller 18 år. 5,4 millioner barn under fem år døde før sin femte bursdag. Det er på tide å sette barn tilbake på agendaen. Det er på tide å sette barna først. 20. november er en viktig markering av hva UNICEF jobber med - over hele kloden - for å bedre forholdene for hvert eneste barn. 

 

Trygg læring - kunnskap gir engasjement

Drømmen om skole ble virkelighet

- Bøker og blyanter er våre sterkeste våpen

Unicef