En aids-fri generasjon innen rekkevidde

  • hiv_malawi.jpg

    I Malawis hovedstad Lilongwe, er Posha Ndelemani og hennes nyfødte sønn med i Option B+ programmet, som innebærer at hun bare trenger å ta en tablett én gang om dagen for å hindre at hun overføring av viruset under graviditet, fødsel eller amming. Posha e
  • hiv_car.jpg

    En sykepleier har tatt hånd om et barn som har mistet foreldrene sine på grunn av aids i landsbyen Kabo i Den sentralafrikanske Republikk. Photo: Jan Grarup/UNICEF

For få år siden tenkte mange at det var en fjern drøm. Men nå er drømmen om en aids-fri generasjon i ferd med å bli til virkelighet. I følge en ny UNICEF-rapport er antallet nye smittetilfeller blant barn i alderen 0-14 år halvert i løpet av de siste ti årene.

De største fremskrittene har skjedd de siste fire-fem årene. Hvert år siden 2005 har i snitt 120 000 nyfødte barn blitt reddet fra hiv-viruset.

- Jeg gikk hjem til leiligheten min og gråt alene i mørket helt til jeg syntes jeg hadde grått nok. Der og da tok jeg en beslutning om å være sterk for min ufødte baby, sier Tendayi Westerhof fra Zimbabwe.

Westerhof var fotomodell og gift med en kjent fotballtrener. Da hun fant ut at hun var hiv-smittet tenkte hun først at hele hennes verden falt i grus. Men så fikk hun hiv-medisiner og den oppfølgingen hun trengte under graviditeten, fødselen og barseltiden for å sikre at hennes barn hennes ikke ble hiv-smittet. Nå bruker hun sin kjendisstatus til å informere og jobbe for at alle gravide kvinner skal få den samme muligheten som henne.

- Å teste hiv-positivt betyr ikke slutten. Jeg er glad for at jeg har fått en sjanse til å nyte livet selv om jeg lever med hiv, og at jeg har muligheten til å se barna mine vokse opp, sier Westerhof.

I følge UNICEFs nye rapport om barn og aids, ble mer enn 850 000 nye tilfeller av hiv-smitte blant barn avverget i perioden 2005-2012, takket være en massiv opptrapping i innsatsen for å hindre mor-barn-smitte. Hvis en gravid kvinne blir testet tidlig nok svangerskapet og finner ut av hun er hiv-postiv, vil hun ved hjelp av medisiner kunne sikre at hennes ufødte barn slipper å starte livet med hiv.

- For første gang siden epidemien brøt ut har vi både kunnskapen og verktøyet som skal til for å nå målet om en aids-fri generasjon. Jobben starter med de ufødte barna, og her har verden har gjort fantastiske fremskritt de siste årene, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Anslagsvis 1,5 millioner HIV-positive kvinner ble gravide i fjor.  Cirka 900 000 av dem (62%) mottok hiv-medisiner for å hindre mor-barn-smitte. Bedre rutiner for å teste gravide kvinner, bedre tilgang på hiv-medisiner og bedre oppfølging av hiv-positive gravide har sørget for at hardt rammede land som Zimbabwe, Ghana, Namibia, Malawi og Botswana har halvert antallet nye smittetilfeller blant - barn bare i løpet av de tre siste årene.

- Vårt kortsiktige mål er å redusere mor-til-barn-smitte av hiv med 90 prosent innen 2015. Det endelige målet er å sørge for at ingen barn blir født med HIV-viruset i kroppen, og at de fortsetter å leve uten HIV i det minste fram til de fyller 20 år.

Dessverre har det ikke vært like stor fremgang når det gjelder å gi behandling til barn som allerede er smittet av HIV. I mellom- og lavinntektsland får kun ett av tre barn under 15 år de HIV-medisinene de trenger. Mens behovet for medisiner til voksne som lever med HIV/AIDS er dekket for over 60 prosent.

- Målet om en AIDS-fri generasjon innebærer også å sørge for at alle barn som allerede er rammet av HIV får de medisinene, og den hjelpen og støtten de trenger for å leve og ha det bra.  Her må vi trappe opp innsatsen ytterligere, sier Apeland.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Kronikk: En aidsfri generasjon i sikte

Thailand: Ingen barn fødes med HIV

En aidsfri generasjon i sikte

Unicef