Drømmen om skole ble virkelighet

I likhet med flere hundre tusen barn i Syria ble Joumana (15) tvunget til å flykte fra hjemmet sitt på grunn av økende voldshandlinger. I 2012 ble Joumana fordrevet fra landsbyen sin i Deir-ez-Zor i nordøst-Syria; noe som var begynnelsen på en lang rekke flukter. De søkte først ly i en nærliggende landsby. Der måtte de bo på en skole som ble brukt av familier som også hadde flyktet, og de delte et lite klasserom med fire andre familier.

Lang vei mot drømmen 

Til tross for de vanskelige levekårene var Joumana fast bestemt på å fortsette å lære. Heldigvis hadde skolen der de bodde en etasje reservert for utdanning – og der fikk Joumana anledning til å fortsette i 6. klasse.

Familien ble tvunget til å flykte igjen kort tid etter, da kamphandlingene i området eskalerte, og til slutt ankom de Mabrouka, en teltleir midt i ørkenen i nordøst-Syria.

"Å få vårt eget telt i leiren var stort for oss etter å ha delt bolig med så mange andre», sier Joumana. Årevis på flukt med krig og vanskelige levekår har gjort at Joumana har gått glipp av tre år med skole. Hun pleide å få tiden til å gå ved å hjelpe sin eldre mor med husarbeid, og ta vare på søsteren Nabila, som var født med lærevansker.

Overlevelse først og fremst

«Mine foreldre er ikke lenger i stand til å ta vare på Nabila, så jeg måtte ta ansvaret,» sier Joumana. «Jeg mater henne, bader henne og leser for henne», legger hun til.

Innerst inne hadde hun ikke gitt opp håpet om å få muligheten til en utdanning, selv om omstendighetene tvang henne til å sette drømmen på vent.

"De siste årene har vår prioritet vært å overleve," forteller hun med en klokskap som skulle tyde på at hun var langt eldre enn sine 15 år. Men et glimt av håp kom tilbake til Joumanas liv da fem telt ble satt opp av UNICEF i leiren, og fungerte som klasserom for barn.

Nytt håp etter TV-aksjonen

Takket være TV-aksjonen i 2017 – og støtte fra blant annet organisasjonen Utdann et barn – kunne UNICEF introdusere et selvlæringsprogram rettet mot barn som har mistet flere år av skolegangen sin. Det er en unik læreplan som tillater barn som har mistet år med utdanning å studere ved hjelp av frivillige til å nå igjen sine jevnaldrende. Programmet har hjulpet over 3000 barn i Mabrouka og andre flykninger i området, for å gjenopprette en følelse av normalitet og struktur i livene deres. "Jeg kunne ikke tro det først, jeg kunne ikke forestille meg selv i et klasserom!", sier Joumana.

Joumana tok en test for å vurdere utdanningsnivået, og ble plassert i sjette klasse.

"Skolen lærer oss ikke bare forskjellige fag, men også hvordan vi skal oppføre oss og kommunisere for å gjenoppbygge samfunnene våre," legger hun til.

Takknemlig for å gå på skole

Nytt liv for skolejenter i Sør-Sudan

Får lære - mot alle odds

Unicef