Får lære - mot alle odds

I den kriserammede regionen Mali i Vest-Afrika gir læringssentre nytt håp til barn og lokalsamfunn. Det kan de takke fjorårets TV-aksjon for. 

«Jeg vil at Mali skal få freden tilbake», sier 12 år gamle Koumbéré Sankaré høytidelig. Hun bor i den lille landsbyen Diambadougou, omtrent 30 km fra byen Mopti, som tilhører sentrale Mali. Lokale læringssentre satt opp av UNICEF, med midler fra fjorårets TV-aksjon, gir nytt håp både til barna og lokalsamfunnet.  Etter hvert som sikkerhetssituasjonen i sentrale Mali har forverret seg, har Mopti blitt et samlingssted; mot slutten av forrige skoleår ble 464 skoler i regionen stengt på grunn av utrygge forhold, noe som har frarøvet tusenvis av barn muligheten til skolegang. Koumbérés skole var en av dem. I 2017 måtte skolen hennes stenge da sikkerheten ikke var god nok. Smart og disiplinert som hun er, elsker Koumbéré å lære, og var svært lei seg da skolen måtte stenge. Men takket være støtte fra fjorårets TV-aksjon har Koumbéré vært I stand til å fortsette sin reise mot en utdannelse. Nå går hun på skole i et læringssenter – et enkelt senter som er satt opp i landsbyen hennes for at barn som henne, som har fått skolen sin stengt, skal kunne få en skolegang.

Enkle forhold

Senteret er et halvåpent rom med en enkel gulvmatte, der 50 barn i alle aldre går, uavhengig av etnisitet eller kjønn. Der samles de hver ukedag. En autorisert frivillig fra lokalsamfunnet legger til rette for fire undervisningstimer hver dag. «Takket være læringssenteret kan vi møtes hver morgen og ha det moro med «læreren» vår», sier Koumbéré med et smil. «Men jeg håper den vanlige skolen min åpner snart», fortsetter hun.

 

Læringssentrene drives av en komité og er utstyrt med rekreasjonspakker som inkluderer skrivebøker, leker og spill. Med midlene fra fjorårets TV-aksjon har UNICEF sørget for fortsatt skolegang for totalt 7500 barn som Koumbéré, som ikke hadde tilgang til undervisning. Slike læringssentre gi barn muligheten til å fortsette undervisningen – selv i kriser – i et bredt spekter av emner, som fredsbygging, historie, geografi, helse og hygiene. De lærer også å lese, skrive og regne, for ikke å glemme å leke og slappe av.

Alt for barna

Koumbérés far, Allaye Sankare, gikk aldri på skole selv, og er lettet og glad for at datteren får fortsette skolegangen til tross for den stadig verre sikkerhetssituasjonen i landet. «Siden i fjor har barna våre blitt offer for stengte skoler, noe som er en alvorlig trussel mot fremtiden deres, og til og med for landsbyens fremtid», sier han. «Læringssenteret har gitt barna en mulighet til å gå på skole mens de venter på at de ordinære skolene våre skal åpne. Jeg har alltid angret på at jeg ikke skaffet meg en utdannelse selv, så jeg vil gjøre alt i min makt for at barna mine ikke skal lide samme skjebne som meg. Derfor går alle mine barn på skole, og spesielt Koumbéré, som er svært intelligent», sier han. Koumbéré er så glad for at hun har muligheten til å lære at hun tar frem notatene fra skoledagen om kveldene, og leser dem i lyset fra en hodelykt.

Halala Tamboura er tilrettelegger for læringssenteret, og sier at det er et sted for håp – ikke bare for barna, men også for lokalsamfunnet som helhet. «Dette senteret er en ideell løsning for barn, da de lærer å leve sammen og hjelpe hverandre gjennom alle våre aktiviteter. Barna her er spesielt interessert i å lese, skrive og regne – og har en særskilt interesse for tegning. Der får de gitt uttrykk for sine håp – men også deres frykt for situasjonen de lever i», sier han.

I tillegg til å sørge for uforstyrret læring for barn, jobber senteret også for å gjenåpne Koumbérés gamle skole. UNICEFs nærvær har forsterket landsbyens engasjement for å gjenåpne skolene, som bevises av engasjementet til landsbyens leder og hans rådgivere. «Senteret viser at det lar seg gjøre å drive undervisning, og vi håper det vil bidra til at skolene kan åpne», sier Tamboura. «Det er det som driver mitt engasjement og besluttsomhet om å holde senteret åpent helt til skolene kan åpne igjen», avslutter han.

Hva går pengene til?

TV-aksjonen 2017 i regi av UNICEF Norge samlet inn totalt 244,5 millioner kroner. Disse pengene er øremerket arbeidet for å gi skoletilbud til barn som er rammet av krig og konflikt. Mottakerlandene for aksjonen er Pakistan, Syria, Colombia, Mali og Sør-Sudan.

Les om Shehnaz' skolegang i Pakistan

Takknemlig for å gå på skole

Drømmen om skole ble virkelighet

Nytt liv for skolejenter i Sør-Sudan

Unicef