Barna i Jemen tvinges lenger ned i avgrunnen

Nye bølger med vold i Hodeida, Jemens fjerde største by og viktigste havneby, er enda et slag mot fredsprosessen i Jemen, et land som synker dypere ned i kaos og elendighet. Økende kamphandlinger setter tusenvis av barn som bor i og rundt området i umiddelbar fare for skade eller død. Luftangrep og kamper på bakken kan også føre til at forsyninger av trygt drikkevann ikke når frem.

Jemen – et land i oppløsning

Siden mars 2015 har Jemen – det fattigste landet i den arabiske verden – vært i en dyp konflikt som har utviklet seg til en alvorlig humanitær krise for landets befolkning, og spesielt for Jemens barn. Siden konflikten mellom Jemens regjering og Houthi-opprørerne eskalerte i 2015 er millioner av mennesker sendt på flukt, og de opplever akutt mangel på mat, vann og medisiner. Tilgangen til viktige varer og tjenester er allerede sterkt begrenset i store deler av Jemen, og enda mer vold vil være katastrofalt. Hodeida Port er et kritisk inngangspunkt for livreddende humanitære forsyninger, som mat, medisiner, drivstoff og kommersielle varer, som store deler av landet avhenger av for å overleve.

Verden har bønnfalt om at havnen skal spares. Titusenvis av barns liv står på spill, og de vil ikke overleve uten at omverdenen får tilgang til å levere det aller mest nødvendige. 

Det er ikke for sent å gå tilbake til forhandlingsbordet og stille seg bak fredsspørsmålet fra FNs spesialutsending.

Minst 6500 barn har blitt drept eller skadet i Jemen siden konflikten eskalert for tre år siden. Bare fred kan sette en stopper for dette blodbadet. Inntil det skjer ber vi om at partene trekker seg tilbake for å tillate humanitær tilgang som vil spare utallige menneskeliv.

Akutt behov for nødhjelp

11,3 millioner barn i Jemen har akutt behov for humanitær hjelp. Det tilsvarer nesten hvert eneste barn i Jemen.

1,8 millioner barn er akutt underernærte. Situasjonen blir bare verre av at landet gjentatte ganger blir rammet av sykdomsutbrudd som diaré, som kan være livstruende for barn. Helsevesenet i Jemen er i ferd med å knekke sammen – under halvparten av landets helsefasiliteter er operative i dag.

Samlet sett har 22,2 millioner mennesker i Jemen akkurat nå bruk for humanitær hjelp. Derfor jobber UNICEF målrettet for at alle barna i Jemen, som vokser opp i krig og konflikt, skal få en sjanse i livet. 

Ønsker du å støtte UNICEFs arbeid i Jemen og bidra til å gi barna et bedre liv? Gi din støtte her. 

Jemen

Flere barn enn noensinne sulter i Sør-Sudan

Desperat behov for hjelp i Jemen

500 barn drept i Jemen det siste halve året

Unicef