Uansvarlig angrep på barn bør være vendepunkt i Jemens brutale krig - nok er nok!

Uttalelse fra UNICEFs administrerende direktør Henrietta Fore, New York:

New York, 9. august 18:
Det forferdelige angrepet på en buss i Sa'ada, Jemen, som har drept og lemlestet flere titalls barn, markerer et lavmål i landets brutale krig. Spørsmålet er nå om det også vil være et vendepunkt - øyeblikket som til slutt vil tvinge de krigende partene, FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet til å gjøre det som er riktig for barn, og få en slutt på denne konflikten.

UNICEF har i samarbeid med andre gjentatte ganger krevd beskyttelse av barn og respekt for internasjonale humanitære rettigheter. Disse kravene er blitt fullstendig oversett. Siden 2015 har nesten 2400 barn blitt drept, mer enn 3600 skadet, og tusenvis av uskyldige mennesker har blitt skadet eller drept. Angrep mot sykehus, skoler og viktig infrastruktur er vanlig.

Den pågående konflikten, med gjentatte angrep og begrenset tilgang på grunn av usikkerhet og vold, hindrer også vår evne til å nå de som trenger det mest, inkludert 11 millioner barn som desperat trenger humanitær hjelp.

Hvor mange flere barn må lide eller dø før de som kan handle setter en stopper for denne grusomme situasjonen?

I løpet av de siste ukene har en UNICEF-støttet vannstasjon og et sanitært senter i Hodeida - som begge er avgjørende for å gi familier tilgang til rent vann og hindre et nytt utbrudd av kolera - blitt angrepet og alvorlig skadet, noe som utsetter hundretusener av menneskers helse og sikkerhet for fare.

Det er vanskelig å tro at vi lever i en verden der barn skal leve i frykt for slike angrep, men her er vi. Dette trenger imidlertid ikke å være deres virkelighet. Partene i konflikten og de som har innflytelse over dem, inkludert medlemmer av Sikkerhetsrådet, kan og bør velge å avslutte denne katastrofen -for barna i Jemens skyld.

Angrep på barn i Sa’ada

  • UNICEF er dypt bekymret for de grusomme drapene og lemlestingen av barn etter angrepet på en buss i Sa’ada.
  • Vi har ennå ikke full oversikt over hvor mange barn som er drept, inkludert de som er fraktet til helsesentre.
  • Team på bakken i Maiz og Sa’ada som forsøker å bekrefte antall drepte barn rapporterer kaotiske scener på sykehusene, og har derfor kun klart å bekrefte 20 skadede barn.
  • Angrep på barn er det største lavmål en part i en konflikt kan hensynke til. Der finnes overhodet ingen måte å rettferdiggjøre å angripe barn. Dessverre har dette blitt en vanlig hendelse i konflikten i Yemen.
  • Til tross for våre gjentatte appeller om respekt for internasjonal humanitær lov opptrer partene i konflikten i Yemen totalt respektløst.
  • Dagens angrep er nok en påminnelse til partene i konflikten til å skjerme barn, og til det internasjonale samfunnet til å handle umiddelbart for å få en slutt på slike grusomme angrep på sivile, spesielt barn og infrastruktur som de er avhengige av.

Nøkkelfakta

Det er over 11 millioner barn i Yemen som trenger øyeblikkelig humanitær hjelp.

Mellom mars 2015 og juni 2018:

  • 2398 barn drept: 1640 gutter, 709 jenter og 49 der kjønnet er uidentifisert
  • 3652 barn lemlestet: 2674 gutter og 978 jenter
  • 2635 barn (alle gutter) rekruttert og utnyttet av bevæpnede styrker og grupper
  • 425 angrep og militære overtakelser av sykehus og skoler 

 

Hjelp barna i Jemen nå! Send kodeord JEMEN til 2040 og gi 250,- 

Yemen

Haitis barn sviktet og utnyttet på barnehjem

Barn i fokus: Stokke ny UNICEF-partner

Millionstøtte til UNICEF fra NHH Aid

Unicef