55.000 barn uten humanitær hjelp i Syria

  • un0219832.jpg

    Familier flyktet fra Quneitra sør i Syria før beleiringen. UNICEF krever tilgang til befolkningen som er igjen i byen, slik at vi kan levere nødhjelp. Foto: Al-Faqir/UNICEF

FN anslår at minst 180.000 mennesker har flyktet fra sine hjem sør i Syria i den siste tids krigshandlinger. I følge UNICEF Syria er minst halvparten av dem barn. Svært mange av dem er fortsatt avskåret fra grunnleggnede, livsnødvendig nødhjelp.

- Vi har de siste årene sett at humanitær tilgang har vært svært begrenset, betinget og til tider til og med nektet i Syria, sier Geert Cappelaere, som er UNICEFs regiondirektør i Midt-Østen. 

- Som et resultat ser vi at barn dør. Som seksten år gamle Ali, som døde av underernæring da nødhjelpsarbeiderne ble nektet adgang til hjembyen hans. Bare ett av tusenvis av barn som har mistet livet de siste syv årene, sier Cappelaere.

Mange liv kunne vært reddet hvis vi hadde fått levere humanitær hjelp uten betingelser.

Humanitær hjelp handler om å redde liv. Livene til jenter og gutter, uskyldige kvinner og menn. FNs sikkerhetsråd har understrekt at å nekte leveranser av nødhjelp er ett alvorlig av flere brudd på barns rettigheter vi ser i Syria, og vil stille de som hindrer slik hjelp å komme fram til ansvar.

- Til tross for alle utfordringene, fortsetter våre kollegaer å distribuere livreddende nødhjelp til de mest sårbare i Syria. Vi er derfor svært bekymret over de stadige rapportene om angrep på nødhjelpsarbeidere. De er ikke skyteskiver, men har krav på beskyttelse til enhver tid, sier han.

Seks millioner mennesker i Syria har behov for nødhjelp. Over 90.000 barn har mistet armer eller ben, mistet synet eller på annen måte fått varige mèn av krigen. UNICEF krever uhindret, sikker adgang til å levere nødhjelp, behandle barn for skader og sykdommer og gi psykososial støtte til barna uansett hvor i Syria de måtte befinne seg. 

Les mer her om hvordan UNICEF hjelper barn med krigsskade å komme videre i livet.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Syrias barn: Za’atari er verdens nest største flyktningleir

Tar igjen tapte vaksiner

Unicef