Stans angrep på barn!

  • un0202141.jpg

    I Yambio, Sør-Sudan, feirer Ganiko (12) og Jackson (13) at de har sluppet fri fra livet som barnesoldater. Nå kan de endelig starte reintegrasjonsprosessen til lokalsamfunnet.

Fra den sentralafrikanske republikk til Sør-Sudan, fra Syria til Afghanistan, har angrep på barn i konflikt fortsatt med full styrke i årets fire første måneder.

Av Henrietta Fore, generaldirektør for UNICEF

Partene i konflikten har dessverre fortsatt å se bort fra en av de mest grunnleggende reglene i krig: å sikre barn beskyttelse.

Reglene for krig blir ikke overholdt, uansett hvor dødelig det er for barna. Vilkårlige angrep på skoler, sykehus og annen sivil infrastruktur, bortføringer, rekruttering av barn, trusler, misbruk i fengsel og fornektelse av humanitær hjelp skjer daglig.  

I Jemen er mer enn 220 barn drept og 330 såret siden starten av året på grunn av konflikten. Nær 4,3 millioner barn risikerer å sulte. Det er en økning på 24 prosent fra 2017. Mer enn 400 barn under fem har omkommet på grunn av sykdommer som diaré og kolera i Jemen. Enda flere står i fare når regnstiden starter og hygieneforholdene forverres.  

I Syria er det registrert mer enn 70 angrep på sykehus og helsesentre i løpet av årets første tre måneder. Det betyr at barn og familier nektes livsnødvendige helsetjenester. Håp om fred forblir fjernt. Over 300 utdanningsfasiliteter har blitt angrepet siden starten av konflikten og 5,3 millioner barn har flyktet fra sine hjem. Nesten 850,000 barn fortsetter å bo i beleirede områder eller områder som er vanskelige å nå.

I Gaza, har vi sett barn bli drept og såret i protester siden tidlig mars. Denne uken er det rapportert om flere omkomne barn i det som er ser ut til å bli den dødeligste siden Gazakrigen i 2014.

I Bangladesh har mer enn 400,000 Rohingyabarn som har flyktet fra grusomhetene i Myanmar behov for humanitær bistand. Monsunsesongen nærmer seg og risikoen for kolera og andre sykdommer er høyere enn noensinne.

I Sør-Sudan, det første landet jeg besøkte som administrerende direktør i UNICEF, har minst 2,6 millioner barn blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Mer enn 1 million barn er akutt underernærte, 250.000 av dem så alvorlig at det er betydelig risiko for livet. Til tross for at nærmere 800 barn har blitt sluppet fri fra væpnede grupper så langt i år, er det fremdeles rundt 19,000 som tvinges til å være barnesoldater, sendebud, døråpnere, kokker og til og med sexslaver for krigende parter.

I Afghanistan ble det rapportert om over 150 drepte og over 400 sårede barn i løpet av de første tre månedene av året på grunn av konflikten.

I den Sentralafrikanske republikk har fornyet vold de siste par månedene tvunget nesten 29.000 barn å flykte fra hjemmene sine. Dermed når det samlede antall internt fordrevne barn opp på nesten 360.000. Mer enn 2 ut av 5 barn under fem år lider av kronisk underernæring og en tredjedel av barn i skolealder står nå uten skolegang.

I alle disse landene og mange andre gjør engasjerte team fra UNICEF og partnere alt vi kan for å lette lidelsene til de mest sårbare barna, de som er separerte fra familiene sine, livredd og alene, de som blir syke i overfylte flyktningleirer, de som flykter fra monsun og nådeløs tørkesesong, de som sulter.

Til tross for manglende finansering - vi har kun dekket 16 prosent av nødhjelpssbehovet for i år – er vi bestemt på å fortsette å hjelpe de mest sårbare. Vi vaksinerer barn, behandler dem for underernæring, sender dem til skole, gir beskyttelse og forsøker å imøtekomme deres grunnleggende behov.

Humanitær bistand alene er ikke nok. Barn trenger fred og beskyttelse til enhver tid. Krigens regler forbyr målrettede angrep mot sivile, skoler eller sykehus, utnytting, rekruttering og ulovlig fengsling av barn og forhindring av humanitær assistanse. Når konflikter bryter ut, må disse reglene bli respektert og de som bryter dem må holdes ansvarlige. Nok er nok. Stopp angrep på barn.

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

Verdens Aids-dag 1.desember 2013: En aids-fri generasjon innen rekkevidde

To UNICEF-ansatte drept i bombeangrep i Kabul

Unicef