Bestillingene hagler etter Skam-innsats

– Salget går over all forventning. Vi har nå solgt 2000 gensere til folk i hele verden. Og bestillingene fortsetter å strømme inn, sier en fornøyd Emma Lengle, som er leder for Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum), som i år samler inn penger til UNICEFs Makani-prosjekt i Jordan. 

- Vi får bestillinger på en rekke språk som vi ikke forstår - fra land som Saudi Arabia, Kina, Malaysia, Peru, USA og Kina og mange fler. Det er utrolig gøy. Ikke alle husker å si hvor de bor engang. Det kan for eksempel bare stå avsender Pamela i Santiago, ler Langle.

Bestill genseren her

Skam-stjernene stiller opp Studentene tror det er på grunn av oppmerksomheten fra en rekke SKAM-skuespillere.

– Det tok helt av med bestillinger etter vi fikk Skam-kjendisene til å poste bilde av seg selv iført genseren. Det fikk mye oppmerksomhet i Skam-miljøet, og mange delte innleggene de la ut. Dermed har aksjonen blitt global, gliser hun.

Thomas Hayes sier til MedHum at han er svært glad for å være med på dette prosjektet.

– Jeg synes det er veldig bra at salget øker. Det gjør at aksjonen får flere midler og at budskapet blir mer synlig når flere bruker genseren, sier Hayes.

Også andre kjente personer har lånt ansikt til kampanjen. Blant kjendisene som har stilt opp finner vi Ada Hegerberg, Sigrid Solbakk Raabe, Bent Høie og en rekke andre.

Barn er barn MedHum-studentene har selv laget og designet genserne. Slagordet kommer fra en UNICEF-kampanje, men inntektene går til UNICEFs Makani-sentre, som er helse- og læringssentre for syriske flyktningbarn i Jordan.

- Skriften på genserne understreker at barn uansett er barn, uavhengig av situasjon og hvor de kommer fra, forteller nestleder i MedHums sentralstyre, Maren Buskoven.

Genseren har fått mye oppmerksomhet fra både kjendiser og politikere som ønsker å støtte aksjonen.

For en bedre fremtid – Vi samler inn penger til UNICEFs prosjekt Makani. Det er et lavterskeltilbud til barn, der de får mulighet til å leke og lære å lese og skrive. De får tilgang til rent vann, og et sted å bearbeide traumatiske opplevelser, forteller Langle.

Lengle tror dette «fristedet» er essensielt for barn som har gjennomgått traumer.

Salget snart slutt Likevel blir genseren snart utilgjengelig.

– I utgangspunktet stenger vi bestillinger av både T-skjorte og gensere 1. mai. Grunnen til det er blant annet at det er en enorm prosess for oss å trykke og levere alle produktene vi nå har solgt, sier Lengle.

– Men selve aksjonen er ikke over før til høsten. Vi vurderer nå om vi skal åpne for salg igjen i aksjonsuken i september, samt når vi skal ha sommerturné i august.

Her kan du bestille genseren

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Skarp økning i barneekteskap blant syriske flyktninger

Syrias barn: Za’atari er verdens nest største flyktningleir

Jordan: Tar vare på hver eneste dråpe

Unicef