2018: UNICEF ber om 28,3 milliarder kroner

I nødhjelpsappelen for 2018 ber UNICEF om 345 kroner per person organisasjonen skal hjelpe.

UNICEF ber om 28,3 milliarder kroner for å hjelpe 82 millioner mennesker, deriblant 48 millioner barn. Det viser UNICEFs humanitære handlingsplan for 2018, «Humanitarian Action for Children».  Pengene skal brukes til livreddende nødhjelp i 51 land.

-28,3 milliarder høres fryktelig mye ut, men er 345 kroner per person vi forsøker å nå. Det viser at det er lite som skal til for å gjøre en stor forskjell for mange. Dette er også et resultat av at UNICEF hele tiden forsøker å finne mer effektive måter å hjelpe på, gjennom bruk av ny teknologi og innovasjon, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Eksempler på innovasjoner i 2017 er bruk av droner for å frakte blodprøver, slik at livreddende behandling kan startes raskere. Implementering av nytt diagnoseverktøy for påvisning av lungebetennelse- én av de største barnedreperne i verden.

De fem største krisene i 2018 (per nødhjelpsbehov i kroner):

  • Syria og flyktningkrisen i nabolandene
  • Jemen
  • DR Kongo
  • Sør-Sudan
  • Somalia

-Alle disse landene har krig og konflikt til felles, og det rammer de aller minste barna hardest. I dag lever hvert fjerde barn i verden et land hvor det er konflikt eller krise. Disse barna er ekstra vanskelig å nå på grunn av sikkerhetssituasjonen, men vi har planene klare slik at vi utnytter hver eneste mulighet som byr seg for å få inn hjelp, sier Viken.

På samme tid i fjor ba UNICEF om nesten 26 milliarder kroner til livreddende humanitært arbeid. Senere på året økte appellen til 30 milliarder på grunn av uforutsette kriser, som Rohingya-krisen, situasjonen i Kasai i DRC og hungersnød i Sør-Sudan. Likevel, fikk UNICEF inn kun 65 % av pengene.

-Vi er helt avhengig av at både privatpersoner, næringsliv og det internasjonale samfunnet stiller opp. Barna betaler den høyeste prisen for de voksnes krig, de betaler med fremtiden sin. Det er helt uakseptabelt og det forsøker vi å gjøre noe med hver eneste dag, forteller generalsekretæren i UNICEF Norge.

Dette skal UNICEF gjøre i 2018:

  • Sørge for rent vann til 35,7 millioner mennesker
  • Sørge for utdanning til 8,9 millioner barn
  • Vaksinere 10 millioner barn
  • Gi psykososial støtte og traumebehandling til 3,9 millioner barn
  • Behandle 4,2 millioner barn for livstruende underernæring

Bilder og video kan lastes ned her

 

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

40% av Fijis barn rammet

UNICEF i gang med nødhjelp i Ecuador

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Unicef