Første nyttårsdag, den første og eneste dagen i deres liv

  • un0154492.jpg

    Velkommen til verden Vilisi Ciri Sovocala. Den lille jenta ble født kl 1.44 på første nyttårsdag i Suva på Fiji

Rundt 368.000 barn fødes i verden på første nyttårsdag, For et par tusen barn blir dette den første og eneste dagen de vil oppleve, viser tall fra UNICEF.

I dag vil rundt 368.000 barn komme til verden. Flest fødsler er ventet i India (ca 69.000), Kina (ca 44.760) og Nigeria (ca 20.000). Av de mange barna som fødes i dag vil et par tusen ikke våkne opp i morgen. Tall viser at hver eneste dag i 2016, var det 2600 nyfødte som døde i løpet av de første 24 timene.

Totalt 2,6 millioner barn døde den første måneden etter fødselen i 2016. 80 prosent av tilfellene kunne lett vært forhindret eller behandlet, som for eksempel sepsis og lungebetennelse.

-På første nyttårsdag ønsker UNICEF at flere barn i 2018 skal få oppleve mer enn én time, mer enn én dag og mer enn én måned av livet, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Helene Sandbu Ryeng.

Det siste tiårene har verden sett en fantastisk økning i antall barn som overlever. Barnedødeligheten globalt er mer enn halvert, viser tall fra UNICEF. Selv om vi gleder oss over denne utviklingen må mer gjøres for å redde de aller minste.

-Nesten halvparten av alle barn som døde før de fylte fem år, døde den første måneden av livet sitt. Bedre helsetilbud til mødre og nyfødte vil være avgjørende for å endre dette, forklarer Ryeng. Et bedre tilbud inkluderer tilgang til rent vann, jordmødre eller trente helsearbeidere, desinfisering av navlestreng og komme i gang med amming så raskt som mulig.

I Norge i dag vil rundt 175 barn komme til verden. Statistisk sett vil de leve til år 2100. I Somalia der imot vil de som fødes i dag leve til 2075, og de som fødes i Tsjad kun til 2071.

-Alle barn i verden har den samme retten til å overleve, vokse opp og utvikle seg, uansett om det første åndedraget skjer i Norge eller Somalia. Vi må derfor sikre bedre tjenester til mor og barn i alle land, slik at ingen barn blir nektet sine grunnleggende rettigheter på starten av livet, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

# # #

Til redaksjonen:

For oversikt over antall fødsler og forventet levealder i alle land, trykk her. Estimatene for antall fødsler er basert på data fra FNs World Population Prospects 2017 , og World Data lab’s aloritme som anslår antall fødsler hver dag per land.

Trenger du bilder? Se her

 

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

16 millioner barn fødes inn i konflikt

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

To UNICEF-ansatte drept i bombeangrep i Kabul

Unicef