Youtubere åpnet utbombet klasserom

-Jeg har sett flere slike klasserom, og snakket med barna som har vært i disse klasserommene, sa Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge, som ønsket velkommen til dagens happening utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.

Viken kom nylig tilbake fra Syria, som er et av tv-aksjonslandene, og fortalte de frammøtte utenfor Fredssenteret om et av de mange møtene hun hadde med syriske barn i Aleppo.

-Said, som nå er 14 år, var vitne til at læreren og flere av klassekameratene ble drept av en rakett i klasserommet da han var tolv år. I dag går han på en UNICEF-støttet skole, og kunne snakke og le igjen, på tross av alt det vonde han har opplevd. Han har fått hjel til å bearbeide sine opplevelser, fortalte Viken.

Og dette er noe av det TV-aksjonen handler om. Ikke bare å gi barn og unge utdanning, men å hjelpe dem til å takle både fortid og nåtid, for slik å stå bedre rustet for framtida. 

For å symbolisere noe av forskjellene mellom norsk skole og skolehverdagen i land preget av krig og konflikt, har UNICEF fått bygget et utbombet klasserom - slik et klasserom kan se ut ikke bare i Syria, men også I Mali og Sør-Sudan, der klasserom stadig rammes av raketter. Det nybygde klasserommet skal følge TV-aksjonen fram mot selve aksjonsdagen den 22. oktober, og kommer til å dukke opp flere steder - blant annet på Youngstorget i Oslo i helga. Klasserommet er bygget scenearbeidere ved Nationaltheatret og Riksteateret.

-Tusen takk til Nationaltheatret som har stilt opp og bygd klasserommet for oss, sa Camilla Viken, og takket samtidig Fredssenteret og de frammøtte Youtuberne - som også er en del av TV-aksjonen. 

Tirsdag 10. oktober stilte nemlig ni av Norges største Youtube’ere (se liste under) opp for NRK TV-aksjonen på en «meet-up» utenfor Nobels Fredssenter. Youtube’erne reiser i disse dager ut på en skoleturné i Norge i forbindelse med årets TV-aksjon, og noen heldige skoler har allerede fått besøk av en "hemmelig lærervikar". Se hvordan det gikk da "Nordavinden besøkte Nardo skole i Trondheim her.

Victor, aka "Weird Norwegian" var på skolebesøk i Oslo tidligere på dagen.

-Vi er veldig stolte over å få være med på dette. Her i Norge har vi fine skoler og fine klasserom, og det å få lov å stå i de norske klasserommene og snakke om utbombede klasserom, det setter ting i perspektiv. Og det sier noe om hvor viktig denne TV-aksjonen er. Det er ikke bare fryd og gammen over hele verden, sa Victor "Weird Norwegian" fra scenen utenfor Fedssenteret.

Og kom med en oppfordring til de frammøtte:

- Nå skal vi ut å bære bøsser og samle inn masse penger til årets TV-aksjon!

Årets TV-aksjon går i år til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn i krig og konflikt. Pengene fra årets aksjon skal gå til Syria, Mali, Sør-Sudan, Pakistan og Colombia - land som er svært forskjellige, men som har det til felles at alt for mange barn faller utenfor skolen på grunn av de voksnes konflikter.

Disse Youtube’erne var med på arrangementet - følg dem gjerne:

Nellie https://www.youtube.com/channel/UC9lrn_7h-cL-RbloI8n9PkA?app=desktop

Ellen https://m.youtube.com/user/EllenMusicOriginal

Tina https://m.youtube.com/user/TinaMondelia

Tara https://m.youtube.com/channel/UCYEWTI9f_Q7nwwWHiEtUERg

Kim https://m.youtube.com/channel/UCJFCH-7_eBKTRD9ZItS0u2A

Victor https://m.youtube.com/channel/UCF6M_dgiPcK8zrLRUuLeUsg

Nordavinden https://www.youtube.com/channel/UCIi3PTB4_BvoAhhyn9HWNlQ

Multiguru https://www.youtube.com/user/TheMultiguru009

Valde https://www.youtube.com/channel/UCm3hLCxIwuBAanav9ccCm6g

Så var det tid for selfie:

TV-aksjonen NRK går av stabelen 22. oktober, hvor 100 000 bøssebærere vil besøke alle husstander i Norge. Årets TV-aksjon går til UNICEFs arbeid med å gi utdanning til barn i krig og konflikt, i Colombia, Mali, Sør-Sudan, Syria og Pakistan. Les mer om TV-aksjonen - og meld deg som bøssebærer - på https://blimed.no.

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

TV-aksjonen 2017: 243,5 millioner til UNICEF

200.000 syriske barn bor i beleirede byer

Avspark for årets viktigste kunnskapskampanje

Unicef