8 av 10 unge utnyttes under flukten over Middelhavet

  • un052608.jpg

    Svært mange barn og unge opplever å bli utnyttet under flukten til Europa. Andre fengsles på ubestemt tid, som her i Libya. Foto: UNICEF/Romenzi

Barn og unge på flukt er i særligt høy risiko for å bli ofre for trafficking, misbruk eller andre former for utnyttelse. Det viser rapporten Harrowing Journeys som UNICEF og Organization for Migration (IOM) lanserte i dag.

Der fremgår det blant annet at jo yngre man er, jo større risiko er det for at man bliv utsatt for blant annet vold, tvangsarbeid eller seksuell utnyttelse.

- Undersøkelsen gir et unikt innblikk situasjonen flyktningene gjennomgå. Den forteller oss at barn og unge på flukt løper stor risiko på sin vei til Europa, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Antallet barn og unge på flukt er nesten doblet i løpet av de siste ti år. I følge rapporten reiser mer enn 75 prosent av alle barn og unge alene på Middelhavsruten.


Hudfarge spiller en stor rolle

Rapporten viser også at hudfarge er en særlig avgjørende faktor. Sjansen for å bli utsatt for misbruk eller utnyttelse økes markant hvis man er ung og på flukt og har mørk hudfarge.

Mer enn 80 prosent av de unge flyktningene som har deltatt i undersøkelsen og kommer fra afrikanske land sør for Sahara har vært utsatt for en eller annen form for utnyttelse. For flyktninger som kommer fra andre deler av verden er tallet litt over halvparten.

Det spiller også en rolle om man har en eller annen form for utdanning, og om man reiser med en gruppe eller er enslig.
 

Særlig beskyttelse til sårbare unge på flukt

UNICEF er til stede både i de land som flyktningene reiser fra og kommer til, og forsøker samtidig å bedre situationen ved å påvirke politisk, sier Viken.

- Vi jobber blant annet for å sikre at barn og unge ikke fengsles sammen med voksne eller blir fjernet fra sin familie. Vi jobber også for å sikre at situationer som fører til at barn eller unge tvinges på flukt ikke oppstår, mens at det er et tilbud og en mulighet til å skape en fremtid i sitt eget land, sier hun.

Ifølge rapporten er mer enn 20 prosent av alle flyktninger på Middelhavsruten i alderen 14-17 år.

Les hele rapporten her

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Skolegang og beskyttelse kan redde en hel generasjon

Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria

Verdens 93 millioner usynlige barn

Unicef