IRMA: Minst 20.000 barn rammet av orkanen

  • un0119375.jpg

    I byen Hinche nord i Haiti er gatene oversvømt etter at orkanen Irma herjet.

Orkanen som traff land i helga, er den kraftigste som noen gang er målt i Atlanterhavet. Særlig hardt gikk det ut over øyene Barbuda og Anguila, men også Den dominikanske Republikk, Haiti og Cuba er rammet av orkanen som nå har beveget seg nord til Florida.

Hele befolkningen på Barbuda, hvor 90 prosent av alle hus ble ødelagt av orkanen, er nå evakuert til naboøya Antigua i påvente av at orkanen José skal ramme.

- Barn og familier som har mistet alt står allerede overfor en ny orkan. Vår prioritet er å sørge for at de er i sikkerhet før José treffer land, sier Khin-Sandi Lwin, som er generalsekretær for UNICEF i Øst-Karibia.

- Videre må vi forhindre utbrudd av vannbårne sykdommer, sørge for at befolkningen får rent drikkevann og psykososial støtte til barna, sier Lwin.

UNICEF anslår at 74.000 mennesker, derav 20.000 barn, allerede er rammet på øyene der orkanen har truffet. Ifølge lokale myndigheter er kommunikasjon og infrastruktur som veier, bruer sykehus og skoler rammet.

Hjelpepersonell fra UNICEF står også klare til å rykke ut til de rammede områdene. En av våre viktigste oppgaver blir å sørge for barns sikkerhet, og gi psykososial støtte til de som trenger det.

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Haitis befolkning er hardt rammet

Fra Nordkapp til Bangui: Olaf Tufte gir "71 grader nord"-premie til Sentralafrika

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Unicef