UNICEF-lotteriet lanseres i løpet av året

UNICEF-lotteriet blir et ukentlig nettbasert lotteri der man kan delta på pc/mac, mobiltelefon og nettbrett, og lotteriet har trekning hver fredag. De første testrundene er allerede i gang, og lotteriet lanseres for det norske folk i løpet av senhøsten.

Lotteriet er et resultat av et langvarig arbeid som startet allerede i 2015, da Kulturdepartementet åpnet for endringer i Lotteriloven, slik at norske organisasjoner som driver med internasjonalt hjelpearbeid kunne søke om lotteriløyve. UNICEF Norge fikk godkjent sin søknad i februar 2017, og snart ser altså UNICEF-lotteriet dagens lys.

-Vi er veldig stolte og glade over å ha fått lotterikonsesjon, og dette blir en ny og viktig inntektskilde for UNICEF Norge. UNICEF-lotteriet gir store muligheter for en solid og forutsigbar årlig inntekt til vårt arbeid for barn i verden. Gjennom lotteriet kan vi hjelpe enda flere barn i nød, og dette er det vi jobber for hver eneste dag, sier Gabrielli. 

Ny inntektskilde

Spillet driftes av det engelske selskapet Lottovate, som har lang erfaring med lotterier til ideelle formål i bl.a. Spania og Nederland. Lottovate skal stå for den daglige driften av lotteriet. 

-UNICEF Norge leder an i en tid der veldedige organisasjoner verden over leter etter alternative måter å drive innsamling på. UNICEF-lotteriet er en innovativ måte å samle inn mer penger til UNICEFs fantastiske arbeid rundt om i verden, uten at UNICEF selv har noen utgifter med lotteriet. Vi gleder oss over å kunne samarbeide med UNICEF, sier teknisk direktør Susan Standiford på vegne av Lottovate.

-Inntektene fra UNICEF-lotteriet kommer i tillegg til våre andre inntekter, som innsamlede midler og gaver. Vi bruker ingen innsamlede midler på lotteriet. Pengene skal brukes til UNICEFs arbeid for barn i 190 land, og er en unik mulighet til å hjelpe enda flere enn vi gjør i dag, sier Gabrielli.

40 prosent av spilleinntektene fra lotteriet går til å utbetale premier, 30 prosent går til UNICEFs arbeid for barn, og 30 prosent går til Lottovate som drifter lotteriet. Lottovate tar alle kostnader med UNICEF-lotteriet, som drift, utvikling, administrasjon og markedsføring. 

Les mer her.

Dette er UNICEF-lotteriet

Spillet går ut på å velge en kombinasjon av tall (fra 1 til 9) og symboler, og hver fredag trekkes fem vinnertall og et vinnersymbol. Hver spillerekke koster 40 kroner, og makspremien er på 2 millioner kroner i uka. 

Deltakerne i UNICEF-lotteriet må være over 18 år gamle, og legitimere seg gjennom BankID. 

-Både UNICEF og Lottovate har ansvarlig spill i fokus, og deltakernes trygghet har vært veldig viktig for oss under hele prosessen. I Norge er det heldigvis strenge regler for å drive lotteri, og en forutsetning for at UNICEF Norge skal kunne få inntekter fra lotterivirksomhet er at risikoen for spillavhengighet er lav. Derfor er lotterikonseptet vårt testet for spillavhengighet, og er godkjent av Lotteritilsynet sammen med vår plan for forebygging, sier Gabrielli.

UNICEF-lotteriet er testet gjennom det forskningsbaserte verktøyet Gamgard. Verktøyet har vurdert spillets forskjellige egenskaper og hvorvidt disse kan utgjøre en fare for at spillere kan utvikle et spilleproblem.  Konklusjonen er at UNICEF-lotteriet har svært liten fare for spillavhengighet. Dette blant annet fordi vinnersjansene i UNICEF-lotteriet er basert på tilfeldigheter og at spilleren ikke har mulighet til å påvirke resultatet. En avgjørende faktor for å minimalisere muligheten for å utvikle spillavhengighet er at det er trekning kun én gang i uka.

- Gjennom å delta i det nye lotteriet kan du være med å oppfylle et barns drømmer om en bedre framtid, og samtidig kanskje oppfylle noen av dine egne drømmer. Vi håper det nye lotteriet blir tatt godt imot, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge, Kim Gabrielli.

Les mer om UNICEF-lotteriet på www.uniceflotteriet.no.

Du kan også følge UNICEF-lotteriet  på Facebook.

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

UNICEF-lotteriet er i gang

Den sentralafrikanske republikk : - De leker ikke krig

Tyfonen Haiyan, fire måneder etter: Bygger stein på stein- men sterkere

Unicef