Verste sultkatastrofe siden andre verdenskrig

  • sorsudan4.jpg

    Sør-Sudan er et av de hardest rammede landene, og mange barn står i fare for å dø av underernæring.

Verden opplever nå den verste sultkatastrofen på over 70 år, og flere land er hardt rammet. Derfor har 11 norske organisasjoner gått sammen om den storstilte kampanjen "Still sulten", der målet er å hjelpe flest mulig med livreddende nødhjelp.

De 11 organisasjonene er Care, Redd Barna, Røde Kors, SOS-Barnebyer, Utviklingsfondet, Caritas, Flyktninghjelpen, Plan Norge, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og UNICEF.

- Det er ikke ofte vi ser at bistands-Norge står sammen på denne måten. Når vi nå gjør det er det for å understreke alvoret i situasjonen. Dette handler om å redde liv, og jo mer ressursser, jo flere liv kan vi redde sammen, sier Viken.  

Les kronikken fra de elleve generalsekretærene her: 

Første hungersnød på seks år

Tidligere i år ble det erklært hungersnød i Sør-Sudan, og selv om denne ble formelt opphevet denne uka, er det likevel flere som sulter i landet enn noen gang. I dag er det seks millioner mennesker som hver eneste dag opplever å ha for lite mat i det krigsherjede landet - det er over en million flere enn i februar. Aldri før har matmangelen i Sør-Sudan vært så stor. 1,7 millioner mennesker opplever kritisk sult, nivået under hungersnød, og 275.000 barn er alvorlig underernærte med behov for akutt livreddende ernæring.

- Selv om hungersnøden teknisk sett er over, betyr det ikke at færre mennesker sulter. Det er fortsatt et ekstremt behov for hjelp i Sør-Sudan, som i tillegg har vært hardt rammet av vold og borgerkrig og over tre år. Sør-Sudan er i dag et av de aller vanskeligste stedene for et barn å vokse opp, og de kommer til å trenge vår hjelp i mange år framover, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

UNICEF har jobbet i Sør-Sudan i flere år, og har skalert opp arbeidet de siste månedene. Sammen med partnere skal vi dele ut livreddende terapeutisk mat til 200.000 barn, og vi jobber også for å få ut rent vann, vannrensetabletter, vaksiner, medisiner og hygieneartikler hver eneste dag. Sør-Sudan er et av tv-aksjonslandene, og når årets tv-aksjon er over skal vi få 24.000 barn tilbake i skolen, trene opp 1100 lærere, og gi 90 skoler og læresteder leker og rekreasjonsutstyr. I Sør-Sudan er det 51 prosent av barn i skolealder som ikke får skolegang, og dette er den høyeste andelen barn utenfor skolen i verden.

UNICEF jobber på spreng for å få fram nødhjelp til Sør-Sudan

Les mer om tv-aksjonen på blimed.no.

Hittil i år har UNICEF sammen med partnere i Sør-Sudan behandlet mer enn 76.000 barn for akutt underernæring. Målet er å nå nesten ti ganger så mange i løpet av året. Dette er en kamp mot tiden, fordi hver dag dør barn av underernæring.

Mammaen til Bismah i videoen øvers forteller UNICEF at hun har mistet troen på framtida. Hun er avhengig av hjelp fra hjelpeorganisasjoner.

- Livet er svært vanskelig, forteller hun.

Dessverre deler hun skjebne med svært mange andre mødre. Det disse vi nå må hjelpe - før det er for sent.

Boko Harams herjinger i Nigeria

Nigeria, særlig de nordøstlige delene, er hardt rammet av matmangel. 5,2 millioner mennesker lider av alvorlig matmangel, og 450.000 barn lider av alvorlig underernæring. Mye av matmangelen og sulten i Nigeria skyldes Boko Harams herjinger, som har gjort det vanskelig å få inn forsyninger. I tillegg er prisene på en rekke matvarer mer enn doblet, og folk har ikke råd til å kjøpe det de trenger. Landet har også hatt problemer med tørke, og nå som regnsesongen nærmerer seg vil det sannsynligvis bety enda større hjelpebehov. Store mengder regn i det tørre landskapet vil lett føre til flom, og det gjør hjelpen enda vanskeligere å få fram. Samtidig øker det faren for spredning av smittsomme vannbårne sykdommer.

Nye tall fra UNICEF viser at 5,6 milioner barn i landene rundt Tsjad-sjøen, deriblant Nigeria, risikerer å bli smittet av sykdommer som kolera og diare.

-Regntiden vil vanskeliggjøre en allerede vanskelig situasjon, og flere millioner barn som allerede er svært sårbare grunnet vold og konflikt risikerer nå å bli rammet av smittsomme sykdommer som kan være svært farlig dersom de ikke får hjelp. Urent vann, dårlige sanitærforhold og dårlig hygiene kan føre til utbrudd av både kolera og hepatitt E, som er dødelig for gravide kvinner og nyfødte babyer. Dersom vanndammer blir stående stille vil dette tiltrekke seg malariamygg, sier Marie Pierre Poirier, UNICEFs regiondirektør i Vest- og Sentral-Afrika. 

UNICEF er til stede i alle de fire landene rundt Tsjad-sjøen, og også i de store flyktningleirene i området, der mange tusen mennesker lever i flukt fra Boko Harams herjinger. Nå er rent vann en av de viktigste oppgavene, og UNICEF jobber også med å bygge og reparere sanitærsystemer, dele ut hygieneartikler og dele ut ernæringspakker til underernærte barn. Dessverre er hjelpen underfinansiert, og hittil i år er bare 20 prosent av målet nådd innen vann, sanitær og hygiene (WASH). I løpet av året håper vi å hjelpe 2,7 millioner mennesker i området med tilgang til rent vann - som de trenger for å overleve.

En av UNICEFs viktigste mål er å nå så mange barn som mulig med livreddende terapeutisk mat - som smaker peanøttsmør.

Verdens største polioutbrudd

Jemen er allerede sterkt preget av krig, og 400.000 barn er alvorlige underernærte. I Jemen dør et bar hvert tiende minutt av sykdommer som kunne vært unngått - som kolera. Smitten florerer på grunn av mangel på rent vann og dårlige sanitær- og hygieneforhold, og nå er nesten 200.000 mennesker smittet av kolera. Dette tallet stiger hver eneste dag. Mer enn tusen mennesker er døde av koleraen, en sykdom som normalt er lett å både forhindre og behandle - dersom man har vaksiner og tilgang på væske. For underernærte barn er sykdommen ekstra farlig, fordi den fører til et voldsomt væsketap. Dersom man ikke raskt får tilførsel av væske - som rent vann - dør man i løpet av de tførste døgnet. 

I Jemen er infrastruktur og helsevesen allerede på bristepunktet, og det er svært vanskelig å behandle alle. Derfor frykter man at dødstallene bare vil stige.

Samtidig blir matmangelen stadig større på grunn av krigen, og Jemen står på randen av en hungersnød. UNICEF har jobbet lenge i Jemen, men på grunn av krigshandlinger og landets topografi er det flere områder i landet som er vanskelig å nå med nødhjelp.

Nesten 200.000 mennesker er smitte av kolera i Jemen - som dette barnet, som heldigvis får hjelp.

Tørkerammede Somalia

Somalia er hardt rammet av tørke. Husdyr dør, avlinger tørker ut og feiler, og gjør mangelen på mat ekstrem. I tillegg mister mange mennsker sitt daglige arbeid og inntekt når avlinger feiler og de ikke lenger kan selge grønnsaker eller korn - og heller ikke fø seg selv. I tillegg er Somalia preget av tiår med krig og konflikt. Nå kan 275.000 barn bli akutt underernærte, og det gjør at risikoen for å dø av sykdommer som kolera, meslinger eller diare forårsaket av skittent vann ni ganger så høy. 

For arbeidet i de fire harderst rammede landene Nigeria, Somalia, Sør Sudan og Jemen trenger UNICEF 251 millioner dollar - over to milliarder kroner. Dette skal brukes til å hjelpe de sultrammede barna med mat, vann, helse og medisiner, utdanning og beskyttelse ut året. Vi mangler fortsatt mye. Vil du hjelpe, VIPPS (gå inn på KJØP) til "Still Sulten" eller send sms STILLE til 2272 (da gir du 200 kroner). 

#stillsulten

Millioner av mødre gjør alt de kan for å hjelpe sine barn. Dessverre er det svært vanskelig å hjelpe alle.

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Står sammen mot sult

20 millioner sulter

27 millioner sultrammede uten rent vann

Unicef