Står sammen mot sult

I dag går 11 norske hjelpeorganisasjoner sammen om å bryte stillheten om sultkatastrofen som akkurat nå utspiller seg i flere land i Øst-Afrika, rundt Tsjadsjøen og i borgerkrigsherjede Jemen. Over 20 millioner mennesker risikerer å dø av sult dersom de ikke får hjelp i tide.

- Sult er en stille katastrofe. Mens de katastrofene som får stor oppmerksomhet ofte er akutte katastrofer som jordskjelv, flom eller orkan, så skjer sulten sakte. Derfor er det ofte vanskelig å reagere - og ofte reagerer verden for seint, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Det vi ser nå i land som blant annet Sør-Sudan, Nigeria ,Somalia og Jemen er ifølge FN den verste sultkatastrofen på over 70 år. I Sør-Sudan ble det erklært hungersnød tidligere i år - seks år siden sist verden så hungersnød. Flere av de andre landene, særlig Jemen, står helt på randen av en hungersnød. Flere av disse landene er rammet av krig og konflikt, mennensker er på flukt, og flere steder har tørken ødelagt livsgrunnlaget både for mennesker og dyr. Avlinger dør. Maten forsvinner.

-Dette må vi gjøre noe med nå, og det er på tide at verden våkner. Derfor er vi nå flere norske organisasjoner som går sammen om en storstilt kampanje for å hjelpe de sultrammede landene. Vi håper og tror at det norske folk vil hjelpe oss, sier Viken.

De 11 organisasjonene er Care, Redd Barna, Røde Kors, SOS-Barnebyer, Utviklingsfondet, Caritas, Flyktninghjelpen, Plan Norge, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og UNICEF.

- Det er ikke ofte vi ser at bistands-Norge står sammen på denne måten. Når vi nå gjør det er det for å understreke alvoret i situasjonen. Dette handler om å redde liv, og jo mer ressursser, jo flere liv kan vi redde sammen, sier Viken.  

Vil du hjelpe de sultrammede landene? Les mer her: stillsulten.no.

Du kan gi ditt bidrag på VIPPS - send ditt bidrag til "Still Sulten" eller til 2017. Du kan også sende sms STILLE til 2272 (200 kr).

 

 

 

 

 

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Verste sultkatastrofe siden andre verdenskrig

27 millioner sultrammede uten rent vann

Flere barn enn noensinne sulter i Sør-Sudan

Unicef