- Tiden er i ferd med å renne ut for barna i Jemen

Nå er minst 65.000 mennesker rammet av kolera i Jemen, flere av dem barn. Og tallene stiger.

- Jemen har et av verdens høyeste antall akutt underernærte barn. Alle offentlige tjenester i landet er i ferd med å kollapse. Hver eneste dag dør flere og flere barn av sykdommer som kunne vært unngått, som underernæring og kolera. Tiden er i ferd med å renne ut, sier Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Bare de siste 72 timene er det rapportert ti tusen nye tilfeller av kolera i Jemen, og torsdag 1. juni var det registrert 65.300 tilfeller av sykdommen. Hver eneste dag søker mer enn tusen barn med akutt diare helsehjelp. Den siste måneden har kolera tatt livet av 532 mennesker, derav 109 barn. Dette er offisielle tall, og de reelle tallene er sannsynligvis mye høyere.

-Jemen står på randen av en katastrofe. Vann-, sanitær- og helsesystemer er kollapset eller i ferd med å kollapse. De mer enn 27 millioner innbyggerne i Jemen ser nå en nådeløs humanitær katastrofe utspille seg, og det er en menneskeskapt krise, sier Dr. Meritxell Relaño, UNICEFs representant i Jemen.

Krigen i Jemen har vart i tre år, og gjort situasjonen i landet verre og verre for hver eneste dag. Matforsyningene bare minker, prisene stiger, og i fler eområder av fjell-landet er det vanskelig å nå fram med hjelp. I tillegg er Jemen et av verdens farligste land.

-De største ofrene for tragedien i Jemen er de aller mest sårbare, nemlig barna. Nå må det internasjonale samfunnet stå sammen og sørge for langsiktige investeringer i infrastruktur som vann- og sanitærsystemer. Hvis ikke vil dødelige sykdomsutbrudd, som det vi ser skje med kolera nå, komme igjen og igjen, og ta livet av mange flere, sier Relaño.

UNICEF har jobbet i Jemen lenge, og jobber på spreng for å hjelpe flest mulig. UNICEF har blant annet sendt inn tre fly med tilsammen 40 tonn livreddende utstyr, som medisiner, tabletter mot dehydrering, medisinutstyr mot diare og intravenøs væske som tilsammen kan hjelpe 50.000 mennesker. Men behovet er enda større, og det trengs stadig nye forsyninger av medisiner og vitalt helseutstyr.

For 2017 trenger UNICEF 2 milliarder kroner for å utføre planlagt hjelpearbeid, men mangler fortsatt 1,3 millarder kroner. Mange har kalt Jemen "den glemte krigen", fordi situasjonen har fått tildels lite oppmerksomhet i verdensmedia, og det er nesten umulig for journalister å komme inn i landet. 

Under halvparten av landets helseinstitusjoner er i funksjon, og helsepersonell i landet har ikke fått lønn på mer enn 8 måneder. Når nå et kolerautbrudd komemr på toppen av både underernæring og krigsskader, er systemet totalt overbelastet. Mange må vente lenge på, og får kanskj eikke, den hjelpen de trenger. Mye av vannforsyningssystemet er ødelagt, og i mange boligområder flyter kloakk og søppel omkring, og bidrar til å forgifte vannet. På denne måten blir enda flere syke. To tredjedeler av alle jemenitter har ikke tilgang til rent drikkevann.

-Alle med et hjerte for barn må forstå at situasjonen i Jemen ikke kan fortsette, sier regionsdirektør Geert Cappelaere.

-Vår bønn til verden og verdens politikere er tydelig: Stopp konflikten i Jemen. Gjør noe for barna - nå!

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Mangel på toaletter gjør verden til et farligere sted for barn

2,8 millioner rammet av syklon i Bangladesh

11 millioner barn i Jemen trenger hjelp

Unicef