Du er her:

Unicef

Nå er minst 65.000 mennesker rammet av kolera i Jemen, flere av dem barn. Og tallene stiger.

- Jemen har et av verdens høyeste antall akutt underernærte barn. Alle offentlige tjenester i landet er i ferd med å kollapse. Hver eneste dag dør flere og flere barn av sykdommer som kunne vært unngått, som underernæring og kolera. Tiden er i ferd med å renne ut, sier Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Bare de siste 72 timene er det rapportert ti tusen nye tilfeller av kolera i Jemen, og torsdag 1. juni var det registrert 65.300 tilfeller av sykdommen. Hver eneste dag søker mer enn tusen barn med akutt diare helsehjelp. Den siste måneden har kolera tatt livet av 532 mennesker, derav 109 barn. Dette er offisielle tall, og de reelle tallene er sannsynligvis mye høyere.

-Jemen står på randen av en katastrofe. Vann-, sanitær- og helsesystemer er kollapset eller i ferd med å kollapse. De mer enn 27 millioner innbyggerne i Jemen ser nå en nådeløs humanitær katastrofe utspille seg, og det er en menneskeskapt krise, sier Dr. Meritxell Relaño, UNICEFs representant i Jemen.

Krigen i Jemen har vart i tre år, og gjort situasjonen i landet verre og verre for hver eneste dag. Matforsyningene bare minker, prisene stiger, og i fler eområder av fjell-landet er det vanskelig å nå fram med hjelp. I tillegg er Jemen et av verdens farligste land.

-De største ofrene for tragedien i Jemen er de aller mest sårbare, nemlig barna. Nå må det internasjonale samfunnet stå sammen og sørge for langsiktige investeringer i infrastruktur som vann- og sanitærsystemer. Hvis ikke vil dødelige sykdomsutbrudd, som det vi ser skje med kolera nå, komme igjen og igjen, og ta livet av mange flere, sier Relaño.

UNICEF har jobbet i Jemen lenge, og jobber på spreng for å hjelpe flest mulig. UNICEF har blant annet sendt inn tre fly med tilsammen 40 tonn livreddende utstyr, som medisiner, tabletter mot dehydrering, medisinutstyr mot diare og intravenøs væske som tilsammen kan hjelpe 50.000 mennesker. Men behovet er enda større, og det trengs stadig nye forsyninger av medisiner og vitalt helseutstyr.

For 2017 trenger UNICEF 2 milliarder kroner for å utføre planlagt hjelpearbeid, men mangler fortsatt 1,3 millarder kroner. Mange har kalt Jemen "den glemte krigen", fordi situasjonen har fått tildels lite oppmerksomhet i verdensmedia, og det er nesten umulig for journalister å komme inn i landet. 

Under halvparten av landets helseinstitusjoner er i funksjon, og helsepersonell i landet har ikke fått lønn på mer enn 8 måneder. Når nå et kolerautbrudd komemr på toppen av både underernæring og krigsskader, er systemet totalt overbelastet. Mange må vente lenge på, og får kanskj eikke, den hjelpen de trenger. Mye av vannforsyningssystemet er ødelagt, og i mange boligområder flyter kloakk og søppel omkring, og bidrar til å forgifte vannet. På denne måten blir enda flere syke. To tredjedeler av alle jemenitter har ikke tilgang til rent drikkevann.

-Alle med et hjerte for barn må forstå at situasjonen i Jemen ikke kan fortsette, sier regionsdirektør Geert Cappelaere.

-Vår bønn til verden og verdens politikere er tydelig: Stopp konflikten i Jemen. Gjør noe for barna - nå!

Flere artikler i samme kategori

 I går, tirsdag 30. mai, traff syklonen Mora sørøstlige Bangladesh, og gjorde minst en halv million mennesker hjemløse. Ifølge UNICEFs kontor i Bangladesh er mer enn 2,8 millioner rammet av syklonen - av disse 1,1 millioner barn. Situasjonen er forsatt uoversiktlig, og hjelpebehovet...
I februar erklærte FN hungersnød i Sør-Sudan - den aller alvorligste graden av matmangel. Ikke siden 2011 har FN erklært hungersnød, den gang i Somalia - som nok en gang står på randen av en sultkatastrofe. Det samme gjør Jemen og Nigeria. Definisjonen på hungersnød erMattilfanget per...
Mangel på toaletter gjør at barn er mer utsatt for underernæring. I verste fall kan det koste dem livet. Nesten én milliard mennesker lever uten tilgang til toalett og må gjøre fra seg utendørs.UNICEF: Without toilets, childhood is even riskier due to malnutritionNEW YORK, 19 November 2015 –...