Minst 200 barn omkommet på vei til Italia i år

Minst 200 barn har mistet livet på den livsfarlige flyktningeruta over Middelhavet fra Nord-Afrika til Italia hittil i år. Dette utgjør mer enn ett barn hver eneste dag, ifølge nye tall fra UNICEF. De

nye dødstallene offentliggjøres samtidig som verdens mektige G7-ledere møtes på Taormina på Sicilia, den italienske øya som har vært et viktig mål i den europeiske flyktningkrisen.

Tall fra 2017 viser at et økende antall flyktninger og migranter, blant dem barn, tar den livsfarlige ruta over Middelhavet for å nå Europa, til tross for alle farene underveis. Mellom 1. Januar og 23. Mai har mer enn 45.000 mennesker kommet med båter over Middelhavet til Italia. Dette er en økning på 44 prosent I forhold til 2016.

Les også: Femdobling i antall enslige mindreårige på flukt

Blant de 45.000 flyktningene og migrantene er ca. 5.500 enslige mindreårige, en økning på 22 prosent fra året før. Enslige mindreårige utgjør nå 92 prosent av alle barn som kommer over Middelhavet til Italia.

-Stadig flere barn setter ut på den farlige flyktningeruta over Middelhavet, og dette betyr også at flere og flere dør underveis. I fjor ankom rekordmange enslige mindreårige Italia, hele 26.000 barn. Hvis utviklingen fortsetter på samme måte kommer dette tallet til å bli enda høyere i år. Det er ikke en rekord noen bør være stolt over, men en påminnelse om at vi alle har sviktet i jobben med å hjelpe og trygge migrant- og flyktningbarna, sier Justin Forsyth, assisterende generalsekretær i UNICEF.

Assisterende generalsekretær i UNICEF, Justin Forsyth, besøkte et senter for flyktninger og migranter på Sicilia. Foto: Unicef Italia/Salvatore Cavalli

 

Forsyth er nå på Taormina der UNICEF er til stede for å sette fokus på situasjonen for barn på flukt i Europa. Torsdag formiddag, dagen før G7-møtet, deltok barn, frivillige, flyktninger, den italienske kystvakten og italienske myndigheter på et symbolsk arrangement i regi av UNICEF, der papirbåter ble sendt ut på Middelhavet til minne om alle barna som har mistet livet på veien mot et bedre liv i Europa. Med dette ønsker UNICEF å gi en klar beskjed til G7-lederne om å ta ansvar for å trygge barn på flukt.

Minst 36.000 flyktninger og migranter reddet på vei til Europa befinner seg nå på Sicilia. Italia har I år formannskapet i G7, og har valgt å prioritere migrasjon på årets toppmøte.

-Sicilia er et symbol på håp for alle barna som er dratt opp med røttene og er på søken etter et bedre liv. Men Sicilia er også endestasjonen på en ekstremt farlig reise som har tatt mange barneliv. Det er på sin plass at G7-lederne nå møtes på et sted som er blitt et symbol på en av vår tids største kriser. Nå har de mulighet til å fremvise ekte lederskap gjennom å vedta en konkret plan for å trygge barn på flukt, sier Forsyth.

Før G7-møtet har UNICEF hatt flere møter med representanter for G7-landene, og bedt dem godkjenne UNICEFs sekspunkts plan for å trygge barn på flukt:

 

  1. Beskytt barn på flukt mot overgrep og utnytting
  2. Barn på flukt skal aldri fengsles, hverken alene eller sammen med foreldrene
  3. Sikre hurtig og effektiv familiegjenforening for barn som har kommet bort fra foreldrene under flukt, eller som har flyktet alene
  4. Sikre at barn på flukt får tilgang til skolegang og nødvendig helsehjelp
  5. Større innsats for å redusere årsakene til at barn flykter
  6. Bekjempe fremmedfrykt og diskriminering

 

I tillegg til denne 6-punktsplanen har UNICEF lansert en kampanje for å oppfordre alle til å stå i solidaritet med barn på flukt fra krig, vold og fattigdom. Kampanjen har fått navnet “Et barn er et barn” #AChildIsAChild”, og mens G7-møtet pågår i Taormina pryder en kjempestor plakat med budskapet “G7 ledere, beskytt migrant- og flyktningbarn” bybildet, og mer enn to millioner mennesker har hittil gitt sin støtte gjennom sosiale medier.

Les UNICEFs ferske rapport "A child is a child" her.

Vi husker alle bilder som disse: Barn som reddes ut av gummibåter på europeiske strender. Ikke alle blir reddet.
Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

50 millioner barn på rømmen

Tre av fire barn på vei til Europa utsatt for vold

Unicef