Ett år gamle Khawla kjemper for livet

  • khawla.jpg

    Et år gamle Khawla har vært syk mesteparten av livet. Foto: UNICEF/Farid

Jemen er i dyp krise, og krig, konflikt, fattigdom og matmangel gjør at ti millioner mennesker har behov for humanitær hjelp. Barna betaler den dyreste prisen.

På et sykehus i hovedstaden Sana'a møter vi ett år gamle Khawla Mohammed, som har vært syk siden hun var fire måneder gammel. Hun har et rør i nesen, og blir undersøkt av legen. Jenta lider av underernæring, og har i tillegg en luftveisinfeksjon som gjør at hun har vanskelig for å puste. Hun er heldig som får hjelp, fordi dette er sykdommer som hver eneste dag tar livet av barn i Jemen - om de ikke får hjelp. Moren forteller at datteren har vært mye syk.

-Først fikk hun diare. Hun veide så lite at jeg kunne bære henne i en hånd. Så mistet hun appetitten. Jeg har vært veldig bekymret for henne, sier moren Um Khawla.

Khawla har vært inn og ut av sykehus i et halvt år, og legene har nå slått fast at hun lider av underernæring - som mer enn to millioner barn i Jemen. Hun får nå hjelp på et UNICEF-støttet senter som deler ut terapeutisk mat - slik at barn får de viktige næringsstoffene de trenger for å overleve. Da hun kom hit veide hun under 6 kilo, langt under de nesten ti kiloene som en normal ettåring burde veie. Den lille jenta får såkalt F100, en slags kjeks med høyt innhold av næringsstoffer, som blandes i vann og gis gjennom en sonde. Hun får også antibiotika for å stanse luftveisinfeksjonen.

Her blir Khawla undersøkt av legen på et UNICEF-støttet helsesenter i Sana'a. Foto: UNICEF Jemen/Farid

Antallet underernærte barn i Jemen er tredoblet siden 2014. Nesten en halv million barn lider av livstruende underernæring, og dør dersom de ikke får hjelp raskt. I hele Jemen er det ekstrem matmangel, og krig og konflikt, i tillegg til geografiske utfordringer, gjør at det kan være vanskelig å komme inn med hjelp. 17 millioner mennesker - det er 60 prosent av landets befolkning, vet ikke hvor neste måltid kommer fra. Bare i 2017 vil 14,5 millioner mennesker trenge hjelp til rent vann og sanitærsystemer.

I tillegg er landet i en økonomisk krise, og priser og inflasjon har skutt i været. Når pengene er lite verdt, og alt blir dyrere, er det vanskelig å skaffe mat til familien. I tillegg gjør krigen at det er vanskelig å få inn forsyninger.

-Før krigen hadde mannen min jobb, og tjente nok til å forsørge familien. Da alt kollapset etter at kampene startet, forsøkte vi å dyrke grønnsaker på gården vår, men det ble for farlig på grunn av all skytingen og alle bombene. Nå har vi ingenting, sier Um Khawla.

Hun er ikke bare bekymret for den yngste datteren, men også for tvillingene som er hjemme sammen med bestemoren. De vet ikke hvor neste måltid kommer fra, og får ikke nok mat de heller.

UNICEF har jobbet i Jemen i flere år, og trapper opp arbeidet med å kartlegge og behandle underernærte barn. Vi har også gjennomført polio-vaksinasjonskampanjer, der vi i tillegg har delt ut A-vitaminer. Verdens matvareprogram har delt ut mat til mer enn fem millioner mennesker.

Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør for Midtøsten, beskriver situasjonen i Jemen som en kamp mot klokka. Landet er helt på randen av hungersnød, som er den mest alvorlige graden av sult.

-Jemen er i ferd med å bli en glemt krise. Krigen har rast i flere år, men mediene er dessverre lite opptatt av den blodige konflikten i landet. Samtidig er dette en underfinansiert krise. Sammen har UNICEF og Verdens matvareprogram til nå finansiert under 20 prosent av behovet. Nå må verdenssamfunnet gjøre en innsats for å finne en løsning på konflikten. Vi kan ikke la tusenvis av barn dø foran øynene på oss, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Haitis barn sviktet og utnyttet på barnehjem

Barn i fokus: Stokke ny UNICEF-partner

Millionstøtte til UNICEF fra NHH Aid

Unicef