UNICEF starter lotteri

UNICEF-lotteriet blir et nettbasert, ukentlig lotteri, der inntektene går til UNICEFs arbeid for barn i mer enn 190 land. Lotteriet er et resultat av et langvarig arbeid som startet allerede i 2015, da Kulturdepartementet åpnet for endringer i Lotteriloven. Denne endringen innebar at Lotteritilsynet kunne dele ut inntil fem nye lotteriløyver til norske organisasjoner. I mange år var det Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som hadde enerett på lotteri og pengespill i Norge. I 2008 lanserte Røde Kors sitt Pantelotteri, som nå har fått fornyet løyve, og vinteren 2016 fikk UNICEF godkjent sin søknad om å drive lotteri. 

-Vi er veldig stolte og glade over å ha fått lotterikonsesjon i Norge, og dette blir noe helt nytt og spennende. En lotterikonsesjon gir store muligheter for en solid og forutsigbar årlig inntekt til UNICEFs viktige hjelpearbeid for barn i verden, og med UNICEF-lotteriet kan vi hjelpe enda flere barn, sier kommunikasjonsdirektør Merete Agerbak-Jensen i UNICEF Norge.

Større valgfrihet 

Forutsetningen for å søke lotteriløyve var at søkerorganisasjonen har fokus på internasjonale aktiviteter - minimum 50 prosent samlede driftskostnader må gå til internasjonalt arbeid. I tillegg må den internasjonale aktiviteten utgjøre minst 20 millioner kroner. UNICEF Norge tilfredsstiller disse kravene. 

Dette betyr at norske spillere for første gang får muligheten til å støtte internasjonale formål - dette har ikke vært mulig tidligere.

-Nå får norske spillere større valgfrihet, og kan støtte en av sine hjertesaker samtidig som de har det morsomt. Mange ønsker å støtte barn og unge både i andre land og her hjemme, og vi tror det er plass til både norske og internasjonale organisasjoner i dette markedet. De nye spillkonsesjonene har dessuten en begrensning på omsetning som gjør at vi skal kunne operere side om side med Norsk Tipping og andre spill til støtte for norsk idretts-, kultur- og foreningsliv, som gjør en kjempeinnsats for barn og unge i Norge, sier Merete Agerbak-Jensen.

UNICEF-lotteriet skal opereres av det tyske selskapet Lottovate, som har lang og solid erfaring med lotterier til ideelle formål i flere europeiske land. De er også underleverandør til flere statlige lotterier i andre land. De skal stå for den daglige driften av UNICEF-lotteriet, mens hovedinntektene går til UNICEF. 50 prosent av kjøpsprisen på kupongene - etter premieutbetaling - går direkte til UNICEF.

Hva er UNICEF-lotteriet?

Det nye lotteriet er et nettbasert spill som enklest kan sammenliknes med et ordinært lotteri. Selve spillet går ut på at spilleren velger seg en kombinasjon av tall og symboler - som symboliserer UNICEFs arbeid rundt i verden. Hver uke trekkes en vinnerkombinasjon av fem tall og et symbol. Spillet er basert på flaks, og spilleren har ingen mulighet til å påvirke resultatet. Dette er viktig for å forebygge spillavhengighet. Gjennom å velge ditt symbol kan du også symbolisere hvilken del av UNICEFs arbeid du mener er viktigst - for eksempel utdanning, helse eller vann. 

- En forutsetning for at UNICEF Norge skal kunne drive med og få inntekter fra lotteri, er at det ikke skaper spillavhengighet. Det har vært veldig viktig for oss under hele denne prosessen, og det har også vært et vilkår for å bli godkjent av Lotteritilsynet. Derfor er lotterikonseptet vårt testet for spillavhengighet, og er sammen med vår plan for å forebygge spillavhengighet godkjent av Lotteritilsynet, forklarer Agerbak-Jensen.

UNICEF-lotteriet har 18 års aldersgrense, og man må identifisere seg gjennom Bank-ID for å kunne delta. Lotteriet er klassifisert som et spill med svært lav risiko for at spillerne skal utvikle en spilleavhengighet. Dette er testet blant annet gjennom det forskningsbaserte verktøyet Gamgard, som blant annet vurdert om og hvordan spillets forskjellige egenskaper kan utgjøre en fare for at sårbare spillere kan utvikle et spilleproblem.

Tar spillavhengighet på alvor

Lotteriet har begrensninger på hvor mange lodd hver person kan kjøpe, og hvor mye penger man kan bruke hver uke. Man kan også legge inn egne grenser for tap og tidsbruk, eller stenge seg selv ute av spillet. Det er trekning bare en gang i uka, og ingen raske utbetalinger eller mekanismer som kan trigge spillelyst, som lyd, lys og farger.

- UNICEF-lotteriet skal være et "snilt" og hyggelig spill, for de som liker den spenningen som ligger i å delta i et lotteri. Mange bærer på en drøm som kan gå i oppfyllelse dersom de vinner, og gjennom UNICEF-lotteriet kan de kanskje oppfylle både sine egne og andres drømmer. Vi håper at norske spillere vil bidra til å hjelpe enda flere barn i verden, sier Agerbak-Jensen.

Hovedpremien er på maks to millioner kroner i uka, alt avhengig av hvor mange som spiller og hvor mange som vinner - det vil si har fem riktige tall og symboler. 40 prosent av omsetningen i lotteriet går til å utbetale premier. De resterende inntektene fordeles mellom UNICEF og driftsselskapet Lottovate. Dette betyr at 30 prosent av omsetningen går direkte til UNICEFs arbeid for barn, mens 30 prosent går til drift, investeringer og markedsføring (maks 15 prosent) av lotteriet.  

Tar ingen økonomisk risiko

Målet med UNICEF-lotteriet - og grunnen til at UNICEF valgte å søke konsesjon, er at dette kan bli en ny og viktig inntektskilde til UNICEFs arbeid.

-Det er viktig å understreke at UNICEF ikke bruker innsamlede midler til å drive lotteri. Vi har ingen direkte utgifter med lotteriet, og tar heller ingen økonomisk risiko. Alle som støtter UNICEF skal være trygge på at pengene kommer dit de skal. Vi håper og tror dette skal bli en ny og morsom måte å få inn penger til verdens barn på. Mange nordmenn liker å delta i lotterier, og mange har også råd til det. Nå får de enda større valgfrihet, forklarer Agerbak-Jensen.

I Norge er lotteri en forholdsvis ny inntektskilde for hjelpeorganisasjoner, mens i andre land som Nederland og Storbritannia utgjør likende lotterier en viktig inntektskilde for flere hjelpeorganisasjoner. 

UNICEF-lotteriet er fortsatt i sin spede begynnelse, og skal etter planen lanseres over sommeren. De som er nysgjerrige på å vite mer, og ønsker å få informasjon, kan melde seg på her. Vi skal også kjøre en testrunde på lotteriet, der vi inviter noen av våre følgere til å være med på å prøve det ut.

-Dette blir utrolig spennende, og vi håper mange vil bli med på ferden. Ved å være med i UNICEF-lotteriet støtter du vårt arbeid samtidig som du får sjansen til å vinne en pengepremie hver fredag. På den måten kan du være med på å gjøre en forskjell for andre, samtidig som du deltar i et spennende lotteri, sier Agerbak-Jensen.

 

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

UNICEF-lotteriet er i gang

UNICEF-lotteriet lanseres i løpet av året

Kappløp mot ny sultkatastrofe i Afrika

Unicef