27 barn brukt i selvmordsangrep i Nigeria hittil i år

Fredag er det tre år siden 276 skolejenter fra Chibok i Borno i Nigeria ble kidnappet og bortført av Boko Haram. Mer enn 150 av dem lever fortsatt i fangenskap. Den nye UNICEF-rapporten "Silent shame" viser at lite tyder på at volden vil minske i landene rundt Tsjad-sjøen, der Boko Haram har herjet i over sju år.

Les rapporten her.

 

 • Siden 2014 er 117 barn brukt som bombebærere i selvmordsaksjoner i Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun.
 • I løpet av de tre første månedene av 2017 er 27 barn brukt i selvmordsangrep.
 • Over 80 prosent av disse er jenter.

- I løpet av årets tre første måneder er antallet barn brukt i selvmordsangrep nesten like høyt som i hele fjor. Dette er den verst tenkelige måten å bruke barn på i konflikt, sier Marie-Pierre Poirier, UNICEFs regiondirektør for Vest- og Sentral-Afrika.

 

I rapporten forteller en jente som overlevde et selvmordsangrep om hvordan hun ble manipulert og dopet sammen med tre andre jenter, påsatt bombebelter og satt i en kano på vei til et marked. Da de ble oppdaget utløste to av jentene bombebeltene, mens Amina ikke gjorde det. Hun mistet begge beina i eksplosjonen.

 

Slike episoder har ført til frykt blant befolkningen, og jenter blir ofte mistenkeliggjort på markeder og offentlige steder.

-Vi må huske at disse barna er ofre, ikke kriminelle. Å tvinge eller lokke barn til å utføre selvmordsangrep er moralsk forkastelig, sier Poirier.

 

 

 • Jenter ned i 12-årsalderen blir tvangsgiftet med Boko Haram-soldater. Barn ned til 13-år føder barn, som regel uten noen form for medisinsk hjelp eller hjelp overhodet.
 • Barn som blir løslatt eller rømmer fra Boko Haram blir ofte mistenkeliggjort og satt i varetekt. De blir ofte stigmatiserte i sine lokalsamfunn fordi folk frykter tilknytning til terroristorganisasjonen.
 • 1499 ble varetekstfengslet eller fra røvet sin frihet i Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun i 2016
 • 894 barn ble løslatte i 2016

 

Slike historier er langt fra unike. Volden er ekstrem, og vitner forteller om halshogging, voldtekter, kidnapping og mord. En vanlig framgangsmåte er å sette fyr på 2,3 millioner mennesker er på flukt i området, 1,3 millioner av dem er barn. Over én million mennesker har flyktet til hovedstaden i Borno-regionen i Nigeria, Maiduguri, og ført til stor mangel på mat, rent vann og skolegang.

 

-Vi i UNICEF er dypt bekymret for disse barnas fremtid. Selv når de løslates eller rømmer fra fangenskap risikerer de å bli fengslet og mistenkeliggjort i lang tid, og vi vet også at mange barn opplever at familien slår hånden av dem. Dersom de har fått barn med en Boko Haram-soldat risikerer disse barna å bli stigmatisert for livstid. Disse barna har samme rettigheter som alle andre barn, og trenger trygghet, psykososial hjelp og skolegang. Dessverre opplever vi at krisen rundt Tsjad-sjøen er dypt underfinansiert, sier kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge, Merete Agerbak-Jensen.

 

 • I 2016 nådde UNICEF og våre partnere mer enn 312.000 barn med psykososial støtte i Nigeria, Tsjad, Kamerun og Niger.
 • I 2016 hjalp vi 800 barn å bli gjenforent med familiene sine

 

UNICEF krever:

 • Barn som er løslatt fra væpnede grupper skal ikke straffes eller varetektsfengsles, men løslates og overføres til sivile myndigheter og få hjelp til reintegrering.
 • Barn som frigis i militære operasjoner må overlates til sivile myndigheter så raskt som mulig.
 • Barn som er foreldreløse eller adskilt fra familien må få hjelp og støtte til å finne igjen familie.

Les rappporten "Silent shame" her.

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

India poliofritt, men kampen fortsetter

Syria: UNICEF får hjelp frem

Vi har 1000 dager å gjøre det på

Unicef