Orlando Bloom møtte barn på flukt fra Boko Haram

 • klem.jpg

  I Niger møtte skuespiller Orlando Bloom 15 år gamle Aïsha, som har flyktet fra Nigeria med broren sin. Alle foto: Vincent Tremeau/UNICEF
 • klem3.jpg

  Skuespilleren fotograferer en gjeng skolebarn med mobilen i en provisorisk skole.
 • klem5-vann.jpg

  Mange av flyktningene i Niger mangler vann. Her hjelper Orlando Bloom å fylle og bære vannkanner.
 • klem6.jpg

  Her er Bloom med på en skoletime for ungdommer som mangler formell utdanning, men er med i et læreprogram. Foto: Vincent Tremeau

Den britiske skuespilleren Orlando Bloom (40), kjent fra storfilmer som Ringenes Herre, Pirates of the Carribean og Hobbiten, har vært UNICEF-ambassadør siden 2009. Han er brennende engasjert i barn og barns rettigheter, og hadde allerede vært med UNICEF to ganger i Nepal før han ble UNICEF-ambassadør. Siden da har han besøkt mange land for å fronte barns rettigheter sammen med UNICEF: Makedonia, Ukraina, Jordan, Sør-Afrika, Liberia og nå i vinter Niger, der han møtte abrn på flukt fra Boko Haram.

Flyktet fra Boko Haram

Skuespilleren besøkte Diffa, sørøst i Niger - verdens fattigste land. Boko Harams herjinger i landene rundt Tsjad-sjøen (Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad) har ført flere millioner mennesker på flukt, og mer enn 2,3 millioner er internt fordrevne. Mer enn 240.000 av dem, både internt fordrevne, flyktninger og flyktninger som er blitt returnerte, oppholder seg i Daffa. Blant dem er 160.000 barn. Disse barna mangler det mest eksistensielle: Et sted å bo, nok og næringsrik mat, utdanning og trygghet. Svært mange barn er foreldreløse - som 15 år gamle Aïsha.

Hun er født uten lemmer, og har flyktet sammen med broren fra hjemlandet Nigeria. Faren hennes er død, og moren forsvant da hun skulle hente broren på skolen for å flykte. Siden har de ikke sett henne. Aïsha, som ikke kan gå, ble båret av en fisker, og klarte sammen med broren å komme fram til Niger og Diffa, der de lever i dag.

- For meg som far er det utrolig vanskelig å fatte hvor mange barn som er rammet av denne konflikten. På denne turen har jeg hørt de grusomste historier om barn som har flyktet til fots og forlatt alt - inklusive tryggheten de en gang hadde i sine egne hjem og klasserom, sier Orlando Bloom.

Han mistet selv faren sin, som var advokat og kjempet mot apartheid i hjemlandet Sør-Afrika, som fireåring. 

Denne finingen møtte skuespiller og UNICEF-ambassadør Orlando Bloom på et UNICEF-støttet mor og barn-senter i Diffa. Foto: Vincent Tremeau/UNICEF

Møtet med Amada

En av mange barn Bloom møtte i Niger var 14 år gamle Amada Goni. Han levde sammen med familien sin i en leir for internt fordrevne. Amada fortalte Bloom at flere av vennene hans hadde sluttet seg til Boko Haram - noen frivillige, andre ikke. Han fortalte om de fryktelige marerittene som han fortsatt har - åtte måneder etter at landsbyen hans ble angrepet av Boko Haram. Amada får nå psykososial hjelp i et UNICEF-støttet senter hver dag, og her får han hjelp til å takle traumene. Her har han også fått nye venner.

- Når jeg kommer hit for å leke føler jeg meg bra, jeg føler meg lettet og mye bedre. Det hjelper mot marerittene, forteller han.

- Denne situasjonen er svært vanskelig å forstå uten å ha vært her. Jeg har sett den dype smerten og lidelsene disse barna har gått , og fortsatt går, gjennom. Dette er ting ingen barn skulle behøve å gå gjennom, sier Bloom.

- Men å se smilet i Amadas fjes da han spilte basketball med vennene sine var fantastisk! Det er et resultat av UNICEFs arbeid.

Må få en slutt på volden

Neste uke er det tre år siden skolejentene fra Chibok ble bortført av Boko Haram - noe som virkelig satte konflikten på dagsorden. UNICEF lanseres neste uke en rapport som viser at volden bare øker - flere barn blir barnesoldater og bombebærere, og stadig flere drives fra sine hjem.

- Så utrolig mange barn i Niger og området rundt Tsjad-sjøen er dratt opp med røttene på grunn av denne konflikten. De har opplevd lidelser det er vanskelig å forestille seg; vold, overgrep, misbruk, de har mistet sine hjem, sin familie og flere års skolegang. Det disse barna trenger aller mest er en slutt på volden. Før det skjer, er det eneste vi kan gjøre å hjelpe dem å bygge opp livene sine igjen, sier Marie-Pierre Poirier, UNICEFs regiondirektør for Vest- og Sentral-Afrika.

13 år gamle Eda måtte flykte hjemmefra da Boko Haram satte fyr på familiens hus, og fortalte sin historie til UNICEF-ambassadør Orlando Bloom. Foto: Vincent Tremeau/UNICEF

 

Mens han var i Niger besøkte han også Bosso på grensen til Nigeria, der han møtte 13 år gamle Eda. Hun måtte flykte med familien etter at Boko Haram satte fyr på huset deres. Nå går hun på en midlertidig skole som UNICEF har åpnet, og drømmer om å bli doktor - for å bidra til at folk har det bra i nærsamfunnet.

- Dette besøket har vært ekstremt rørende. Hvert eneste barn jeg har møtt er påvirket av den pågående konflikten. De har desperat behov for grunnleggende tjenester som rent vann, psykosial hjelp og utdanning, og trenger hjelp til å bearbeide grusomhetene de har sett og opplevd. Disse barna fortjener en barndom, sier Orlando Bloom.

UNICEF og våre partnere i Nigeria, Kamerun,Tsjad og Niger jobber på spreng for å kunne hjelpe flest mulig av de flere tusen familiene i regionen med rent vann, utdanning, psykososial støtte og rådgivning. I tillegg jobber vi med å vaksinere barn og bidra i arbeidet mot underernæring. Men det mangler fortsatt penger, og det, i tillegg til at flere områder er vanskelig å nå på grunn av sikkerheten. Dette gjør at flere barn ikke får den hjelpen de trenger.

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

 • I 2014 ble det registrert 4 barn som selvmordsbombere i Nigeria og nabolandene. I fjor var det 44.

Stadig flere barn blir selvmordsbombere

Boko Haram har fratatt over én million barn skolegang

Kappløp mot ny sultkatastrofe i Afrika

Unicef