2016: Verste år for barn i Syria

  • un046894.jpg

    2016 er det verste året for barn i den seks år lange borgerkrigen. Foto: Khuder Al-Issa/UNICEF

Krigen i Syria har vart i seks år. 2016 skulle vise seg å bli et av de blodigste for den syriske befolkningen, og det aller verste året for barn siden krigen startet. Steder som skulle vært trygge, som skoler, sykehus, lekeplasser, parker og barnas egne hjem, er blitt bombet og angrepet. I fjor døde minst 652 barn i krigen – en økning på 20 prosent fra året før. 255 av disse barna ble drept på eller ved skolen sin. Som skulle være trygg.

- Det er barna som har betalt den aller høyeste prisen i denne seks år lange krigen. I fjor, når man trodde det nesten ikke kunne bli verre, så vi igjen en drastisk økning i voldshandlinger. I dag er det ingen steder i Syria hvor barn kan føle seg trygge. Og det er en tung byrde å bære for små skuldre, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge.

Flere barn blir bombebærere

Nesten 6 millioner syriske barn er på flukt. Like mange har behov for humanitær bistand. Det er 12 ganger så mange som i 2012. Fattigdommen gjør at barn må arbeide for å skaffe penger til familien i to tredjedeler av husstandene i Syria. Mange jobber under forferdelige forhold.

- UNICEF har jobbet på spreng sammen med andre hjelpeorganisasjoner for å få inn bistand der det trengs mest, men har opplevd at nødhjelp har blitt fjernet fra konvoier. I fjor så vi også at hjelpekonvoier på vei inn i Aleppo ble angrepet. Dette er brudd på all internasjonal humanitærrett, sier Viken.

I 2016 har man sett stadig flere barn bli brukt i krigen. Mer enn 850 syriske barn er rekruttert som soldater – dobbelt så mange som I 2015. Disse barna tvinges til å slåss ved fronten, til å gå i angrep, og i verste fall tvinges barn til å utføre henrettelser. Antallet barn som er bombebærere er også økende.

Flere områder under beleiring

Fortsatt er 13 områder I Syria under beleiring, og 280.000 barn lever avskåret fra humanitær hjelp fordi det er umulig å komme inn i de beleirede områdene.

Over 2,3 millioner syriske barn lever som flyktninger i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt og Irak, sier Camilla Viken.

Hun var selv nylig i Jordan for å se på UNICEFs arbeid for barn i flyktningleiren Azraq. Over 2.3 million children are now living as refugees in Turkey, Lebanon, Jordan, Egypt and Iraq.

- Det gjøres et imponerende arbeid for å hjelpe disse barna til å leve et tilnærmet normalt liv. Stadig flere barn på flukt får tilbud om skolegang, skolene i flyktningleiren kjører doble skift for at flest mulig skal få utdanning, forklarer Viken.

Samtidig ser man at situasjonen for de nå 47.000 syrerne som er strandet mellom Syria og Jordan blir stadig verre, og også her er hjelpebehovet stort.

Markering i Oslo i morgen

I morgen arrangerer UNICEF sammen med ni andre hjelpeorganisasjoner: Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp, SOS-Barnebyer, Plan, Amnesty, Care og Caritas en stor markering utenfor Nobel Fredssenter i Oslo: Syria - 6 år på 6 timer.

Her markeres seks år med krig med seks timers direkteopplesning av nyheter, der flere kjente personer kommer for å lese nyheter år for år - blant andre Thorbjørn Harr, Anders Baasmo Christiansen, Audun Lysbakken, Silje Nergaard med mange flere. Sendingen streames live på alle organisasjonenes Facebook-sider, følg med her fra klokka 14.00-20.00: www.facebook.com/unicefnorge

Supert om dere som bor i Oslo har lyst å komme innom på Aker Brygge og tenne lys for Syria - spre og del gjerne i sosiale medier også. I solidaritet med det syriske folk.

#Syria6år

#withSyria

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

200.000 syriske barn bor i beleirede byer

Dobling av antall barn som søker asyl i Europa

Krigen i Syria fem år: Når krig blir hverdag

Unicef