20 millioner sulter

20 millioner mennesker sulter i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria. I følge FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien står verden står overfor sin største humanitære krise siden 1945. Fredag oppfordret han det internasjonale samfunnet til å reagere ved å gi mer penger

Felles for alle landene er krig, vold og terror. Millioner er drevet på flukt, og har mistet levebrødet. FN har i lengre tid advart mot en massiv sultkatastrofe på grunn av lang tids tørke.Uten en samlet og koordinert innsats i de berørte landene, risikerer at mange mennesker rett og slett sulter i hjel eller dør av sykdommer.

– Hungersnøden i Sør-Sudan er menneskeskapt. Partene i konflikten er skyldige i hungersnøden, og det samme er de som ikke bryter inn for å få slutt på voldshandlingene, sa O'Brien i FNs generalforsamling fredag.

Trenger 37,7 milliarder
FN trenger 4,4 milliarder dollar før juli for å møte de fire sultkatastrofene. Det tilsvarer 37,7 milliarder kroner. Dessuten må partene sikre uhindret adgang for humanitær bistand og innsats for å avverge en katastrofe.

UNICEF jobber i alle de fire landene for å hindre at flere barn dør. Du kan støtte vårts arbeid via våre hjemmesiderVipps til 77740, eller sende SMS MAT til 2040.

Hungersnød
I Sør-Sudan ble det i forrige uke erklært hungersnød i deler av landet. Sist det ble erklært hungersnød et sted i verden var i 2011, da 100.000 mennesker døde i Somalia. Hungersnød innebærer blant annet at mennesker allerede har begynt å dø av sult. Mer enn 7,5 millioner mennesker trenger nødhjelp.  

Sør-Sudan
Så mange som 1 million barn er underernærte i landet, og av dem igjen er 250.000 alvorlig, akutt underernærte. 5,5 millioner mennesker – halvparten av landets befolkning – vet ikke hvor de skal finne sitt neste måltid. Kamper mellom regjeringen og opprørsgrupper i landet har forhindret at nødhjelp kommer fram til dem som er rammet av matmangel. 3,4 millioner mennesker har blitt fordrevet på grunn av vold, usikkerhet, krigføring og terror. 

Jemen
Jemen er hardest rammet, der to tredeler av 18,8 millioner innbyggere trenger nødhjelp. Hvert tiende minutt dør et barn av årsaker som enkelt kan forhindres. Antall mennesker som ikke vet hvor de skal få sitt neste måltid fra, har økt fra tre millioner i januar til sju millioner i mars. Partene i konflikten hindrer med jevne mellomrom humanitær bistand å nå ut til de som er rammet av borgerkrigen.

Somalia
I Somalia har tørke ført til at 185.000 barn risikerer å sulte, og tallet er ventet å stige til 270.000 i løpet av de neste månedene. Mer enn halve befolkningen (6,2 millioner mennesker) trenger hjelp, 2,9 millioner av dem trenger akutt nødhjelp. Mer enn en million barn under fem år står i fare for akutt underernæring.

Nigeria
I desember anslo FN at 75.000 barn sto i fare for å sulte i hjel nordøst i Nigeria. 7,1 millioner mennesker i Nigeria og nabolandene rundt Tsjadsjøen lever i uviisshet om hvor de skal skaffe neste måltid. Boko Harams herjinger har ført 2,4 millioner mennesker på flukt. Barn er utsatt for kidnapping, rekruttert som barnesoldater og blir giftet bort som barn. 

UNICEF jobber i alle de fire landene for å hindre at flere barn dør. Du kan støtte vårts arbeid via våre hjemmesiderVipps til 77740, eller sende SMS MAT til 2040.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Flere barn enn noensinne sulter i Sør-Sudan

Står sammen mot sult

Verste sultkatastrofe siden andre verdenskrig

Unicef