Tre av fire barn på vei til Europa utsatt for vold

Tre av fire barn som flykter til Europa opplever vold og trakassering på veien. Halvparten av kvinnene utsettes for seksuelle overgrep. Det kommer fram i en ny rapport som UNICEF lanserer i dag.

UNICEF har intervjuet barn og voksne under flukten gjennom Libya til Europa, og funnene er alarmerende. Barn utsettes for vold, overgrep, trakassering, menneskehandel, barnearbeid og internering i løpet av reisen gjennom Sahara og over Middelhavet. Overgrepene rapporteres sjelden, da barna frykter at de skal bli arrestert og deportert hvis de melder seg.

I løpet av 2016 klarte 25.000 barn som flyktet alene kom seg fram til Hellas og Italia. Likevel er ruten en av de mest dødelige fluktrutene i verden.

1 av 40 drukner
Hver førtiende person som forsøker å krysse Middelhavet kommer ikke fram. 4579 mennesker druknet under flukten over Middelhavet. Minst 700 av dem var barn. I løpet av 2016 klarte 25.000 barn som flyktet alene kom seg fram til Hellas og Italia.

Det er 256.000 migranter i Libya som venter på å krysse Middelhavet. 92% av alle barn som ankommer Italia reiser alene. I transittleirene i Libya er det registrert 23.000 enslige barn, det virkelige tallet anslås å være tre ganger så høyt. I Libya blir de internert i transittleirer hvor forholdene er svært dårlige. Leirene er overfylte, og over halvparten av barna forteller at de har vært utsatt for vold.

Elendige forhold
- Vi blir behandlet som kyllinger. Vi blir slått, vi får ikke nok mat og vannet er dårlig, sier 14 år gamle Jon fra Nigeria. Han har vært i en transittleir i Libya i sju måneder, og vet ikke om han kommer videre.

- I Nigeria herjer Boko Haram, døden. Jeg var redd, ville ikke dø, så jeg tok sjansen på å reise. Turen fra Nigeria til Libya var farlig. På lastebilen gjennom Sahara døde personen som satt ved siden av meg. Kroppen ble kastet av lasteplanet og etterlatt i ørkenen, sier Jon.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Femdobling i antall enslige barn på flukt

Krigen i Syria fem år: Når krig blir hverdag

Minst 200 barn omkommet på vei til Italia i år

Unicef