Tilbake til skolen

  • un021052.jpg

    Etter mer enn tre år uten mulieghet til å gå på skole, kunne Adouala endelig sette seg på skolebenken igjen, takket være et . Foto:

Adouala var åtte år gammel da en bombe traff hjemmet hennes i Nord-Mali. Begge foreldrene ble drept. Det gikk lang tid før den lille jenta snakket igjen.

I 2012 ble skolen hun skulle gå på stengt. Titusener ble drevet på flukt da konflikten mellom separatister og regjeringsstyrker gjorde det umulig å bli værende. Kronisk fattigdom, matusikkerhet, underernæring og sykdom gjorde situasjonen enda verre.

Da skolen endelig åpnet igjen i 2015, kunne ikke Adouala gå. Bestemoren som nå tok vare på jenta, hadde ikke råd til å betale skoleavgift. I steden måtte Adouala hjelpe til i huset.

- Det eneste jeg ville var å gå på skole, forteller Adouala, som nå har blitt elleve år.

Gode nyheter
For noen måneder siden kom landsbyhøvdingen til bestemor og fortalte om et nytt skoelopplegg som vill gjøre det mulig å gå på skolen igjen. Gjennom UNICEF fikk hun mulighet til å ta igjen den tapte skolegangen. I løpet av et nimånederskurs kan barna ta igjen det de har gått glipp av, og kan komme tilbake i normal skole året etter.

Adouala sitter alltid bak i klasserommet. 

- Hun sier ikke så mye, men jeg merker at hun er glad fpor å være på skolen. Jeg kjente foreldrene hennes, og kommer til å passe på henne. Hun er veldig flink! sier lereren hennes.

En ny sjanse
Adouala er blant 4.500 arn i skolealder som har fått tilbud om å delta i det intensive læringsopplegget i Mali. Som en del av programmet får barn mellom 8 og 12 år en ny sjanse til å gå på skolen.

Klassekammeraten Arakietou er også blant de 12 barna som kommer til skolen på elvebåt på Nigerelven.

- Hun har vært syk i flere år, så jeg kunne ikke sende henne på skolen. Det var dessuten alt for farlig, sier moren.

Å få gå på skolen betyr veldig mye for barn som Adaoula og Arakietou: En sjanse til å skape en lysere framtid, et trygt sted å være og en følelse av normalitet og stabilitet. På mange måter er dette en ny verden for dem. En som alle barn fortjener.

 

 

 

 

 

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

Verdens viktigste nisseverksted

Skolegang og beskyttelse kan redde en hel generasjon

Unicef