Disse krisene vil prege 2017

 • krise3.jpg

  Sju måneder gamle Umara Bukar måles for underernæring på en UNICEF-støttet helseklinikk i nordøst Nigeria. Foto: Vittozzi

UNICEFs årlige nødhjelpsappell, Humanitarian Action for Children, ber om 27,5 milliarder kroner for å hjelpe 48 millioner barn som lever i krig, krise og konflikt. Aldri før har behovet for nødhjelp til verdens barn vært så stort.

- 28 millioner barn i verden er på flukt. I land etter land ser vi at krig og konflikt, klimaendringer og naturkatastrofer tvinger flere og flere barn fra sine hjem. Mange av dem er enslige eller adskilt fra sine foreldre, og er dermed ekstra sårbare. I fjor kom det rekordmange enslige mindreårige over Middelhavet til Europa. Barn på flukt er ekstremt utsatt for vold, utnyttelse og sykdom, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

UNICEF ber nå om 27,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe 81 millioner mennesker, derav 48 millioner barn i 48 land.

- UNICEF trenger penger for å kunne møte hjelpebehovet til alle barn i nød, uansett hvor i verden de bor, og uansett om deres situasjon har fått mediedekning eller ikke, sier Viken.

Barn som skyteskiver

Hvert fjerde barn i verden lever i land som er berørt av krig og konflikt. I flere av disse landene har voldshandlingene stadig eskalert, og krigen rammer også i større grad barn direkte. I land som Syria, Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Sør-Sudan og Jemen blir barn direkte beskutt. Vi ser også at flere barn brukes som barnesoldater og som selvmordsbombere i flere land.

- Uskyldige barn rammes hardt av de voksnes krig. At barn blir direkte mål i kamphandlinger er ikke bare grove brudd på all internasjonal lov, det er totalt uakseptabelt. I fjor så vi gang på gang at skoler ble bombet i Syria, og at ingen steder lenger er trygge for barn. Disse barna har krav på beskyttelse på lik linje med andre barn, sier Viken.

Hør generalsekretær Camilla Viken på NRKs Nyhetsmorgen her.

Største land:

Over en tredel av UNICEFS nødhjelpsbudsjett går til barna som er rammet av krigen i Syria. Nesten 3 mrd. kroner (354 millioner USD) til barn i Syria, og 8,3 mrd. kroner (1 mrd. USD) til landene rundt. Dette er de fem viktigste områdene for UNICEFs arbeid i 2017: Syriske flyktninger, Syria, Jemen, Sør-Sudan, Irak og Nigeria.

 

De største krisene i 2017:

(UNICEFs nødhjelpsbehov i parentes)

 • Flyktningsituasjonen i Syrias naboland Jordan, Libanon, Tyrkia, Irak og Jordan. Nabolandene huser mer enn 4,8 millioner syriske flyktninger, og hjelpebehovet er enormt på alle plan.  (1 mrd. dollar).
 • Syria (354 mill. dollar). Krigen i Syria er den største humanitære krisen siden andre verdenskrig, og går inn i sitt sjuende år. 6 millioner barn er på flukt fra krigen (i og utenfor Syria).
 • Flyktning- og migrantkrisen i Europa. I fjor kom 350.000 flyktninger og migranter til Europa – nesten halvparten barn. De fleste kom fra Syria og Afghanistan. Stadig økende antall enslige mindreårige. (43,5 mill. dollar)
 • Irak: Den stadig økende konflikten i Irak gjør at 11 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp. 1,4 millioner barn er fordrevne. (161,4 mill. dollar)
 • Afghanistan: 1,1 mennesker internt fordrevet. Tre av ti afghanske barn trenger nødhjelp. (30,5 mill. dollar)
 • Jemen: 3,3 millioner barn og gravide er akutt underernærte, og behovet for hjelp er enormt. (236,6 millioner dollar)
 • Sør-Sudan: Krig, vold, mennesker tvunget på flukt, spredning av smittsomme, dødelige sykdommer og ernæringskrise. (181 mill. dollar)
 • Det sørligere Afrika: El Nino/La Nina. Den verste tørken på 35 år har gjort millioner av barn akutt underernærte.
 • Nigeria og landene rundt Tsjad-sjøen: Boko Harams herjinger har ført 2,4 millioner mennesker på flukt. Barn er utsatt for kidnapping, rekruttert som barnesoldater og blir giftet bort som barn. 400.000 barn risikerer å dø på grunn av underernæring. Totalt nødhjelpsbehov: 265 mill. dollar.
 • Zikaviruset: Har spredd seg til minst 75 land i Latin-Amerika, Karibia, Afrika og Asia, og truer stadig flere gravide og nyfødte barn. (31,4 mill. dollar)
 • Haiti. Store ettervirkninger etter orkanen Matthew. Mange hjemløse, 800.000 mennesker har behov for livreddende hjelp. (42,4 mill. dollar)

 

Disse fem landene er de aller mest underfinansierte - det vil si at gapet mellom de pengene vi ba om om det vi fikk inn er størst.

5 glemte kriser:

Av de store krisene er det fem afrikanske land som er mest underfinansiert. I disse landene er behovene størst og hjelpen minst:

(Det vil si at vi har samlet inn minst penger i forhold til behov. Finansieringsgapet i parentes)

 1. Nigeria (manglet 58 prosent). Unicefs totale nødhjelpsbehov for 2016: 115 mill. dollar (966 mill. kr.)
 2. Kongo (54). Behov for 2016: 130 mill. dollar (1,1 mrd. Kr.)
 3. Sudan (53). Behov for 2016: 117 mill. dollar (983 mill. kr)
 4. Sør-Sudan (31). Behov 2016: 165 mill. dollar (1,3 mrd. kr)
 5. Somalia (23). Behov for 2016: 82 millioner dollar. (689 mill. kr.)

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

UNICEF ber om 400 millioner til Nepals barn

Gi nødhjelp på lokalbutikken

Fra Nordkapp til Bangui: Olaf Tufte gir "71 grader nord"-premie til Sentralafrika

Unicef