100 barn innestengt i bygning midt i kryssilden

  • syria1.jpg

    32.000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Øst-Aleppo siden 24. november. Flere tusen er hjemløse. Fortsatt er mange, også barn, fanget mens kampene raser. UNICEF hjelper barna på flukt med klær, tepper, mat og medisiner. Situasjonen er akutt.

Bildene fra Øst-Aleppo viser at de som klarer å flykte valfarter ut av den sønderskutte byen. Det ligger døde mennesker i gatene. En lege inne i Aleppo fortalte tirsdag at rundt hundre barn, mange enslige, var fanget inne i en bygning som var under beskytning. I morges sto busser klare til å frakte sivile ut av krigshelvete, men ifølge NRK måtte bussene returnere uten passasjerer. Mens det i natt så ut som det kunne bli en våpenhvile, fortsetter kampene om Aleppo for fullt i dag onsdag.

- Mens volden fortsetter å eskalere i Aleppo, lider tusenvis av barn i stillhet. Mens verden ser på utsettes de for de grusomste angrep. Nå er det på høy tid at verden står opp for barna i Aleppo, og setter en stopper for barnas levende mareritt, sier Geert Cappelare, UNICEFs regiondirektør.

Folk skytes på gata

Ifølge FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) likvideres sivile av soldater som går fra dør til dør og skyter folk. Folk skytes også på gata, og øyenvitneskildringer forteller at det ligger døde mennesker i gatene i Øst-Aleppo. Foreløpig er situasjonen så uoversiktløig at det er umulig å telle antall døde. Og tallet øker hver time.

- UNICEF er dypt bekymret over foreløpig uverifiserte rapporter om drap på sivile, inkludert barn. Vi vil minne alle parter om at de har et ansvar i forhold til internasjonal lov og rett, sier Cappelare.

Det som skjer i Syria i dag er et brudd på humanitær lov, og flere mener det også er krigsforbrytelser.

- Vi ber alle parter i konflikten sørge for en øyeblikkelig evakuering av alle barn fra Øst-Aleppo. Enslige mindreårige og barn som er adskilt fra sine familier har rett til å bli registrerte av en nøytral humanitær organisasjon, og om mulig bli gjenforent med sine familier, sier Cappelaere.

Disse to guttene forsøker å holde varmen i et lagerbygg der de bor etter å ha flyktet ut fra Øst-Aleppo.

UNICEF jobber på spreng

UNICEF er en av svært få hjelpeorganisasjoner som har vært inne i Syria siden krigen startet for mer enn fem år siden, og jobber på spreng for å hjelpe  barna som har klart å flykte fra Øst-Aleppo. Per i dag er det umulig å nåm inn i øst mens krigshandlingene raser med stadig økende styrke. Barna i Aleppo trenger alt - de trenger beskyttelse, mat, vann, medisiner - det finnes nesten ikke sykehus igjen i Øst-Aleppo, de fleste er bombet og ødelagte, klær og ikke minst omsorg. Dette kommer først - i neste omgang trenger de syriske barna på flukt skolegang, et sted å leke og muligheten til å være barn. Disse barna vil måtte leve med traumer og minner om krigen i mange år framover.

- UNICEFs team i Aleppo står klare til å bidra i evakueringen av barn fra Øst-Aleppo. Barna i Aleppo er vårt alles ansvar, og må få hjelp nå. Det finnes ingen unnskyldninger lenger, sier Cappelaere.

6 millioner barn er på flukt fra krigen i hjemlandet, både internt, i nabolandene og i Europa. Mange barn er døde, offisielle tall er vanskelig å finne. Totalt er 13,5 millioner mennesker rammet av krigen. Det er nesten tre ganger så mange som det bor i Norge.

Vil du gi en gave som varmer? Kjøp vinterklær til barna i Syria her. Eller send sms SYRIA til 2040 for å gi 250 kroner. 

 

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

300.000 syrere fast i Øst-Aleppo

Når leken går under jorda

- Et levende mareritt

Unicef