- Jeg ville savnet familien mest

 • utstilling1.jpg

  Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen i Oslo Rådhus i dag. Alle foto: Truls Brekke/UNICEF Norge
 • utstilling2.jpg

  Kronprinsessen var imponert over de flotte tegningene fra hele landet.
 • utstilling4.jpg

  Kristina Mølsæter fra Flekkerøy Skole i Vest-Agder stakk av med førsteplass.
 • utstilling5.jpg

  De tre hovedvinnerne: Fra venstre Kristina Mølsæter (1. plass), Odin JOhan Jakobsen Sylte fra Møre og Romsdal (2. plass) og 3. plass Michelle Ly fra Akershus.
 • utstilling8.jpg

  Ylvis, Bård og Vegard Ylvis-åker, har sittet i juryen og underholdt under åpningen i dag. Alle foto: Truls Brekke/UNICEF Norge

Akkurat som barna. Aller flest svarte nemlig - og tegnet - at det var familie de ville savne aller mest dersom de måtte flykte. På delt andreplass kom hjemmet og vennene.

- Jeg ville nok savnet det samme som dere, først og fremst familien min. Og hjemmet mitt. Og hundene mine - alt som jeg er så glad i, svarte H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit da hun fikk samme spørsmål som alle landets 5.-7. klassinger, nemlig: "Hva ville du savnet mest hvis du måtte flykte?".

4000 innsendte tegninger

Over 4000 skoleelever fra hele landet sendte inn tegninger og tekster som svar på oppgaven, og nå henger alle de 19 fylkesvinnerne i galleriet i Oslo Rådhus. Utstillingen er et samarbeid mellom UNICEF Norge, Barnekunstmuseet og Aftenposten Junior, og ble altså høytidelig åpnet av kronprinsessen i dag. 

- Det første som slo meg var at disse tegningene er utrolig fine! Denne utstillingen holder et høyt nivå. Så slo det meg at det er mange av barna som nevner viktigheten av å ha et hjem, det å være stedsbundet. Det handler om å være rundt dem og det man er glad i. Det viser at de små tingene som vi kanskje ikke tenker så mye på i hverdagen, det betyr mye for barn. Det tror jeg er noe vi voksne også bør tenke litt på, sa Kronprinsessen.

Hun fortalte at hun selv har vært på besøk i en av verdens største flyktningleire, nemlig Zaatari i Jordan.

- Der møtte jeg barn som hadde bodd i flyktningleiren i lang, lang tid. De savnet vennene sine. Her hjemme har jeg også møtt mange mindreårige asyulsølkere, og har hatt veldig mange fine samtaler med dem, fortalte Kronprinsessen.

28 millioner barn på flukt

Kronprinsesse Mette-Marit ble tatt i mot og ønsket velkommen av Oslo-ordfører Marianne Borgen.

- Vi er veldig stolte over å ha denne flotte utstillingen her i Rådhuset, og jeg håper mange kommer for å se på. Dette handler om hva vi ville tatt med oss hvis vi måtte flykte, og det tror jeg er et tema mange hadde hatt godt av å tenke på, sa Borgen.

I dag er 28 millioner barn i verden på flukt - noen internt fordrevne i sitt eget land, andre til andre land. 6 millioner syriske barn er på flukt fra krigen som har vart i snart seks år.

- Dette er det mange barn som er opptatt av, og derfor hadde vi lyst å hjelpe skolene til å ta opp temaet barn på flukt, forteller Ellen Sandøe, fagansvarlig for barn og unge i UNICEF Norge, og den saom sammen med Aftenposten JUnior og Banrekunstmuseet har initiert og planlagt utstilllingen.

Les mer om UNICEFs skoleopplegg om barn på flukt her.

Fikk kjeft av konene

Alle 4000 tegninger og tekster er sett og vurdert, og en jury bestående av to reportere fra Aftenposten Junior, Sandøe fra UNICEF og direktør Angela Goldin ved Barnekunstmuseet plukket ut 19 fylkesvinnere. Så fikk Ylvis-brødrene Bård og Vegard Ylvisåker det ærefulle oppdrag å plukke ut de tre hovedvinnerne.

- Vi var nok ikke forberedt på at det skulle være så mye bra, her er det veldig mange fine tegninger. Vi tok jobben vår veldig alvorlig, og brukte lang tid.  Faktisk fikk vi kjeft av konene våre fordi vi var så lenge borte, sa Ylvis-brødrene.

Som stilte med gitarer og spilte monsterhiten "What does the fox say" akustisk - til stor glede for de frammøtte. Etterpå dro de også i gang et allsangopplegg - akkurat så komplisert og kjapt at nesten ingen klarte å henge med. Men moro var det!

Kronprinsessen sto for den høytidelige åpningen og avduking av vinnerbildet - som tilhørte Kristina Mølsæter, sjuendeklassing ved Flekkerøy skole i Vest-Agder. På andreplass kom Odin Johan  Jakobsen Sylte, 7. klasse ved Tresfjord Oppvekstsenter i Møre og Romsdal, mens Michelle Ly (6.kl.) fra Hebekk Skole i Akershus kom på tredje plass. De fikk alle diplom og en prat med Kronprinsessen.

Samtidig hadde svært mange av de andre fylkesvinnerne tatt turen til Oslo Rådhus. Utstilligen er åpen for alle fram til og med lørdag den 17. desember. Se åpningstider her. 

I tillegg viser utstillingen fotografier av barn på flukt fra hele verden. Hjertelig velkommen på utstilling!

Fylkesvinnerne:

Oppland    Hanna Sofie Kristiansen Lynnebakken    5.kl.    Trintom skole
Hedmark    Julie Cornelia van Walsum    7.kl.    Hedemarken Friskole
Østfold    Aurora Novak Orderud    7.kl.    Båstad skole
Finmark    Stina J. Binda    7.kl.    Akkarfjord skole
Troms    Leonel Fagereng    5.kl.    Fagerlidal skole
Nordland    Klara Marie Wiik    7A    Bjerkvik barne- og ungdomsskole
Nord-Trøndelag    Mari Sophie Aalberg Saltvik    7B    Testmann Minne Skole
Sør-Trøndelag    Ingalill H. Sigurdsen    6.kl.    Hårberg skole
Møre og Romsdal    Odin Johan Jakobsen Sylte    7.kl.    Tresfjord Oppvekstsenter
Sogn og Fjordane    Robin Egge Nes    5.kl.    Nordstranda skule
Hordaland    Aron Haugsbø    7.kl.    Vangen skule
Rogaland    Lukas Skjærpe Håland    7.kl.    Grannes skole
Vest-Agder    Kristina Mølsæter    7.kl.    Flekkerøy skole
Aust-Agder    Cornelia Kvinnesland    5.kl.    Songe skole
Telemark    Kine Bang Teigen    7B    Gjerpen barneskole
Vestfold    Dina Norberg    7C    Oserød skole
Buskerud    Kristine Nystrand    6.kl.    Hallingby skole
Akershus    Michelle Ly    6A    Hebekk skole
Oslo    Hifza Butt    7B    Mortensrud skole

 

Dette ville barna ha savnet mest:

 

HVA?

HVOR MANGE?

Familie

2124

Hjem

1549

Venner

1503

Kjæledyr

1048

PC og mobil

415

Hobby

366

Skolen

361

Kosedyr

275

Trygghet

190

Tradisjoner

189

Naturen

185

 

Mat og drikke

179

Minner

139

Hjemstedet

128

Penger og ting

114

Klær

29

Helsehjelp

3

Rettigheter

2

Teater

2

Erna Solberg

1

Basseng

1

Dusj

1

Muligheter

1

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

 • Barna i Jemen rammes hardt av den voldelige konflikten som har pågått i flere år, men ble forverret for et år siden.

900 barn drept i Jemen det siste året

2 millioner barn er truet av krise på Afrikas Horn

Et næringsliv for barn

Unicef