Ylvis kårer vinnerne av tegnekonkurransen

  • ylvis2.jpg

    Bård (t.v) og Vegard Ylvisåker har sittet i juryen og kåret tre fylkesvinnere. Foto: Jon Wang/UNICEF

UNICEF Norge/Aftenposten Junior: - Jeg synes nivået på tegningene er veldig høyt. Og det er kjekt å se at fokuset er på relasjoner og på de nære tingene. Her er det veldig lite Playstation og airwheels, sier komiker Bård Ylvisåker (34), mens han vurderer de fargerike tegningene som ligger på bordet foran ham.

Sammen med Ylvis-storebror Vegard Ylvisåker (37), har han sittet i juryen i den store tegne- og skrive konkurransen i regi av UNICEF Norge, Aftenposten Junior og Barnekunstmuseet i Oslo, der alle landets 5.-7. klassinger ble invitert til å tegne - og skrive om - det de ville savnet mest dersom de måtte flykte hjemmefra. Noe som er hverdagen til 28 millioner barn over hele verden. Bare i Syria er 6 millioner barn på flukt i og fra eget land.

Flyktningkrisen har preget nyhetsbildet også her hjemme i Norge de siste årene, og målet med enne konkurransen var at norske barn skulle reflektere rundt dette. UNICEF har også utarbeidet et eget undervisningsopplegg om barn på flukt.

Over 4000 barn fra hele landet har sendt inn tegninger og tekster knyttet til å være på flukt, og det var langt fra noen enkel oppgave for juryen. Nathanya (11 og Eivind (11) fra Aftenposten Junior har også sittet i juryen, sammen med Angela Goldin fra Barnekunstmuseet og Ellen Sandøe fra UNICEF Norge. De har vært med på å plukke ut 19 fylkesvinnere.

Ylvis i full aksjon, her sammen med UNICEFs Ellen Sandøe. Foto: Jon Wang/UNICEF

- Det var gøy at vi faktisk fikk være med på å bestemme. Jeg trodde det skulle være noen gamle menn som fikk bestemme, sier jurymedlem Eivind til Aftenposten Junior.

Alle fylkesvinnerne vil være en del av den store utstillingen på Oslo Rådhus som åpner tirsdag den 13. desember klokka 10.00 - av Hennes Kongelige Høyhet Kronpsinsesse Mette-Marit.

- Vi er veldig stolte og glade for at kronprinsessen ville være med å åpne denne utstillingen og møte de tre hovedvinnerne. Flere av de andre fylkesvinnerne har også sagt at de vil ta turen til Oslo for å være med på åpningen, sier Ellen Sandøe i i UNICEF Norge.

Dit kommer også Ylvis-brødrene for underholde. Bård og Vegard har vært med på å velge ut de tre hovedvinnerne, og var imponerte over tegningene.

- Dette er mye bedre enn jeg tegnet da jeg var på den alderen, mener Bård.

Han hadde sin glansperiode i undommen da han tegnet mye, blant annet Asterix, men tegner ikke så mye lenger.

Storebror Vegard er kanskje den mer tekniske tegneren av de to.

- Jeg liker å tegne mer teknisk, tegne perspektiv. Og jeg kan godt sette meg og tegne for eksempel interiør, sier Vegard.

Utstillingen henger til den 19.desember, og skal etter planen på turne rundt i Norge neste år. Vinnerne avsløres i Aftenposten Junior og på Oslo Rådhus - og her på unicef.no tirsdag den 13. desember. Følg med!

Les pressemeldingen her:

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit møter vinnerne av tegne- og skrivekonkurransen «Hvis jeg måtte flykte»

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit har sagt ja til å åpne utstillingen «Hvis jeg måtte flykte» i Oslo Rådhus tirsdag den 13. desember. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom UNICEF Norge, Det Internasjonale Barnekunstmuseet og Aftenposten Junior, som i høst inviterte alle landets 5.-7.klassinger til å delta i en stor tegne- og skrivekonkurranse med utgangspunkt i UNICEF Norges undervisningsopplegg «Barn på flukt». Oppgaven lød: Tegn og fortell «hva ville vært viktigst for deg å ta med/hva ville du savne mest hvis du måtte flykte hjemmefra».

4000 innsendte tegninger

Responsen var kjempestor. Det kom inn over 4000 tegninger fra hele landet, og en jury bestående av Ylvis-brødrene Bård og Vegard Ylvisåker, fagansvarlig Ellen Sandøe i UNICEF Norge, direktør Angela Goldin fra Barnekunstmuseet og 11-åringene Eivind og Nathanya fra St. Sunniva skole i Oslo har kåret 19 fylkesvinnere og til slutt tre hovedvinnere.

-Nivået på tegningene er veldig høyt. Og det er kjekt å se at mye av fokuset er på relasjoner og på de nære tingene, sier brødrene Ylvisåker.

Ylvis skal også opptre under den offisielle åpningen.

Åpen 13.-19. desember

Alle de 19 fylkesvinnerne blir utstilt i Rådhusgalleriet i Oslo Rådhus fra 13.-19. desember. Her vil kronprinsesse Mette-Marit møte rundt 80 barn, deriblant flere av fylkesvinnerne. Kronprinsessen vil dele ut diplomer og hilse på de tre hovedvinnerne. Deretter vil hun bli vist rundt i utstillingslokalet. I tillegg til tegningene vises flere UNICEF-fotografier av barn på flukt.

28 millioner barn over hele verden er på flukt. 6 millioner syriske barn er på flukt fra krigen i hjemlandet, som snart har vart i seks år.

-Dette er et svært viktig tema, og også noe mange barn er opptatt av. Denne utstillingen viser at svært mange barn har reflektert rundt temaet, sier Ellen Sandøe, fagansvarlig for barn og unge i UNICEF Norge.

-Det er viktig at skolen er en arena som åpner for samtaler og bearbeidelse av aktuelle nyheter, fortsetter hun.  

Målet er at utstillingen neste år vil kunne vises på skoler og/eller biblioteker i flere av landets fylker og kommuner. Utstillingen er åpen for alle fra klokka 12.00 tirsdag den 13. desember. Åpningstider onsdag-fredag er 09-15.30, lørdag 17. desember fra klokka 11-16. 

 

Program:

10.00: Ordfører Marianne Borgen ønsker velkommen, og gir ordet til fungerende generalsekretær i UNICEF Norge, Merete Agerbak-Jensen.

Ylvis forteller og underholder.

Informasjon om konkurransen v/fagansvarlig, barn og unge i UNICEF Norge, Ellen Sandøe.

Fem elever leser innsendte bidrag.

Allsang med Ylvis.

Ca. 10.30: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit hilser på og deler ut diplomer til de tre hovedvinnerne.

Ca. 10.40: Fotoseanse med Kronprinsessen og vinnerne

10.45: Kronprinsessen visses rundt i utstillingen

11.00: Slutt

 

Om UNICEF: UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn. I over 190 land jobber vi for at barn skal overleve, vokse opp og utvikle sitt fulle potensial – beskyttet fra vold og overgrep. Vi tror at fremtiden tilhører dem med størst tro på at den kan endres, derfor jobber vi også med å endre strukturen i samfunn hvor barns beste ikke blir ivaretatt. UNICEF Norge jobber nasjonalt for at UNICEFs globale mål skal nås. www.unicef.no

Om Det internasjonale Barnekunstmuseet: Det Internasjonale Barnekunstmuseet i Oslo, Norge, er en pionerinstitusjon, og regnes som ett av de første i sitt slag i hele verden. I dag rommer museet en unik kunstsamling laget av barn og unge fra mer enn 180 land. Hovedmålsettingen er å fremme «barnas rettigheter» og i fremtiden fungere som et forskningssenter for barnas kunst, historie og kultur. www.barnekunst.no

Om Aftenposten Junior: Norges eneste avis for barn og unge. Barn og unge får med seg hva som skjer i nyhetene, men forstår ikke alltid hvordan det henger sammen. I Aftenposten Junior dekker vi det som skjer på en måte barna lettere kan forstå. Hver uke gir Aftenposten Junior leserne nyheter fra Norge og verden, sport, dyrestoff, kultur, kryssord og quiz og mye annet.

 

 

En halv million barn utnyttes av menneskesmuglere

50 millioner barn på rømmen

Calais: Barn må gjenforenes med familiene sine raskt

Unicef