Når leken går under jorda

I November 2016, mens kampene raser over Syria med stadig større styrke, gjør barn det de kan for å forsøke å leve et normalt barneliv. Denne lekeplassen, nesten en fornøyelsespark, "Land of Childhood", er bygd under jorda ved å koble sammen to store kjellere. Her kan barn - og deres foreldre - oppleve den tryggheten de savner så sårt - og få lov å leke i fred.

Adbulaziz ( rød genser), 10, har mistet faren sin i krigen. Her krysser tunnelen som forbinder de to kjellerene i Land of Childhood utenfor hovedstaden Damaskus.

“Mamma lar meg ikke leke i gatene […] men da hun fikk høre om dette stedet, så lot hun meg få lov å komme hit for å leke", sier Adbulaziz.

Foto: UNICEF/Alshami

I Syria har flere tusen mennesker levd under beleiring i enkelte områder - noen i flere år. En halv million syriske barn lever i dag under beleiring. Frihet er et fremmedord. Det finnes få trygge plasser der barn kan leke og være barn. Dette er et av dem. Disse guttene kikker inn i et utstillingsvindu i fargerike Land of Childhood.

Foto: UNICEF/Alshami

Over en periode på to år har en gruppe unge frivillige bygd sammen to store, underjordiske kjellere med en tunnell, og skapt der barn kan leke og ha det gøy - og bevege seg uten å være redde for bombeangrep. Disse barna leker i toget som er en del av det fargerike lekeanlegget"Land of Childhood" - eller "Barndommens land" .

Foto: UNICEF/Alshami

“Mine venner og jeg kommer hit fordi det er den siste lekeparken som fortsatt virker... den jeg pleide å leke på ble truffet i et angrep, og virker ikke lenger", forteller et av barna.

Disse jentene ler mens de rir en tur under jorda.
 

Foto: UNICEF/Alshami

 Et lekeland må selvsagt ha en ballbinge - også under jorda. Hver dag kommer rundt to hundre barn hit for å leke, i feriene så mange som 400. En av arkitektene bak parken, Yaseen, gikk fjerde året på arkitektstudier da beleiringen gjorde at han måtte forlate universitetet og studiene, et år før han ville vært ferdig utdannet arkitekt. 

Foto: UNICEF/Alshami

 “Å designe dette prosjektet opplevdes som en utrolig lettelse i forhold til å jobbe med krigsfotojournalistikk som jeg gjorde før. Jeg ønsket å ta i bruk mine gamle kunnskaper som arkitekt for å kunne skape noe som gir glede til barn,” sier Yaseen.

En av tingene han har skapt er et lite pariserhjul under jorda - som tatt ut av en scene i Alice i Eventyrland.  

Foto: UNICEF/Alshami

 “Jeg har lekt med nesten alle lekene som er her, sier Massa (7), som er kommet fra en by i nærheten for å kunne leke  på ‘Land of Childhood’. Hun sier: “Jeg er ikke redd for bombene, fordi pappa fortalte meg at lekeplassen var i en kjeller under jorda.”
 

Foto: UNICEF/Alshami

 Til og med sukkerspinn finnes under jorda, og det er selvsagt verdt å stå i kø for.

5 millioner av Syrias barn trenger humanitær hjelp. Av disse er 2,8 millioner internt fordrevne, og på flukt i eget land. 2 millioner lever i områder dit det er svært vanskelig å nå inn med hjelp på grunn av de pågående krigshandlingene. Svært mange Syriske barn har aldri opplevd fred i hjemlandet. Krigen har snart vart i seks år.

 
 
Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

300.000 syrere fast i Øst-Aleppo

100 barn innestengt i bygning midt i kryssilden

- Et levende mareritt

Unicef