Første nødhjelpskolonne inn til Mosul

  • dsc01391.jpg

    Barn i Mosul som venter på nødhjelpsforsyninger fra UNICEF og FN. Foto: UNICEF Irak

Den første nødhjelpskolonnen har nå kommet inn i Mosul i Irak, siden offensiven startet. 27.000 barn er på flukt fra kampene i den ISIL-kontrollerte byen.

En UNICEF-ledet humanitær konvoi kjørte inn i byen søndag og var den første humanitære konvoien som har kommet inn i byen etter at offensiven startet i oktober. Åtte lastebiler ankom Gogachly øst i Mosul og inneholdt nødhjelp for 30.000 mennesker for én måned. Siden offentiven startet har UNICEF og andre FN-organisasjoner vært inne i byen med mindre mobile team. Men dette er den første store nødhjelpskolonnen som er inne.

Åtte lastebiler med nødhjelp kjørte inn øst i Mosul søndag. Konvoien var ledet av UNICEF. Foto: UNICEF Irak

 

sms MOSUL til 2040 (250,-)

Siden offensiven startet har mer enn 27.000 barn måttet flykte- totalt er 56.000 mennesker på flukt fra kampene.

Hovedstrømmen ut av Mosul går nå mot øst og gjennom Gogachly, men fortsatt er det også en strøm som går sørover og noen flykter også vestover mot Syria. Nylig frigjorte områder er en prioritet for UNICEF og FN. Vi sender inn såkalte hurtig response-teams som har med seg det mest nødvendige, gjør en vurdering av situasjonen, slik at vi kan komme tilbake med mer forsyninger ut i fra behovene.

Bekymret for barnas helse

De mange oljebrannene i området er fortsatt et stort problem og mer enn 1500 mennesker har fått behandling for luftveisproblemer. Vi frykter at de langvarige konsekvensene for helsen til personene i området kan bli svært alvorlige- og spesielt for barna. Vann er også en utfordring nå med infrastruktur som vannrenseanlegg som er ødelagt. Sør for Mosul i området Al Qayyarah er vannsituasjonen spesielt utfordrende og mange må ty til urenset elvevann. Det kan føre til utbrudd av smittsomme sykdommer, og barna er spesielt utsatt. Behovet for vannassistanse er også stort øst rundt Gogachly og derfor var vannrensetabletter også en del av nødhjelpskolonnen som ankom søndag.

Familier flykter ut av Mosul. Så langt har 27.000 barn flyktet siden offensiven startet i oktober. Foto: UNICEF Irak

UNICEF er bekymret for situasjonen for de mange sivile som fortsatt er i Mosul, nå som kampene nærmer seg sentrum av byen. En undersøkelse gjort blant flyktninger i Hajj Ali viser at mange er utsatt for fysisk vold, holdt fengslet og rekruttert som soldater. Dette gjelder også barn. 

sms MOSUL til 2040 (250,-)

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

9700 barn har flyktet fra Mosul

500.000 barn i skuddlinjen i Mosul

Beskytt barna i Mosul

Unicef