Calais: Barn må gjenforenes med familiene sine raskt

  • un021509.jpg

    Lyad kom til Calais for seks måneder siden helt alene, foreldrene er i Libanon. Nå forsøker han å komme seg over til Storbritannia for å bo med onkelen sin. I mellomtiden tar andre syrere vare på gutten i leiren. Foto: UNICEF/Geai

Før tømmingen av «jungelleiren» Calais startet i dag, forsøkte barn på flukt i denne leiren å komme seg over til Storbritannia. Over 2100 forsøk ble registrert i uka på det meste.

Derfor forsøker barna å rømme

Barna gjemte seg i bagasjerommet på biler, de gjemte seg i kjølerom og de løp mot tog og veier for å komme seg til familien sin. Flere barn har mistet livet i forsøket på å komme til Storbritannia. De som er i leiren har fortalt om elendige forhold i leiren og flere har fortalt at de er misbrukt seksuelt av personer som driver med trafficking.

UNICEF har vært bekymret for situasjonen inne i leiren, men også i forbindelse med ødeleggelsen av leiren. Sist bulldosere tilintetgjorde leiren forsvant 129 barn uten et spor.

Nå som Calais igjen skal ødelegges, er UNICEF veldig glad for at britiske myndigheter legger til rette for at enslige mindreårige skal gjenforenes med sine familier i Storbritannia, slik de har rett på etter barnekonvensjonen. Britiske myndigheter har lovet at gjenforeningen skal finne sted innen én uke etter at barna er fraktet over fra Calais.

For andre enslige mindreårige har britiske myndigheter uttalt at disse sakene vil bli prioritet for at barna skal få en rask avklaring på situasjonen.

Signer underskriftkampanjen for å gi disse barna retten til familiegjenforening

Det er imidlertid fortsatt usikkerhet rundt hva slags innkvartering franske myndigheter vil gi barn og familier som har vært i leiren mens deres saker behandles. De skal fraktes til ulike steder i Frankrike, men hvordan kvaliteten på disse stedene er- er foreløpig usikker.

UNICEF kommer til å følge situasjonen tett.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Krigen i Syria fem år: Når krig blir hverdag

En halv million barn utnyttes av menneskesmuglere

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

Unicef