500.000 barn i skuddlinjen i Mosul

  • un027650.jpg

    Abdallah er bare en måned gammel og har kommet seg ut av Mosul. 500.000 barn er imidlertid fortsatt igjen i byen og nå midt i skuddlinjen. Foto: UNICEF/Anmar

500.000 barn er nå i skuddlinjen i den irakiske byen Mosul. Barna har få muligheter til å komme seg ut av byen, og vil være i stor fare ettersom slaget om Mosul skrider frem.
UNICEF ber alle parter om å beskytte barna spesielt.

Angrepet på byen er varslet og UNICEF har derfor forberedt seg så godt som mulig for å hjelpe så mange barn som mulig. Nødhjelp er forhåndslagret flere steder i og rundt byen, UNICEF har brukt den siste tiden på å trene opp personell i beskyttelse av barn og flere mobile team står klare til å hjelpe. Vi frykter og har planlagt for det verste - men vi håper på det beste.

Per i dag er det husly til 60,000 mennesker tilgjengelig i området rundt Mosul.   Områder for ytterligere 250.000 mennesker er identifisert, og flere steder har man startet oppriggingen. Dette arbeidet vil fortsette i dagene og i ukene som kommer. På UNICEF og FNs lagre i og rundt Mosul er det 60.000 telt, tredagers rasjoner til 220.000, husholdningsprodukter til 42.000, vinterklær til 35.000, 42.500 hygienesett og 240 tonn medisiner. 66 mobile team står klare til å rykke ut, flere som er trent spesielt med barnefaglig kompetanse.

I flyktningleiren Debaga i Irak lever 16.000 barn. Foto: UNICEF/Mackenzie

 

  • Det siste tallet på personer som har flyktet ut av Mosulområdet siden offensiven startet er 7400. Vi forventer at dette tallet vi stige i takt med at koalisjonen kommer nærmere byen.
  • Vi har rapporter om at personer brukes som levende skjold av ISIL, noe som blant annet førte til at minst 13 kvinner og barn ble drept i forbindelse med et bombeangrep på en moske- utført av koalisjonen.
  • UNICEF har startet en landsomfattende polio vaksineringskampanje som også omfatter de kurdiske nordområdene. Etter hvert som barna kommer ut av Mosul vil de får poliovaksine fra ett av våre vaksineringsteam. Barna i Mosul har ikke fått vaksiner på minst to år, det vi har sett i forbindelse med andre konflikter (F.eks Syria, Nigeria, Ukraina) er at det fort dukker opp tilfeller av polio fordi barna går i lang tid ubeskyttet mot viruset på grunn av manglende vaksinering. Hvis det lar seg gjøre vil vi også forsøke å vaksinere barn inne i Mosul.
  • UNICEF og resten av FN fortsetter med å sette opp telt, dusjer og toaletter for å være klare for den strømmen av flyktninger vi venter når kampene intensiveres i Mosul.
  • UNICEF tar kraftig avstand fra den umenneskelige behandlingen av barn som irakiske styrker har utvist i forbindelse med avhør av barn. Medierapporter forteller og viser hvordan barn tortureres i forbindelse med avhør utført av ISF. Dette er klare og grove brudd på barns rettigheter og internasjonal lov.

UNICEF kjører nå ut vann, mat, hygieneutstyr og medisiner til flyktningleirene rundt Mosul. I forbindelse med vårt besøk i Debaga nylig var det mange barn som ønsket å snakke med oss om hvordan de har det og hvordan de har hatt det i Mosul. 

UNICEF driver skole og barnevennlige sentre for flyktningbarna i Irak. Foto: UNICEF/Mackenzie

 

Maher, 14, har vært i flyktningleiren i Debaga bare 15 dager. Han forteller hvordan han og lillesøsteren Zahra sammen med foreldrene gikk til fots i mer enn 15 timer for å komme fram til leiren. Han peker ned på føttene sine, der han har et par utslitte plastslippers.

- Vi gikk fra morgenbønnen til kveldsbønnen. Jeg gikk i disse skoene, sier han.

Haitham, 12, forteller at han ikke hadde vært på skolen på to år da han ankom flyktningleiren.

-Den eneste skolen jeg kunne gå på var Daesh-skolen. Dette er det lokale uttrykket for IS sine skoler, der barna læres opp til å bli IS-sympatisører - eller soldater.

-Det eneste de ville lære oss var å bruke våpen, forteller han, og later som om han skyter med hedene.

- Men det ville jeg ikke. Jeg vil ikke bruke våpen, jeg liker ikke våpen. Det eneste jeg vil er å gå på en vanlig skole, forteller 12-åringen.

Det er mer enn 16.000 barn i leiren i Debaga, og de kommer fra flere områder i Irak. Ettersom kampene nå nærmer seg Mosul er det ventet at flere familier vil flykte fra byen. UNICEF driver skole, barnevennlige rom og vaksinasjonsstasjoner i flyktningleiren, og er beredt på å trappe opp arbeidet dersom det kommer flere barn.

Ønsker du å støtte vårt nødhjelpsarbeid send sms NØD til 2040 (250,-)

.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

9700 barn har flyktet fra Mosul

Første nødhjelpskolonne inn til Mosul

Beskytt barna i Mosul

Unicef