- Et levende mareritt

Kampene i Aleppo raser videre, og tv-bildene er så grusomme at det nesten ikke er til å fatte. Bare siden fredag er mer enn 96 barn bekreftet drept i kampene i Øst-Aleppo - det faktiske tallet er sannsynligvis enda høyere. Minst 220 barn er såret, mange alvorlig.

_ UNICEF kan bekrefte at bare siden fredag er minst 96 barn drept i angrep i Øst-Aleppo, og mer enn 200 skadet, sier Kieran Dwyer, somer UNICEFs talsmann i Syria.

Han er daglig i kontakt med UNICEF-kolleger og partnere i Aleppo, inkludert medisinsk personale som gjør sitt aller beste for å redde barneliv i en krig som er så grusom at det er vanskelig å forestille seg. I Øst-Aleppo er det nå bare rundt 30 leger igjen, og det er akutt mangel på ustyr og medisiner. Stadig flere barn trenger behandling for traumer. UNICEF står klar med nødhjelp - både medisiner, helseutstyr, mat og vann til Øst-Aleppo, men har ikke nådd inn til den okkuperte delen av byen siden juli. Samtidig når vi stadig flere beleirede områder med hjelp.

Blodig uke

Denne uka har, etter mer enn fem år med krig, vært en av de blodigste i Syrias historie, og opprørskontrollerte Øst-Aleppo er hardest rammet.

- Det er mer enn 100.000 barn i Øst-Aleppo. Når angrepene treffer de tett befolkede delene av byen, er barn svært sannsynlige ofre. Barn og familier gjemmer seg ofte i kjellere når angrepene kommer, men dette er nå svært farlig siden våpnene som tas i bruk er stadig kraftigere. Det finnes ingen trygge steder for barn i Øst-Aleppo, sier Kieran Dwyer.

Bildene fra Syria viser blodige barn som reddes ut av hus lagt i ruiner. Og mange kan ikke reddes.

- Barn ligger på gulvene på sykehusene uten å få hjelp, fordi det ikke er nok leger eller utstyr til å hjelpe dem. En lege, som vi samarbeider med, fortalte oss i går at klinikken han jobber på får inn så mange skadde barn hver eneste dag at de ikke har mulighet til å behandle alle. Derfor blir de satt i den umenneskelige situasjonen at de blir nødt til å la de aller hardest skadde barna dø - uten å få behandling. Slike avgjørelser skal ingen helsearbeider i verden måtte ta. Dette handler ikke bare om legemangel, men også mangel på medisiner og livsviktig utstyr. I Øst-Aleppo er også sykehusene under angrep, forklarer Dwyer. 

Han fikk nylig bekreftet fra kolleger i Aleppo at to sykehus ble truffet i bombeangrep natt til onsdag. Begge er nå satt ut av drift, noe som betyr at tusenvis av barn ikke får den livsviktige medisinske hjelpen de trenger, sier Dwyer.

Mat når stadig flere i Syria, som sekker med mel sil sultne familier.

Situasjonen blir bare verre og verre.

Angrep har også ødelagt vannpumpesystemet som sikret rent vann til 250.000 mennesker i Øst-Aleppo. Mangelen på rent vann gjør at både barn og voksne drikker vann fra forurensede kilder, der smittefaren er stor. Risikoen for utbrudd av vannbårne sykdommer som kolera, hepatitt og diare. Tidligere denne uka meldte FN at nesten to millioner syrere var uten tilgang på rent vann på grunn av angrep mot vannsystemet. I Vest-Aleppo bidrar UNICEF både med drivstoff til vannpumper og med hjelp til reparasjoner, men i Øst-Aleppo er det svært vanskelig å få inn noen form for hjelp så lenge kampene raser.

- Heldigvis så vi nylig et lite håp da en del av vannsystemet ble reparert med hjelp fra UNICEF, men så langt har bare en fjerdedel av innbyggerne i Øst-Aleppo tilgang til rent vann. Flertallet er fortsatt i fare for smitte og sykdommer. Og når angrepene fortsetter er det stor fare for at vannforsyningene i byen blir rammet på ny, sier Dwyer. 

Står klar med nødhjelp

FN og UNICEF har sammen med Røde Kors stått klare med konvoier med nødhjelp helt siden våpenhvilen i Syria startet, men disse kom aldri inn grunnet manglende tillatelser til å komme inn i Syria. Forrige uke ble også en konvoi med 31 lastebilder angrepet, nesten 20 mennesker ble drept og 18 lastebiler ødelagt. Les også: Fordømmer angrepet mot nødhjelpskonvoi

- Vi har i flere uker stått klar med livreddende vann, ernæring og medisinsk utstyr for barna og familiene i Aleppo, men disse konvoiene kommer ikke inn øst i byen. Barna her har nå et desperat behov for hjelp, sier Dwyer. 

Det jobbes fortsatt for å få en ny våpenhvile, men så langt har ikke forhandlingene ført fram. For barna i Syria er situasjonen i dag minst like farlig som før våpenhvilen for noen uker siden.

I dag er huskestativene igjen tomme i Syria. En ny våpenhvile virker langt unna.

- Da så vi barn leke ute i gatene igjen. Vi så barn på huskestativene, og for en kort periode fikk de lov å være bare barn igjen. Det varte ikke lenge. I dag lever barna i konstant frykt for eget liv. De vet også at om de skulle bli skadd, finnes det ingen garanti for at de får hjelp. For alle disse barna og alle familiene i Aleppo er det helt nødvendig at disse angrepene opphører. Den ubegripelige volden mot barn må ta slutt, sier Dwyer. 

 

 

 

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

100 barn innestengt i bygning midt i kryssilden

300.000 syrere fast i Øst-Aleppo

Når leken går under jorda

Unicef