UNICEF fordømmer angrep på hjelpekonvoi

  • stott-syria-900x600.jpg

    bli unicef fadder og støtt barna i syria
    Nødhjelpskonvoien som skulle nå 78.000 mennesker i forstaden Urum al-Kubra utenfor Aleppo ble i natt bombet. Bildet er tatt like før fredasavtalen trådte i kraft forrige uke. Foto: Ameer Alhalbi/ AFP/NTB Scanpix

Fem dager på overtid kunne nødhjelpskonvoiene til Øst-Aleppo endelig begynne å kjøre mandag kveld. På vei til den beleirede byen ble konvoien bombet. 12 nødjelpsarbeidere ble drept i angrepet. 

- Den grusomme krigen i Syria har nådd et nytt lavpunkt. Bombingen av hjelpekonvoien og drapene på hjelpearbeiderne må fordømmes på det sterkeste, og de ansvarlige må finnes og straffeforfølges, krever Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.

Det var en forutsetning under våpenhvilen at konvoiene skulle kunne kjøre fritt til de beleirede områdene. FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, uttaler at han er opprørt over angrepet. Samtidig ber FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien om etterforskning.

– Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O'Brien.

Av de 31 lastebilene i konvoien, ble 18 ødelagt i angrepet. Konvoien, som var på vei til den beleirede forstaden Urum al-Kubra nordøst for Aleppo, var et samarbeid mellom FN og Røde Kors. Alle de 12 drepte skal være Røde Kors-medarbeidere.

- Dette var et skrekkelig angrep på humanitære hjelpearbeidere. Vi er rystet over det som har hendt, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, på organisasjonens hjemmeside.

FN står klar med flere nødhjelpskonvoier for å levere til beleirede områder over hele Syria, men så langt har kun én konvoi til byen Talibesh utenfor Homs kommet frem. Befolkningen trenger mat, medisiner, vannrenseutstyr, ernæringstilskudd og klær.

UNICEF og FN fortsetter å levere hjelp til de delene av Syria hvor vi har tilgang. 

 

 

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

  • Syriske flyktningbarn i Irak

Ikke la vinterkulda ta livet av Syrias barn

Unicef