En halv million barn utnyttes av menneskesmuglere

Mer enn 580.000 barn har søkt asyl i Europa siden starten på 2015. 90 prosent av dem har kommet til Europa ved hjelp av menneskesmuglere i følge tall Europol/Interpol nylig la frem. Det vil si at en halv millon barn har vært i kontakt med kriminelle menneskesmuglere i løpet av sin reise til Europa. Over 100.000 barn har reist alene.

Barn utnyttes
Over alt møter barna stengte grenser. 9 av10 er derfor avhengige av menneskesmuglere for å komme seg videre. 

- Å stenge grensene er som å låse ytterdøren, men la vinduet stå åpent. Det tvinger barna til å ta større sjanser, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.

Over halvparten av verdens flyktninger kommer fra Syria, Irak og Afghanistan. 

- I stedet for å bygge høyere gjerder, burde landene sørge for bedre systemer for å gi disse barna den beskyttelsen de trenger og har krav på. Dersom det fantes lovlige reiseruter, ville ikke barn og familier tvinges i armene på menneskesmuglere, som ofte tar dem på farefulle og hasardiøse reiser, sier Apeland.

Denne trafikken har en beregnet verdi på mellom 40 og 50 milliarder kroner. Samtidig som trafikken har avtatt noe, viser undersøkelser at prisene på reisen har blitt tredoblet. Mange betaler så mye som 30.000 kroner for en del av reisen. Barna opparbeider seg ofte gjeld til menneskesmuglerne i løpet av sin reise, noe som eksponerer dem for utnyttelse av kriminelle nettverk når de har kommet fram.

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

Langt flere syriske barn får skolegang

  • Syriske flyktningbarn i Irak

Ikke la vinterkulda ta livet av Syrias barn

Unicef