300.000 syrere fast i Øst-Aleppo

  • syria1.jpg

    Disse guttene er kommet seg ut av Øst-Aleppo. 100.000 barn er fortsatt fanget i kamphandlingene.

Kampene fortsetter å rase i Aleppo, til tross for FNs innstendige bønn om en 48 timers våpenhvile får å få inn humanitær hjelp. Beleiringen og de pågående kampene i Øst-Aleppo har gjort 300.000 syrere avskåret fra resten av byen, og behovet for humanitær hjelp blir større dag for dag. Av de 300.000 menneskene er 120.000 barn, og 100.000 internt fordrevne syrere - som har flyktet fra kamphandlinger i sine egne hjembyer.

Situasjonen for disse menneskene er desperat. I øst er vannkranene tomme. Det betyr at barn er svært utsatt for vannbårne sykdommer - på grunn av mangel på rent vann. De trenger mat, medisiner og vann.

UNICEF er en av få hjelpeorganisasjoner som i dag er inne i Syria, og også i Vest-Aleppo, der vi hver dag kjører ut flire millioner liter vann. UNICEF har også skaffet drivstoff for å holde vannsystemet i gang. Dersom de involverte partene nå klarer å bli enige om en våpenhvile - om så bare i 48 timer - vil UNICEF straks kunne kjøre inn i de hardest rammede områdene i Øst med nødhjelp. Disse områdene har vært avskåret siden kampene eskalerte i juli, og den siste veien inn til området ble stengt. Så snart en midlertidig våpenhvile varsles vil UNICEF: 

  • Bidra til å reparere kritiske ødeleggelser av helsesystemer og vann- og sanitæranlegg. Reparere kraftlinjene som gir strøm til vannpumpestasjonene både øst og vest i Aleppo, samt reparere vannpumpestasjonen i Øst-Aleppo.
  • Levere medisiner og nødvendig utstyr til helsehjelp og vaksiner, samt næringsrike "matpakker" til de som har minst mat.
  • Levere hjelpemidler som såpe, tepper, klær, kokeutstyr, vannrensetabletter etc. til familier i nød.
  • Distribuere informasjon om hvordan man kan forhindre at barn blir skilt fra familiene sine.

Denne jenta bor i en barnehage i Vest-Aleppo med familien sin.

 

De siste dagene har nyhetssendingene fortalt om stadig nye bombeangrep. Vi har sett bilder av sårede og døde barn etter tønnebomber, og hjelpearbeidere inne i Aleppo forteller at bombene smeller daglig. Situasjonen er uutholdelig.

- Hvert eneste barn - og alle som er berørt av konflikten - trenger en øyeblikkelig pause fra de grusomme kamphandlingene. Hvert eneste minutt teller når det gjelder å redde livene til Syrias barn. Disse barna har levd i konstant frykt i mer enn fem år, og mange av dem kjenner ingen annen virkelighet enn krig. Aleppo er i ferd med å bli verdens farligste by, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Han besøkte Syria og Aleppo tidligere i vår, før oppblomstringen av kamphandlingene. Flere av skolene han da besøkte er nå ødelagte eller evakuerte. Kanskje er noen av barna han møtte nå på flukt - eller drept. Det er vanskelig å få oversikt over dødstallene i Syria.

- Før vi kan få fred i Syria er det nå et desperat behov for en våpenhvile og en humanitær pause i kampene, slik at vi kan få inn nødvendig hjelp til å redde liv. Det haster, sier Apeland.

 

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Når leken går under jorda

100 barn innestengt i bygning midt i kryssilden

- Et levende mareritt

Unicef