Barnesoldater øker i Sør-Sudan

  • uni181541.jpg

    I fjor ble 1775 barnesoldater løslatt i Sør-Sudan, som i denne seremonien i Lekuangole øst i landet. Nå er rekrutteringen av barn igjen på vei oppover. Foto: McKeever/UNICEF

Så langt i år har nesten 650 barn blitt rekruttert til væpnede grupper i Sør-Sudan. Barn utsettes for grusomme overgrep. Flere titusen barn nå står i faresonen melder UNICEF.

- Vi frykter en økning i rekrutteringen av barn som følge av at kampene igjen har blusset opp. Flere titusen barn nå står i faresonen. Vi krever at partene umiddelbart stanser rekrutteringen av barn og løslater de som allerede er innrullert, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.

Dette er et kraftig tilbakeslag i arbeidet mot bruk av barn i krig. I 2015 var UNICEF delaktig i løslatelsen av 1775 tidligere barnesoldater. Det var den største demobiliseringen av barn noensinne.

- Nå ser vi igjen at partene sender barn til frontlinjen i Sør-Sudan. Dette undergraver mye av fremgangen vi hadde i kampen mot bruk av barn i krig. Barn som blir tatt til fange av væpnede grupper lider enormt, lider under langvarige skader, både fysisk og psykisk. Drømmen vi alle delte for barna i dette landet har blitt et mareritt, sier Apeland.

Siden konflikten brøt ut i 2013 har over 16.000 barn blitt rekruttert av væpnede grupperinger. Minst 1774 barn har blitt drept i kamp i den samme perioden.

UNICEF påpeker også alvorlige overgrep som truer en hel generasjon barn i verdens yngste land. Barn utsettes for drap, kidnapping og seksuell vold fra begge parter i konflikten.

- Barn opplever grusomme ting i denne krigen. Vi ser blant annet at seksuelle overgrep, som allerede var utbredt, har økt kraftig i kjølvannet av at kampene igjen har tiltatt. Systematisk voldtekt, seksuell utnytting og bortføring brukes som våpen i konflikten. Dette må opphøre umiddelbart, og de som står bak må stilles til ansvar, sier Apeland.

UNICEF understreker også behovet for umiddelbar humanitær tilgang slik at befolkningen i hovedstaden Juba og andre deler av landet kan få hardt trengt nødhjelp.

- Det er prekær mangel på mat, brensel og nødhjelpsartikler. Dersom vi ikke kan nå ut med hjelp, kan konsekvensene bli katastrofale, sier Apeland.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Sør-Sudan: 3000 barnesoldater slippes fri

Afghanistan: Dramatisk økning i antall drepte og sårede barn

Nesten 300 barnesoldater løslatt

Unicef