Hver måned bortføres 50 barn i Irak

 • irak1.jpg

  Flere millioner barn i Irak er i ferd med å få fremtiden ødelagt. De trenger en flik av håp.

Konflikten i Irak truer med å ødelegge framtiden til flere millioner irakiske barn, viser den nye UNICEF-rapporten “A Heavy Price for Children”, som lanseres I dag. 3.6 millioner irakiske barn – 3 av 5 – står i fare for å bli drept, skadd, misbrukt seksuelt, bortført eller rekruttert som barnesoldater, viser den nye rapporten. Dette tallet har økt med 1,8 millioner de siste 18 månedene.

Rapporten viser også at en tredjedel av alle irakiske barn, 4,7 millioner, trenger humanitær hjelp. Mange familier er hardt rammet av de siste dagers militæroperasjoner i Fallujah og rundt Mosul.

- Situasjonen i Irak er svært alvorlig for landets barn. Barna befinner seg midt i skuddlinjen, og opplever stadige og gjentatte angrep. Nå må alle parter i konflikten ta ansvar for at ikke barna blir skadelidende. Disse barna trenger vår hjelp til å overkomme krigens grusomheter, slik at de står rustet til å bygge opp landet sitt, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Noor ble født mens familien flyktet fra sitt hjem i Irak til Tyrkia. Her sover hun.

1496 barn bortført

UNICEFs rapport viser tydelig den komplekse situasjonen i et land som har levd snart fire tiår med konflikt og utrygghet, og situasjonen for barna blir stadig verre.

De siste to og et halvt årene er 1496 barn bortført. Dette utgjør 50 barn hver måned – 1,7 barn hver eneste dag. Mange av dem tvinges til å sloss som barnesoldater, eller opplever voldtekt og seksuelle overgrep.

- Disse barna blir kidnappet fra gata, fra skolen eller fra sine egne hjem, røvet vekk fra familien, og utsatt for de grusomste ting, sier Apeland.

Rapporten viser også at ti prosent av alle irakiske barn, 1,5 million, er drevet på flukt fra sine hjem på grunn av krigen. Flere har opplevd dette mer enn én gang.

Nesten en av fem skoler er ødelagte eller stengt på grunn av konflikten, og nesten 3,5 millioner barn i skolealder får ikke skolegang.

- Dette kan få konsekvenser for Irak i mange år framover, påpeker Bernt G. Apeland.

Barn venter på matdonasjoner i en flyktningeleir i Baharka.

Noen nøkkeltall fra rapporten:

 • 4,7 millioner barn trenger humanitær bistand
 • 1,5 millioner barn er internt fordrevne
 • 1496 barn er bortført siden 2014
 • 838 barn er bekreftet drept i Irak siden 2014. 794 er såret.
 • 8,3 millioner barn er utsatt for ekstreme psykiske påkjenninger siden 2014 (mer enn dobbelt så mange som i 1990)
 • 975.000 jenter blir gift før de fyller 15
 • 575.000 barn arbeider

Trenger 100 millioner dollar

Disse skoene står igjen etter ofre for en en selvmordsbombing i Iskandariya

 

UNICEF ber nå om en umiddelbar innsats for å beskytte barns rettigheter i Irak:

 • Få en slutt på drap, mishandling, bortføringer, tortur, seksuell vold og rekruttering av barnesoldater. Angrepene på skoler, helseinstitusjoner og –personell, må stoppes.
 • Sørge for at humanitær hjelp kan komme uhindret fram til barn som trenger det, uansett hvor i landet de befinner seg. Sivile som ønsker å forlate okkuperte områder må få fri passasje.
 • Jobbe for at barna kan ta opp igjen skolegangen. Lærere og barn må få tilgang på skolemateriell.
 • Iverksette psykososiale programmer som kan hjelpe traumatiserte barn.
 • UNICEFs nødhjelpsbehov for Irak i 2016 er på 100 millioner dollar – 840 millioner kroner.

 

 

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

500.000 barn i skuddlinjen i Mosul

Irak-krisen oppgraderes til FNs høyeste krisenivå

Beskytt barna i Mosul

Unicef