På jakt etter små larver

  • zika_01.jpg

    En vanntønne blir undersøkt for mygglarver. Slurver man med å sette lokket ordentlig på er det lett for den lille myggen å komme seg nedi og legge egg. Det setter både familien og naboene i større fare for å bli smittet av zika.
  • zika_03.jpg

    Denne lille krabaten fant vi i en hjemmelaget blomstervase. Myggen trenger ikke mye vann for å legge eggene sine. Derfor er det viktig at alle renser godt opp i og utenfor husene sine slik at myggen ikke kan formere seg i nærheten av der folk bor.
  • zika_02.jpg

    En eggfelle blir undersøkt. 100 slike feller er satt opp rundt om i Praia for å finne ut hvor man skal sette inn myggreduserende tiltak. Jo færre mygg, jo mindre er sjansen for å bli smittet av zika.

Du har sikkert hørt at eskimoer har 13 forskjellige ord for snø. En nøyaktig beskrivelse av snøes tilstand er viktig i deres dagligliv hvor mye av ferdselen foregår på is og snø. Derfor har de utviklet et eget vokabular for snø. Å forstå hva som er viktig for en gruppe mennesker og hvordan de snakker om det er avgjørende for å lykkes med all kommunikasjon. Og når det står om liv er det om mulig enda viktigere å forstå denne dimensjonen.

- Hvordan oppbevarer du vann?
- Jeg har det stort sett i tønner som er dekket til, svarer mannen stolt.

Jeg er i et av de mer fattige strøkene i Praia, som hovedstaden i Cabo Verde. Det er et lite land midt i Atlanterhavet, cirka 500 kilometer utenfor kysten av Senegal. Landet som består av ti øyer er et populært feriemål også for nordmenn. På de vulkanske øyene er rent vann en knapphet, derfor er innbyggerne svært opptatt av å lagre vann. Men det livsviktige vannet kan også bli deres største fiende om de ikke passer på. Aedes-myggen, insektet som bærer med seg virus som gulfeber, dengue og zika, legger eggene sine i selv de minste ansamlinger av vann, og sørger for at en ny generasjon mygg flyr videre bare to uker senere.

Representantene fra helsedepartementet dunker i tønnene og lyser ned i vannet for å se om det er mygglarver der. Larvene er på størrelse med små riskorn, og er enkle å få øye på der de vrikker seg fra side til side. Men vi finner ingen larver her.

- Har du blomster?
- Klart jeg har, vil du se?

Planten løftes opp fra vasen som er laget av en plastflaske. I det litt grumsete vannet er det et lite riskorn som beveger seg.

- Du har en larve i vasen din, se her!
- Larve?
- Ja, larve.
- Aahh, du mener Salto (hopp)!
- Hæ?
- Ja, det der er en Salto.
- Nei det er en larve.
- Det der kaller vi en salto, for den hopper jo rundt i vannet.

Jeg noterte salto i notatboken min - det viktigste notatet fra den dagen.

Cape Verde er ett av 60 land som har utbrudd av Zika. 7580 tilfeller av sykdommen er så langt registrert i det lille landet med rundt 500,000 innbyggere, og per i dag er det registrert ni tilfeller av microcephaly. Som kommunikasjonsraadgiver på UNICEFs regionkontor for Vest- og SentralAfrika ble jeg sendt til Cabo Verde for å bistå regjeringen og FN-kontoret i landet med god og riktig kommunikasjon om Zika, hvordan beskytte seg og hva man kan gjøre for å redusere tettheten av farlig mygg i sitt nærområde. A forstå hvilke ord befolkningen bruker er helt avgjørende for at informasjonskampanjer virker.

Nå nærmer regnsesongen seg med stormskritt, og det er viktigere enn noen gang at alle på Cabo Verde lagrer vann på en trygg måte, og rydder opp utenfor husene sine slik at vannet kan samle seg på så få steder som mulig, så myggen ikke har noe sted å legge eggene sine. Ni barn er allerede født med microcephaly på Cabo Verde. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre at flere barn blir skadet av zika-viruset

Ps: Skal du ut å reise I sommer? Beskytt deg mot myggen slik at du selv ikke blir syk og sprer smitte. Verdens Helseorganisasjon har oppdatert helseinformasjon her

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Les flere blogginnlegg

More must be done

En by i ørkenen

Jentene fra Niger

The people of Haiti need us

Unicef