Når sult får et ansikt

De første tusen  dagene er de viktigste i et barns liv når det gjelder å tilfredsstille livsviktige behov for riktig ernæring. Hva skjer da når barnet er så uheldig at det er født i en periode med ødelagte avlinger og svært begrenset tilgang på mat? I Malawi møtte jeg lille Shamil (9 mnd) og moren hans Mainess (22 år), og jeg klarer ikke helt å få dem ut av tankene. Morens bunnløse fortvilelse og bønn om at vi ikke må glemme følger med meg.

Hva er det med de første tusen dagene som gjør disse så viktig i startfasen på et barns liv? De tusen dagene regnes fra graviditet til barnet er cirka to år. I denne perioden vokser fosteret/barnet raskt, og har et økt behov for energi og næringsstoffer slik at det kan vokse og utvikle seg normalt. Hvis mor er dårlig ernært under svangerskapet, kan dette føre til at barnet fødes med lav vekt eller i verste fall er dødfødt. Har mor lav ernæringsstatus, er gjerne også ammingen ufullstendig. Dette igjen kan gi barnet svekket immunforsvar, noe som gjør det lettere disponert for sykdommer som for eksempel diaré.

Ba heksedoktoren om hjelp

Slik var det også med lille Shamil. Han kom inn til helsesenteret i Chiwawa for å få behandling for akutt uttørking som følge av diaré. Moren hadde da forsøkt å få hjelp av landsbyens heksedoktor - uten at dette hadde hjulpet noe. For meg, som har til vane å google alt jeg har av spørsmål , var  det en utrolig kontrast å høre dette (jeg er fremdeles relativt ny i UNICEF). Det er rett og slett vanskelig å forestille seg en så stor uvitenhet.

Men Mainess kan ikke lese eller skrive. Dette, i kombinasjon med svært begrenset tilgang på informasjon, gjør det kanskje ikke så vanskelig å forklare likevel. 

Den dagen vi var på helsesenteret var det 38 varmegrader, og mangelen på regn var helt åpenbar. Chiwawa ligger helt sør i Malawi, og på vei dit fra hovedstaden Lilongwe passerte vi kilometervis med maisåkre. De fleste var brunsvidde og ødelagte. Tørken har ikke bare ødelagt den aller viktigste (og for mange kanskje eneste) næringskilden, men det har også gjort at muligheten for å få jobb og tjene penger er borte. Mainess ble enke for noen få måneder siden, og er helt avhengig av å tjene penger og skaffe mat selv. Hun er i en fortvilet og akutt situasjon.

Feilslåtte avlinger

Fjorårets avling ble rammet av oversvømmelse, mens årets avling er rammet av den kraftigste El Niño på mange år. Feilslåtte avlinger gir høye maispriser, og dette rammer de aller fattigste og de minste barna hardest.  Ifølge UNICEF Malawi har det bare siden desember 2015 til januar 2016 vært en 100 prosent økning i antall tilfeller av akutte underernærte barn. Shamil er bare en av mange tusen barn som er akutt underernært i Malawi akkurat nå.

 

UNICEF Malawi jobber med myndighetene i landet for å sikre at barn screenes og får riktig behandling. Det er ikke alltid enkelt å se om et barn er underernært, men dette kan enkelt fastslås ved å måle overarmen med et spesielt målebånd. Utsatte barn får nødvendig behandling, ofte i form av terapeutisk mat.

Fikk hjelp i tide

Shamil er enn av de heldige som har fått hjelp i tide. Han blir gitt livreddende mat i form av proteinrik melk og en energirik peanøttblanding. Dette er enkle, men svært effektive løsninger, som gir han livet tilbake. Jeg håper han en dag skal smile, leke med andre barn, gå på skole og være til god hjelp for sin mor. Mainess er svært ydmyk og glad for den hjelpen hun får, og vil gjerne at jeg bringer videre hennes takk til alle som bidrar.

Til tross for gleden over at Shamil nå er på bedringens vei ser jeg likevel sorgen i øynene hennes. Livet er hardt og vanskelig når naturen viser seg fra sin verste side. Hun er redd hun ikke skal klare å skaffe nok mat når de drar hjem fra klinikken. Som mor selv kan jeg kjenne på fortvilelsen hennes. Shamil ga et ansikt til sulten, og en ting er jeg i alle fall sikker på: Vår hjelp kommer frem, og jeg skal gjøre det jeg kan for at Shamil og Mainess og alle andre i samme situasjon skal få den hjelpen de så sårt trenger akkurat nå.

Fakta om Malawi
Innbyggertall16,4 mill
HovedstadLilongwe
BNI per innbygger320 USD
Forventet levealder55 år
Barnedødelighet68 / 1000
Alfabetisme61 %
Barn i grunnskole97 %

Kilde:
UNICEF State of the World’s Children 2015

Les flere blogginnlegg

More must be done

En by i ørkenen

Jentene fra Niger

The people of Haiti need us

Unicef