Tar igjen tapte vaksiner

 • dsc_3074.jpg

  To måneder gamle Masa er ikke veldig begeistret for nålestikket i armen. Men mamma er klar til å gi trøst. Alle foto: Truls Brekke
 • dsc_3045.jpg

  Adbulrahaman skulle fått de grunnleggende vaksinene for et år siden, men på grunn av krigen har det ikke vært mulig.
 • dsc_3089.jpg

  Heller ikke Rifa synes noe særlig om sprøytene. Men de beskytter henne mot sykdommer som ellers kunne vært dødelige for den lille jenta.
 • dsc_1036.jpg

  Vaksinene må oppbevares kjølig for ikke å bli ødelagt. UNICEF har foruten vaksinene også distribuert kjølebokser til helsesentrene rundt i landet.
 • dsc_3104.jpg

  Endelig ferdig! I løpet av vaksineuka skal flest mulig av de 2,8 millioner barna under fem år vaksineres.

På det lille helsesenteret i utkanten av Aleppo nord i i Syria møtes vi av barnegråt. To måneder gamle Masa er ikke særlig begeistret for sprøytene han får. Men mamma er fast bestemt: Dette må Masa gjennom. Pappaen ble drept i krigen, hun skal ikke miste flere familiemedlemmer. Masa skal få den beskyttelsen hun kan gi.

Det er lang kø for å komme inn på helsesenteret. I Syria blir bare fire av ti barn vaksinert. Det er halvparten så mange som før krigen. Helsevesenet har brutt sammen. Det rammer også de grunnleggende tjenestene. Selv steder der det faktisk eksisterer et helsetilbud gjør sikkerhetssituasjonen i området at helsearbeidere ikke når ut til barna som trenger dem.

Det er nesten et år siden Abdulrahman skulle fått vaksinene sine, men på grunn av krigen har det ikke vært mulig. Familien bor i bydelen Salah al-Din, hvor kampene framdeles raser mellom opprørsstyrkene og regjeringshæren. Nå er det opphold i kampene, og mamma har tatt med Abdulrahman til helsesenteret for å ta igjen det tapte. Endelig får han beskyttelsen han for lensgst skulle hatt mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og lungebetennelseOm litt venter ny sprøyte mot meslinger, røde hunder og kusma.

Over hele Syria
- I situasjoner med krig, konflikt og uro kan sykdommer raskt spre seg. Sykdommer som meslinger kan være dødelige, spesielt for barn. Mange barnedødsfall kunne vært forhindret ved vaksine. Derfor vi må gjøre alt vi kan for å nå ut til flest mulig, uansett hvor i landet de befinner seg, sa Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge da han besøkte senteret. 

Som en del av verdens vaksinasjonsuke har UNICEF nå sendt ut vaksiner og kjøleutstyr til alle deler av det krigsherjede landet, og på alle sider av konflikten. Nødhjelpskonvoier til områder under beleiring og de IS-kontrollerte delene av landet har hatt med vaksiner på lasset for å forberede kampanjen. Målet er å nå så mange som mulig av de 2,8 millioner barna under fem år. Helsesentre, skoler, mobile team og frivillige som går dør til dør er med å få ut informasjon om kampanjen, slik at flest mulig foreldre skal ta med barna til vaksinesentrene. UNICEF anslår likevel at mer enn 400.000 barn ikke vil få noen form for vaksine i områder hvor sikkerhetssituasjonen gjør det umulig å nå fram. 

Med livet som innsats
Krig og konflikt skaper gode vilkår for utbrudd av en rekke sykdommer. Barna går glipp av grunnleggende vaksiner fordi landets helsevesen rammes av konflikten - noen ganger også som et ledd i krigføringen. 

19 millioner barn over hele verden får ikke de vaksinene som på enkel måte beskytter mot farlige sykdommer over hele verden. Nesten to tredjedeler av alle barn som ikke får grunnleggende vaksiner bor i konfliktrammede land. 1,5 millioner barn kommer i år til til å dø av sykdommer som kunne vært forhindret ved vaksine.

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Et lite stikk som redder liv

UNICEF intensiverer hjelpen i Syria

Bli med til den syrisk-tyrkiske grensen

Unicef