30 prosent kan dø av meslinger

  • vaksine2.jpg

    To måneder gamle Masa ble nylig vaksinert i Aleppo i Syria, mens UNICEF Norge var på besøk. Foto: Truls Brekke/UNICEF

Mange ser på meslinger som en ufarlig sykdom - det er det ikke. Nesten 2/3 av alle barn som ikke får grunnleggende vaksiner bor i konfliktrammede land, melder UNICEF to dager før verdens vaksinasjonsuke starter.

Sør-Sudan er det landet med høyest prosentandel barn som ikke er vaksinerte, hele 61 prosent av alle barn har ikke fått de grunnleggende vaksiner mot sykdommer som meslinger, diare, luftveisinfeksjoner og underernæring. Tallet for Somalia er 58 prosent, mens 57 prosent av alle syriske barn ikke får livreddende vaksiner.

Potensielt dødelig

I fredsland dør bare én prosent av alle barn som får meslinger. I områder preget av krig og konflikt, eller i flyktningleirer som preges av overbefolkning og underernæring, kan så mange som 30 prosent av alle barn som får meslinger dø. Derfor er det ekstra viktig å få vaksinert disse barna.

- I situasjoner med krig, konflikt og uro kan meslinger være dødelig, spesielt for barn. Derfor vi må gjøre alt vi kan for at alle barn skal bli vaksinert, uansett hvor de befinner seg i verden. Så lenge barn forblir ubeskyttet mot meslinger og andre sykdommer, løper vi en stor risiko for at barn blir syke og sykdommer sprer seg, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

- Jeg har nesten mistet tre barn på grunn av meslinger, sier nigerianske Haoua. Her får den yngste vaksine.

Med livet som innsats

Krig og konflikt skaper gode vilkår for utbrudd av en rekke sykdommer. Barna går glipp av grunnleggende vaksiner fordi landets helsevesen rammes av konflikten - noen ganger også som et ledd i krigføringen. Selv steder der det faktisk eksisterer et helsetilbud gjør sikkerhetssituasjonen i området at helsearbeidere ikke når ut til barna som trenger dem.

Flere helsearbeidere jobber med livet som innsats for å vaksinere barn, blant annet i Syria. Flere er også drept mens de jobbet for å redde liv. Senest i går ble sju politimenn som reiste som beskyttelse sammen med et polio-vaksineteam skutt og drept i Karachi i Pakistan. Åtte bevæpnende menn på motorsykler sto bak drapene, som ble utført i to omganger.

17 døde av meslinger i Kongo

I Kongo er det rapportert over to tusen mulige tilfeller av meslinger, og 17 barn er døde – de fleste under fem år.

I Syria ble det igjen registrert polio i 2013, etter at sykdommen hadde vært utryddet i 14 år. Bortsett fra dette er Pakistan og Afghanistan er de to siste landene i verden der polio ennå ikke er utryddet.

I Syria er nå 2, 6 millioner barn vaksinert mot meslinger, mens UNICEF har distribuert fem millioner poliovaksiner til det krigsrammede landet.

Uke 17, fra søndag 24. april, er det verdens vaksinasjonsuke, som årlig fokuserer på viktigheten av å få ut livreddende vaksiner til alle barn. Her er UNICEF en viktig pådriver, sammen med andre organisasjoner og regjeringer over hele verden. Følg med på unicef.no og vår facebookside utover i uka for mer informasjon.

 

Gro Rognmos bilde

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Hvert år går over 20 millioner barn glipp av meslingvaksine

One down! Two to go

Ti gode nyheter for barn i 2016

Unicef